Het melkveehouders echtpaar Dirk Mouton en Ria de Wulf zijn genomineerd voor de Belgische Agrafiekprijs. De prijs wordt eens in de 2 jaar uitgeloofd aan 'de meest ondernemende land- en tuinbouwer'.
De jury bleek onder de indruk van de innovatieve manier van denken en het integraal management van deze biologische boeren.
De Moutons (boerderij De Zwaluw, 9920 Lovendegem) werken op basis van milieu-en landschapvriendelijke grasklavers als 'rantsoen' voor hun dieren. De melk wordt deels ter plekke verkocht als boerderijmelk. De melk wordt gemaakt met veel aandacht voor hygiëne en smaakeigenschappen. Daarnaast blijken de Moutons oog te hebben voor de manier waarop zuivel kan bijdragen aan onze gezondheid.
Grasklavers worden door de koeien omgezet in omega3-vetzuren. Dat zijn die gezonde onverzadigde vetzuren die ook in 'oily fish' (tonijn, haring, makreel, sardine - en kostbare voedingssupplementen op basis daarvan) zitten en die zorgen voor drastische vermindering van de kans op hart- en vaatziekten.
Omdat bovendien de grasklavers door hun wortelstructuur zorgen voor een betere drainage en waterhuishouding van het land waarop de koeien grazen, hebben de Moutons aanmerkelijk minder last van drassige grond waar de dieren in wegzakken.

De Moutons zijn ook al genomineerd zijn voor de Dairy Award, een organisatie van de Belgische Boerenbond.
Dit artikel afdrukken