Van de 9,4 miljoen kilo actieve stof in totaal werd 3,3 miljoen kilo (35%) aangewend voor de bestrijding van schimmels en bacteriën, een daling van 17% ten opzichte van 2020. Sinds juni 2021 is het meest gebruikte schimmelbestrijdingsmiddel, Mancozeb, verboden in de EU. Het wordt in verband gebracht met de ziekte van Parkinson. Ten opzichte van 2020 daalde het gebruik van Mancozeb met 49%, naar 1,1 miljoen kilo werkzame stof.
De eeuwige vraag is of kilo's de juiste maat zijn om de toxiciteit te duiden van middelen in het milieu die als reststoffen in de voedselketen terecht komenVoor onkruidbescherming en loofdoding werd 2,6 miljoen kilogram werkzame stof ingezet (28%). Dat komt overeen met een daling van ruim 1% ten opzichte van 2020. Met name de afzet van het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat, de actieve stof in Round-up, daalde met 9% flink. Op 15 december liep de toelatingstermijn van glyfosaat in de EU af. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA), die al geruime tijd bezig is met 'de meest omvangrijke herbeoordeling ooit', zal in juli dit jaar de knoop doorhakken over de herbeoordeling van glyfosaat.
Paraffine-olie
Ook voor het bestrijden van insecten en mijten werd 2,6 miljoen kilogram werkzame stof ingezet (28% van de totale gewasbeschermingsmiddelenafzet). Dit was 10% meer dan in 2020. Wat opvalt is de 7% toename in paraffine-oliën naar 2,2 miljoen kilogram werkzame stof. Paraffine-olie is een product dat van aardolie wordt gemaakt; het kan ook worden gebruikt als lampolie of voor medische toepassingen. In de land- en tuinbouw wordt de olie gebruikt voor de biologische bestrijding van met name bladluizen, soms in combinatie met uit planten gewonnen afweerstoffen.
Verder valt vooral de afzetstijging met 23% (naar 0,5 miljoen kilo) bij de overige insecticiden op. Op CLO is een overzicht te vinden van de hoeveelheden in Nederland gebruikte middelen verdeeld naar gewastype en plaag.
In heel Europa werd in 2021 355 miljoen kilo werkzame stof afgezet, een stijging van 3% ten opzichte van 2020. Nederland staat op de 7e plaats, na Spanje, Frankrijk, Italië, Duitsland, Polen en Portugal. De 9,4 miljoen kilo Nederlandse afzet maakt 2,6% van de Europese afzet uit. Aangezien het Nederlandse landbouwareaal zo'n 1% uitmaakt van het totale Europese landbouwareaal, worden in Nederland dus relatief veel gewasbeschermingsmiddelen afgezet. De ratio aandeel in middelenverloop/areaal bedraagt 2,60.
Nederland gebruikt fors meer kilo's
Spanje, Frankrijk, Italië en Duitsland zijn samen verantwoordelijk voor 57% van de Europese afzet en behandelen daar 51% van het Europese landbouwareaal mee. In de grote landbouwlanden van de EU bedraagt de ratio aandeel in middelenverkoop/areaal 1,12. In termen van kilo's gebruikt Nederland dus zeer ruim twee keer zoveel middelen als de grote landbouwlanden. De eeuwige vraag is of kilo's de juiste maat zijn om - zoals gebeurt - de toxiciteit te duiden van middelen in het milieu die als reststoffen in de voedselketen terecht komen. Het vergelijken van een zwaar en niet-giftig middel als olie met een sterk toxisch in water oplosbaar middel in termen van hun gewicht heeft weinig betekenis.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De milieubelasting uitdrukken in kg/ha is erg discutabel. Ik reageerde al via Social Media en vind het systeem van de milieubelastingspunten al heel wat beter. In de appelteelt is het ook een discussiepunt en al jaren een bijna eeuwige discussie over het vele gebruik van biologische middelen door biologische fruittelers die in hun teelt nog meer kg's gebruiken dan de reguliere teelt. Ooit heeft het CLM het verschil tussen gangbaar, Milieukeur en biologisch in milieubelastingspunten in beeld gebracht maar dat is eind jaren negentig. Snap eigenlijk niet zo goed waarom een update er tot op heden niet lijkt te zijn. Of zijn er recentere cijfers uit de aardappelteelt of zo? Voor wie het plaatje wil zien, verwijs ik naar mijn tweet.
Kan iemand eens aangeven hoeveel biologische middelen zonder toxisch effect er de afgelopen jaren in de buitenteelt bij zijn gekomen en hoeveel gangbare er zijn verdwenen? Een en ander niet in kilo's pesti/biociden maar in percentage toepassing per hectare en opbrengstvolume per hectare.
#7 Henric, er heeft idd een flinke daling plaatsgevonden in de sierteelt in de kas na mijn pensionering. Ongeveer halvering volgens een zeer recent onderzoek. Daarnaast is het gebruik van biocides al doorgedrongen tot 95% van sierteelt onder glas las ik. Dus het kan snel gaan als de keten er achter staat. Excuses Henric.
Ton, als je niet precies op de hoogte bent kun je beter geen heel stellige uitspraken doen. De uitspraak 'Ook sierteelt in kassen kan niet zonder zeer regelmatige pesticide giften' is onjuist.
Henric, ik ben er nu 3 jaar uit, maar in mijn laatste jaren heb ik veel proeven gedaan met biostimulanten en biocides in vergelijking met gangbaar. Daar is mij toen het ongelofelijk grote verbruik van pesticiden opgevallen (ik noem het geen gewasbeschermingsproducten want het zijn gewoon bestrijdingsmiddelen tegen ziekte verwekkers die die ziekte verwekkers of doden, (niet systemisch) of hun ontwikkelingsproces beïnvloeden en resistentie veroorzaken (systemisch). Het kan zijn dat stimulering van weerbaarheid commercieel succes levert, maar ik geloof daar nog niet zo veel van zolang Syngentas en Bayers die markt beheersen.