13
Fotocredits: 'pesticide spraying', Jetsandzeppelins

FlashPandemie van Parkinson

We gaan een ware parkinsonpandemie tegemoet. Dat voorspelt hoogleraar neurologie Bas Bloem van het Radboud UMC (Nijmegen). Daarom moeten wat hem betreft alle landbouwbestrijdingsmiddelen, oplosmiddelen en zware metalen die het risico op de ziekte vergroten, in de ban. “Vooral boeren lopen een groot risico", zegt Bloem, “maar via de voedselketen wij allemaal, bijvoorbeeld als we melkproducten consumeren.” Bloem geldt als autoriteit op het gebied van de ziekte van Parkinson. Op Foodlog riep hij al in 2017 op tot activisme tegen Parkinson.

Omr.GLD - Nijmeegse professor vreest pandemie rond parkinson, 31 dec 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Hendrik J. Kaput
Hendrik J. Kaput Landbouw & energie
  • #13
  • 12 jan '21
  • 10:22

Waar of onwaar: ...onderzoeken waarom telers het lukt om zonder kunstmatige pesticiden hun gewas gezond te houden. Waar of onwaar.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #12
  • 12 jan '21
  • 7:25

#10, Arend, wat dat 'kind' mede aanricht: ook niet zeldzame insecten verdwijnen, de hele gemeenschap stort in . Het is een optelsom van effecten: pesticiden, versnippering landschap, verdroging, stikstofbelasting (klimaatverandering wordt niet genoemd, invasieven ook niet). Tegen de tijd dat we het echt weten, zal 'het probleem' opgelost zijn.....

Gerard Oomen
Gerard Oomen Land- en tuinbouw
  • #11
  • 5 jan '21
  • 11:43

#10 Dit is wel heel erg redeneren vanuit algemeenheden, maar OK leg de natuurlijke en kunstmatige pesticiden maar langs dezelfde meetlat. Ik denk dat niemand weet welk natuurlijke pesticiden luizen weerhoudt om neer te strijken op bijvoorbeeld veldbonen ( waarom wel op een kopakker?) , wat hen weerhoudt zich daar massaal voort te planten ( waarom wel op een kopakker?) en, wanneer dat niet meer lukt, weer weg te vliegen ( na een flinke regenbui)? Zijn het wel pesticiden? Of zijn het geuren die iets zeggen over de kansen op voortplanting c.q. concentratie aminozuren in het floeemsap? En zijn die geuren dan giftig? Zolang we weinig weten van die stofjes, lijkt het me zinvol om verder te onderzoeken waarom telers het lukt om zonder kunstmatige pesticiden hun gewas gezond te houden.

Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #10
  • 5 jan '21
  • 9:36

#2 Er is geen enkele teler die geen pesticiden in zijn/haar producten heeft. De meeste pesticiden zijn namelijk het verdedigingsmechanismen van de plant tegen vraat e.d. Ook die pesticiden zijn schadelijk voor de mens, wederom het is de dosis die het vergif maakt. Ook de biologische landbouw maakt gebruik van pesticiden, maar dan van natuurlijke oorsprong ipv gesynthetiseerd, deze zijn ook schadelijk.

Waar het vaak om gaat zijn de mens gemaakte/gebruikte gewasbeschermingsmiddelen die als gevaarlijk worden gezien en natuurlijke zijn “goed.” Dat gaat niet op, alle middelen moeten langs dezelfde meetlat worden gelegd (natuurlijk is niet veiliger - nature is a bitch).

We vergeten dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen mede de oorzaak is van hogere opbrengsten, minder verlies en veiliger voedsel. Daarmee hebben gewasbeschermingsmiddelen indirect een grote bijdrage geleverd aan het in stand houden van de biodiversiteit en natuur omdat er minder land nodig is om voedsel te produceren (ecomodernisme).

#5 Nut gaat altijd gepaard met een afweging van de risico’s en mogen nooit gescheiden worden. Ja vele stoffen hebben nut, maar de dosis maakt het risico. Veel van de aangehaalde stoffen hebben nut, maar ons gebruik ervan ligt te hoog met risico’s. De stoffen zijn niet perse fout, maar ons overmatige gebruik.

#6 Stapeling is vooralsnog een onderbuikgevoel en niet aangetoond. Dit is ondanks de extreem lage MRL (maximum residue level) die word gehanteerd voor de veiligheid.

#8 Hebben vrijwilligers dat ontdekt? Op iedere studie zijn zeer veel op- en aanmerkingen gekomen. Veel andere studies weerspreken ook de bevindingen. Het is niet zo eenvoudig, wel is het een waarschuwing die we serieus moeten nemen. De discussie is hier al vaker gevoerd.

Moeten we minderen in het gebruik, ja en daar word al jarenlang aan gewerkt alsmede ook aan de effectiviteit en het verminderen van drift en verliezen, maar we moeten het kind niet met het badwater weggooien. Verbeteringen en onderzoek moeten doorgaan (ook zeker onafhankelijk) en de reviews continue ge-update van middelen.

Volgens de huidige veiligheidsnormen zouden we koffie niet meer op de markt toe moeten laten, vanwege de vele schadelijke stoffen zoals carcinogenen hierin, wie is hier voorstander van?

Marcel Vossestein
Marcel Vossestein ecologische ontwikkelingen
  • #9
  • 4 jan '21
  • 12:32

- Heel veelzeggend is de uitkomst van een zoektocht in gerechtelijke uitspraken inzake de schadelijkheid van hulpstoffen. Het ging vaak om (huis)artsen, die uitspraken deden inzake praktijkgevallen waarbij hulpstoffen volgens hen veroorzakers waren van de voorvallen.
- Als regel verliezen zij dat omdat de rechter oordeelde dat er onvoldoende bewijs was. Onderzoek en wetenschap zijn in handen van de commercie. Met hun kennis- en wetenschapsmonopolie hebben zij ook alle zeggenschap in handen.
- Zo zijn de burgers volledig aan de grillen en winstbejag van de commercie overgeleverd.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.