De Leidse promovenda Anna Maria van Opstal ging voor haar promotieonderzoek ‘Functional brain responses in the maintenance of energy balance’ deze brandende vragen met een MRI-scanner te lijf. Ze voerde proefpersonen verschillende producten met diverse soorten zoetstoffen, waaronder gewone suiker, en mat de hersenactiviteit in de gebieden waar de gevoelens van verzadiging en beloning geregeld worden.
De hersenen reageren kennelijk niet op de zoete smaak, maar op de aanwezigheid van energieZe zag dat glucose (uit suiker) veel hersenactiviteit teweegbracht, maar zoetstoffen niet of nauwelijks. Van Opstal in het persbericht: “Na het drinken van een glucosedrankje zien we dat de activiteit en de overdracht van signalen binnen het brein minder wordt. We hebben het getest bij mensen met honger, dus het lijkt erop dat er een soort verzadiging optreedt. Alsof de hersenen weer in ruststand gaan nadat de calorieën binnen zijn.”
Dat inzicht leidt haar tot een aantal conclusies. In de eerste plaats reageren de hersenen kennelijk niet op de zoete smaak, maar op de aanwezigheid van energie. In de tweede plaats is het effect van verzadiging sterker na inname van energierijke glucose. Van Opstal: “De suiker leidt tot een verzadigingsreactie in het brein waardoor de trek in zoetigheid afneemt. Geniet met mate van je suikers, is mijn boodschap.”
Wat Van Opstal vooral onderzocht, waren verstoringen in de energiebalans en het eetgedrag, zowel bij gezonde, slanke personen als bij obese personen. De hersenen van de laatsten reageren anders op glucose, wat mogelijk verklaart waarom dikke mensen minder snel verzadigd zijn. Maar hier kunnen oorzaak en gevolg ook andersom liggen.
Dikke personen die afvielen vóór het onderzoek vertoonden minder hersenactiviteit in de bestudeerde gebieden. “Dit duidt erop dat de veranderingen in activiteit van de hersenen die gevonden worden bij patiënten met obesitas mogelijk secundair zijn aan het overtollige gewicht. De gebieden waar wij een verandering in activiteit vonden na gewichtsverlies kwamen gedeeltelijk overeen met gebieden die een reactie vertonen op de inname van glucose,” aldus Van Opstal.
Van Opstals bevindingen kunnen nuttig zijn voor nieuwe behandelmethoden van overgewicht en metabole ziekten. Een interessant experiment in het onderzoek naar de werking van insuline in de hersenen, door insuline via een neusspray toe te dienen, biedt een aanknopingspunt om diabetes type 2 en wellicht ook obesitas te behandelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Pieter #7, een artikel als bijvoorbeeld dit is gebaseerd op tamelijk harde, mechanistische kennis.
Dat je over je grenzen gaat met hulpmiddelen? ;) Met (zwarte) koffie of cocaïne zou je ook weer verder kunnen. Zegt an sich nog niets over het 'nodig hebben', wel dat het een handig middel is als je hoofd wat anders wil dan je lijf je vertelt. /semi-serieus
@Fijn dat jij dat hebt, maar ik niet. Het gaat mij echter om de stelling dat je 'suiker' nodig zou hebben. Je kunt heel goed zonder. Ik weet het, want zo leef ik. Een mens heeft koolhydraten nodig en vezels en eiwitten en nog veel meer, maar suiker niet per se.
Pieter, als je hoofd bijna niet meer wil omdat je 20 uur hebt zitten schrijven, ploeteren en denken en je neemt een klontje suiker, dan kun je opeens weer verder. Wat betekent dat?
@3 "Echte suikers kunnen onze lichamen niet missen"
Waar komt deze stelling vandaan? Volgens mij kan je lichaam suiker missen als kiespijn en krijg je genoeg suiker binnen als je veel groente eet, volkorenbrood, peulvruchten en bijvoorbeeld zuivel.