Vloeibare voedingsmiddelen zijn minder verzadigend dan vaste voedingsmiddelen met een gelijke energiedichtheid ook al is de associatie tussen vloeibare calorieën en overgewicht nog niet helemaal duidelijk. Wellicht zou dit verschil in verzadiging verklaard kunnen worden door verschil in duur van blootstelling aan het voedsel in de mond. Deze blootstellingsduur is bij vloeibare voedingmiddelen veel korter dan bij vaste voedingsmiddelen. Dit blijkt uit een aantal onderzoeken, die gefinancierd werden door de Suikerstichting Nederland.

Slokgrootte
In onderzoek van Pascalle Weijzen en collega's van de Universiteit Wageningen is het effect van slokgrootte (kleine slok: 5g; grote slok; 20g) en energiedichtheid van sinaasappellimonade op inname en sensorisch specifieke verzadiging onderzocht. Doordat de limonade geconsumeerd werd door een slangetje dat verbonden was met een pomp werd de duur van blootstelling in de mond bij verschillende slokgroottes gecontroleerd. Bij een gelijke consumptie hoeveelheid was de blootstellingsduur aan limonade in de grote slok conditie veel korter (10s/100g) dan in de kleine slokconditie (20s/100g). De gemiddelde ad libitum inname van beide types limonade lag lager met kleine slokken (hogere blootstelling) dan met grote slokken, terwijl subjectieve scores van sensorische verzadiging na consumptie gelijk waren in beide conditie. Onverwacht was dat bij consumptie met grote slokken de inname van energie limonade groter was dan van ‘light' limonade. Een verklaring voor de hogere inname van energie limonade dan van ‘light' limonade bij consumptie met grote slokken is speculatief, maar zou kunnen zijn dat inname van energiehoudende zoete dranken gestimuleerd wordt door de (metabole) beloningswaarde, die afwezig is bij zoete dranken die geen energie leveren.


Bronnen:

DiMeglio DP & Mattes RD (2000) Liquid versus solid carbohydrate: effects on food intake and body weight. Int J Obes Relat Metab Disord 24, 794-800.
Van Baak MA & Astrup A (2009) Sugars and body weight. Obes Rev 10 (Suppl. 1), 9-23.
Zijlstra N, Mars M, de Wijk RA, Westerterp-Plantenga MS, de Graaf C (2008). The effect of viscosity on ad-libitum food intake. Int J Obes 32, 676-83.


Bron: Voeding.nu
Dit artikel afdrukken