imageDuidelijke definities en standaarden en meer onderzoek naar potentiële risico's zijn noodzakelijk voordat nanotechnologie op grotere schaal in voeding wordt toegepast. Dat adviseert het Duitse Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) aan het bondsministerie, op basis van diepgaande gesprekken met 16 consumenten. De 16 personen bereidden vragen voor en stelden deze vervolgens aan experts op de BfR-Verbraucherkonferenz zur Nanotechnologie.

Hoe zit dat eigenlijk in Nederland, is er daar al onderzoek gedaan? Het was één van de eerste onderzoeken naar de consumentenperceptie van nanotechnologie. Er was met name bezorgdheid over de onduidelijke risico's bij het toepassen van nanotechnologie in de productie van voedingsmiddelen. Consumenten weten niet hoe nanodeeltjes zich gedragen in het menselijk lichaam nadat ze opgegeten zijn. Bij toepassing in voedingsmiddelen zagen veel deelnemers meer risico's dan voordelen. Bij toepassing in cosmetica en textiel zag men juist meer voordelen dan nadelen.

De deelnemers aan de conferentie vroegen om duidelijke etikettering van voedingsmiddelen zodat ze zelf kunnen beslissen om producten te kopen die met nanotechnologie gemaakt zijn.

bron: Bundesinstitut für Risikobewertung
Dit artikel afdrukken