Lorcaserin werd in 2012 goedgekeurd door de Amerikaanse medicijnenautoriteit FDA en wordt gebruikt bij de behandeling van te zware en obese patiënten. Het middel blijkt effectief, al is het gewichtsverlies niet spectaculair.

Placebo
De studie werd gedaan onder 12.000 zwaarlijvige deelnemers met verhoogde kans op hartproblemen door onder meer hoge bloeddruk en hoge cholesterolwaarden. Zij kregen dieetadvies en begeleiding bij het bewegen. De ene helft kreeg twee keer per dag Belviq te slikken, de andere helft een placebo. Na een jaar was 39% van de Belviq gebruikers 5% of meer van het oorspronkelijke gewicht kwijt, tegen 17% van de placebogroep.

Lorcaserin grijpt aan op dezelfde receptoren in het centraal zenuwstelsel als serotonine en geeft een gevoel van verzadiging. Daardoor eet de gebruiker minder en valt uiteindelijk af. Andere vermageringsmedicijnen en hongeronderdrukkers, zoals phentermine, hebben ernstige bijwerkingen, zoals het beschadigen van de hartkleppen.

Europa
Belviq is niet in Europa en dus ook niet in Nederland verkrijgbaar. De producent Arena Pharmaceuticals diende in 2013 een verzoek in bij de European Medicines Agency (EMA) om het medicijn ook op de Europese markt te mogen brengen. Het bedrijf trok dat verzoek in toen duidelijk werd dat het niet goedgekeurd zou worden.

De commissie die het medicijn beoordeelde was niet overtuigd van de veiligheid. Het middel zou bij langdurig gebruik tumoren en depressie kunnen veroorzaken. Ook werd getwijfeld of het wel veilig voor het hart was. Het Amerikaanse FDA dacht daar anders over. Nu, na 5 jaar en veel tevreden gebruikers en gunstig onderzoek later, lijkt het een kwestie van tijd voordat Belviq ook in Europa toegelaten gaat worden.

Holy grail
In The Guardian reageert Tam Fry, een bekende Britse belangenbehartiger van patiënten met overgewicht, heel enthousiast en noem Belviq in potentie ‘the holy grail’ waarnaar zo lang gezocht is. Maar hij erkent ook dat de behandeling met Belviq onderdeel moet zijn van een complete leefstijlverandering.
Dit artikel afdrukken