Placebo
De studie werd gedaan onder 12.000 zwaarlijvige deelnemers met verhoogde kans op hartproblemen door onder meer hoge bloeddruk en hoge cholesterolwaarden. Zij kregen dieetadvies en begeleiding bij het bewegen. De ene helft kreeg twee keer per dag Belviq te slikken, de andere helft een placebo. Na een jaar was 39% van de Belviq gebruikers 5% of meer van het oorspronkelijke gewicht kwijt, tegen 17% van de placebogroep.
Lorcaserin grijpt aan op dezelfde receptoren in het centraal zenuwstelsel als serotonine en geeft een gevoel van verzadiging. Daardoor eet de gebruiker minder en valt uiteindelijk af. Andere vermageringsmedicijnen en hongeronderdrukkers, zoals phentermine, hebben ernstige bijwerkingen, zoals het beschadigen van de hartkleppen.
Europa
Belviq is niet in Europa en dus ook niet in Nederland verkrijgbaar. De producent Arena Pharmaceuticals diende in 2013 een verzoek in bij de European Medicines Agency (EMA) om het medicijn ook op de Europese markt te mogen brengen. Het bedrijf trok dat verzoek in toen duidelijk werd dat het niet goedgekeurd zou worden.
De commissie die het medicijn beoordeelde was niet overtuigd van de veiligheid. Het middel zou bij langdurig gebruik tumoren en depressie kunnen veroorzaken. Ook werd getwijfeld of het wel veilig voor het hart was. Het Amerikaanse FDA dacht daar anders over. Nu, na 5 jaar en veel tevreden gebruikers en gunstig onderzoek later, lijkt het een kwestie van tijd voordat Belviq ook in Europa toegelaten gaat worden.
Holy grail
In The Guardian reageert Tam Fry, een bekende Britse belangenbehartiger van patiënten met overgewicht, heel enthousiast en noem Belviq in potentie ‘the holy grail’ waarnaar zo lang gezocht is. Maar hij erkent ook dat de behandeling met Belviq onderdeel moet zijn van een complete leefstijlverandering.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@ 10: die diëtiste heb ik juist geconfronteerd met de gevolgen van een koolhydraatloos dieet. Je brengt je lichaam in een keto-acidose, o.a. aceton-adem, veroorzaakt doordat het lichaam vet ipv koolhydraten gaat verbranden, waardoor ketonen uit de vetmoleculen vrijkomen. Hierdoor daalt de hoeveelheid glycogeen in het lichaam en kan minder vocht vast kan houden, waardoor je snel veel gewicht kwijtraakt. Dit kan al snel een aantal kilo’s schelen. Maar dit gewichtsverlies is geen kwestie van veel vetverbranding. Als je later weer koolhydraten eet, kom je snel weer aan, het zg jojo-effect. En daar moest mijn huisarts me gelijk in geven.
Overigens: door met twee medicijnen te stoppen verloor ik ook in ca 2 weken 3.5 kg.
Mijn probleem heet: te weinig verbranden, dus enkel op te vangen met nog minder eten. Dus volgende trip naar Thailand de knie laten repareren, want dat doen ze in NL niet, tenzij de functie helemaal wegvalt. Mijn lage-rugprobleem over 20 jaar hebben ze daar ook gevonden. En in België geopereerd, maar zoals de neurochirurg zei: 10 jaar te laat.
Geweldig dat er een medicijn veilig bevonden lijkt, jammer dat de big pharma er weer een slaatje uit slaat. Er is met voedingsaanpassing zóveel te reguleren in het honger- en verzadigingsgevoel. Ik schreef er een boek over, voor de consument, genaamd (H)erken je Honger! De hele biologie en fysiologie ontrafelt en de checklist "Is mijn maaltijd verzadigend genoeg?" als rode draad langs de 15 soorten honger. Harry, #4, lees mijn boek! En wat ik veelal zie in mijn praktijk NutriFit bij mensen die niet afvallen: relatieve 'eenzijdigheid'. Ons metabolisme moet op alle manieren uitgedaagd worden. Wissel in energie-intake, temperatuur, structuur, macro's, voeg compleet veganistische dagen ertussen. Zelden zie ik een non-responder. En mocht je hulp willen, bezoek eens mijn website. Een skype-consult betaat ook tot de mogelijkheden.
#9 Harry,
In hoeverre is dat dieet van jou afgestemd met, en wordt het gecontroleerd door, een "deskundige"? Want het lijkt me zo dat je aardig richting, of helemaal, strikt koolhydraatarm eet?
@8: Helemaal NIETS gemerkt, behalve dan het totaal afwezig zijn van ieder "honger" gevoel. Moest mezelf haast "dwingen" iets te eten. Vanaf 07:00 tot 22:00 2 a 3 tussendoor-hapjes ter grootte van een pruim of zo. En omdat het zo warm is daar, airco uit en drinken. Water = nul calorieën.
Waarom zelfs bij 1750 Cal niet af te vallen ? Als iedere stap pijn doet, ga je geen km's wandelen, fietsen enz.
Harry, werd je niet speedy van dat middel? Want als dat geen probleem is dan kun je efedrine (hartkloppingen gerapporteerd) of, kratom proberen. Dat laatste was misschien ook wel het middel dat je in Thailand kreeg, want het komt daar vandaan. Redelijk onschuldig lijkt het.
Maar hoe is het mogelijk dat je op 1750 kcal niet afvalt?!