Pesroonlijk heb ik altijd moeite gehad met de term 'vegetarische hamburger'. Het klinkt truttig tegendraads. Onderzoek laat zien dat ik niet de enige ben. We weten alleen nog niet wat vegetariërs er van vinden ;-)
De term vleesvervanger of vegetarisch trekt geen klanten aan, aldus een consumentenonderzoek van Campina. Volgens het onderzoek hebben termen als vleesvervanger of vegetarisch overwegend negatieve associaties onder consumenten.
Campina stelt dat wellicht termen als gezonde alternatieven of gezonde variatie beter werken. Door het schap verder ook wat opnieuw in te richten in duidelijkere categorieën, wordt er voor de consument ook meer variatie zichtbaar in het schap. Markt onder de maat
Volgens de producent van Valess leiden de huidige termen er toe dat het marktpotentieel voor vleesvervangers onvoldoende wordt benut. Consumenten eten gemiddeld slechts 7,5 keer per jaar een vleesvervanger.
Met Valess heeft Campina volgens eigen zeggen al veel mensen aangezet tot het eten van vleesvervangers. Circa 83 procent van de omzet van Valess komt van consumenten die zowel vlees eten als vleesvervangers als Valess.
bron: VMT
Dit artikel afdrukken
De term vleesvervanger of vegetarisch trekt geen klanten aan, aldus een consumentenonderzoek van Campina. Volgens het onderzoek hebben termen als vleesvervanger of vegetarisch overwegend negatieve associaties onder consumenten.
Campina stelt dat wellicht termen als gezonde alternatieven of gezonde variatie beter werken. Door het schap verder ook wat opnieuw in te richten in duidelijkere categorieën, wordt er voor de consument ook meer variatie zichtbaar in het schap. Markt onder de maat
Volgens de producent van Valess leiden de huidige termen er toe dat het marktpotentieel voor vleesvervangers onvoldoende wordt benut. Consumenten eten gemiddeld slechts 7,5 keer per jaar een vleesvervanger.
Met Valess heeft Campina volgens eigen zeggen al veel mensen aangezet tot het eten van vleesvervangers. Circa 83 procent van de omzet van Valess komt van consumenten die zowel vlees eten als vleesvervangers als Valess.
bron: VMT
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Azalaia, zoals je het al zegt, kunst is nep. Zo denk ik dus ook over het inconsequente benoemen van dit soort zaken.
Overigens hoe sta jij tegenover vlees wat gekweekt is in laboratoria, zonder dat daar een dier aan te pas is gekomen; het zgn kunstvlees
Ik ben nu 30 jaar 100 vegetariër, dus ook geen vis een aanverwante zaken.
Als men vegetarische producten een vleesvervanger noemt, dan vind ik dat best. Een vegaburger vervangt ook de tartaar, en stukjes quorn vervangen ook de stukjes kipfillet.
Het vegetarische gehakt vervangt ook het rundergehakt dus wat maakt het u uit hoe je het noemt.
Je kan het ook geen kunstvlees noemen, want het is geen vlees dus ook geen kunstvlees. Kunst is dus nep in dit geval.
Plantaardige producten is een goede benaming.
Een vegaburger is niet naar vlees genoemd, maar naar de stad Vegaburg in Noord-Duitsland, vlakbij Beefburg en Cheeseburg.
Ik probeer weleens veggieproducten van de natuursuper, zoals allerhande gekruide balletjes. Een wereld van verschil met die stuiterballen, maar nog steeds niet vergelijkbaar met de real thing, zoals Ailko het noemt.
Vlees vervangen door bv paddenstoelen blijft imho overtuigender. Of door bv falafel. Maar kennelijk werkt dat in het algemeen niet, omdat de drie-eenheid in het menu zo vast in de koppen zit: zetmeel, groente, vlees(vervanger).
De vraag is dus: wat wordt er nu precies vervangen? De voedingswaarde of de eetsensatie?
@Remy, toch blijf ik het een zwaktebod vinden om vegetarische producten te noemen naar "The real deal". Wees dan consequent en noem het gewoon naar wat het is.
Hoi Ailko,
ik ben al 22 jaar vegetarier (vanaf mijn 11e) en stoor me niet aan benamingen. Ik ben alleen al erg blij dat er steeds meer keus is voor ons "soort". De tijd van de stuiterbal-achtige burgers ligt ver achter ons. Krokant, mals, pate, worst, alles is te krijgen. Top! Of het ook allemaal even vegetarisch is betwijvel ik echter...
ps wist je trouwes dat er onderzoekers zijn die stellen dat de mens van oorsprong planteneter is? ;-)
Groetjes Remy.