imageTerwijl het volop gonst rond Sonja Bakker, in medialand, op straat, in de tram, op het kantoor en hier, zat ik met in mijn achterhoofd die steeds prangerder vraag 'wat zit erachter en moet het wel zo?' te kijken naar het programma 'je echte leeftijd'. Het programma waarin mensen op een wel heel confronterende wijze een spiegel wordt voorgehouden. Het programma wordt ondersteund met een website waar je als consument zelf ontdekt hou oud je bent. Nieuwsgierig als ik ben, heb ik de test gedaan. De site bestaat uit een vragenlijst die je vraagt naar gewicht, lengte, levenswijze, gedrag in verkeer, roken en drinken. Uitslag: ik ben eigenlijk 56, 2 jr. dat is 8 jaar ouder dan ik nu ben! Hoe komt dat? Ik drink regelmatig een glas wijn, hetgeen gelijk een aantal jaren van je gezondheid kost, aldus het programma. Tevens rook ik sigaren, 2 per dag, en dat is ook een nagel aan mijn doodskist.

Hoe langer ik dit op mij in laat werken hoe meer ik het gevoel krijg dat dit soort testen een stompzinnig manipulatief karakter hebben.
1) Wijn, 2 glazen per dag, zou je leeftijd moeten verlengen. Immers dat is wat de wetenschap heeft vastgesteld.
2) Sigaren roken is niet half zo slecht als sigaretten roken. Immers je inhaleert veel minder rook en het is een moment van overdenking. Wat juist een rustgevend gevoel heeft op je geestelijke en gezondheidssituatie.

Het positieve hieraan is dat mensen eens gaan nadenken hoe ze leven en wat hun dagelijks gedrag voor invloed heeft op hun levensverwachting.

Ik ben gelukkig niet zo labiel dat ik door dit resultaat gelijk het plezier uit mijn leven haal en mijn gedrag rigoreus ga aanpakken. Een groot nadeel is dat ik bang ben dat er mensen zijn die hierdoor in een gestreste situatie komen inzake hun eigen gezondheidstoestand. Hoe dat gerijmt moet worden met bloeddruk, rust en een stabiele polsslag?.......... Ik weet het niet.
De tijd zal het leren.

Doe de test maar eens en dan ben ik héél benieuwd naar jullie reacties.
Dit artikel afdrukken