Een gemodificeerde vorm van de Burkholderia bacterie zou een veilig alternatief kunnen zijn voor chemische pesticiden. Dat schrijft The Independent naar aanleiding van een nieuw onderzoek van Cardiff University.

De bacterie werd al in de jaren ’80 en ‘90 gebruikt als gewasbeschermingsmiddel. De bacterie zou echter longinfecties in patiënten met de taaislijmziekte veroorzaken en is daarom in de jaren ‘90 in de ban gedaan.

Door het DNA van de bacterie te ontleden, konden de wetenschappers het gen met antibiotische eigenschappen van de Burkholderia isoleren. Door tests ontdekten de onderzoekers dat de gemodificeerde bacterie een goed middel is tegen de schimmelgroepen die de plantziekte wortelbrand veroorzaken.

Onderzoek op muizen liet zien dat deze variant van de bacterie geen longproblemen veroorzaakt.

“Gunstige bacteriën zoals Burkholderia, die zich hebben ontwikkeld in samenleving met planten, kunnen een sleutelrol spelen in een duurzame toekomst. We moeten de risico’s begrijpen, ze afwegen en een goede balans vinden,” aldus onderzoeker Eshwar Mahenthiralingam.

Op 15 april 2019 organiseert Foodlog voor de tweede keer het jaarcongres Landbouw zonder Chemie – hoe dan. De afschaffing van conventionele pesticiden gaat in rap tempo door. Alternatieve (groene) gewasbeschermingsmiddelen komen te langzaam op de markt voor commerciële toepassingen. Hoe kan dat versneld worden? Schrijf je hier in voor de sessie over toelating van groene gewasbeschermingsmiddelen.
Independent - Modified bacteria could protect crops and replace man-made pesticides, scientists say
  • Deel
Druk af