De onderzoekers vroegen 20 volwassenen met een gezond gewicht en 24 volwassenen met obesitas om een aantal drankjes met een verschillende hoeveelheid suiker te consumeren. Bij ieder drankje moesten ze aangeven hoe lekker ze het vonden. Daarnaast werden PET-scans gemaakt om te kijken hoe de dopamine-receptoren in de hersenen reageerden. Dopamine is een neurotransmitter die een rol speelt in het beloningssysteem in het brein.

Afwijkende reactie beloningssysteem
Bij de proefpersonen met een gezond gewicht kwam een grotere voorkeur voor zoet aan het licht bij de jongere deelnemers en bij mensen die minder dopamine receptoren hadden. Bij de obese proefpersonen was dit niet het geval. Welk neurologische mechanisme daar voor zorgt, kunnen de onderzoekers nog niet met zekerheid zeggen.

“We denken dat we hier een nieuwe abnormaliteit hebben ontdekt in de relatie tussen een beloningsreactie op eten en dopamine in de hersenen van mensen met obesitas”, zegt onderzoeker Yanina Pepino. Volgens haar collega Tamara Hershey kan dit te maken hebben met de concentratie insuline. “Er is een relatie tussen insulineresistentie en het beloningssysteem, dus dat kan iets te maken hebben met wat we bij deze mensen zagen. Het is in ieder geval duidelijk dat extra lichaamsgewicht niet alleen een rol speelt bij de stofwisseling, maar ook bij de manier waarop onze hersenen reageren op voedsel. Vooral als het zoet is.”

Het artikel is gepubliceerd in het tijdschrift Diabetes.
Dit artikel afdrukken