Het kan verkeren....

Het is een onvoorstelbaar duo: het Wereldnatuurfonds en de visserijsector. Toch gaan ze samenwerken. In een nieuw convenant spreken ze af de Noordzeevisserij duurzamer te maken.
Het convenant werd donderdag ondertekend op met ministerie van Landbouw. ‘We kunnen elkaar helpen’, aldus het Wereld Natuur Fonds (WNF). ‘Vooral de kottersector wil graag verduurzamen en wij juichen dat toe. Nu schrapen de kettingen van de visnetten over de bodem en richten daar schade aan. Wij kunnen meedenken over wat er moet gebeuren om de schade aan de zeeboden en de bijvangst van andere vis te beperken.’

Aanpassen vistuig
Het ondertekenen van de afspraken, ziet het WNF als een goed begin. ‘We zijn er zeker nog niet, want er moet wel wat gebeuren. Uiteindelijk betekent het toch dat schepen en vistuig moeten worden aangepast. En dat kost geld.’

Biologische grenzen
De kottersector, het Productschap Vis, het Wereld Natuur Fonds (WNF), Stichting De Noordzee en minister Gerda Verburg (Landbouw) hebben elkaar gevonden in het streven naar 'een duurzame en maatschappelijk gewaardeerde Noordzeevisserij'. Tot voor kort waren de natuurbeschermers en de vissers elkaars natuurlijke vijanden. Anno 2008 zijn ze het eens over bijvoorbeeld het certificeren van vis, informatie voor consumenten over goede vis, visserijonderwijs voor zowel de huidige vissers als nieuwe collega's en visbestanden binnen veilige biologische grenzen.

Schol en tong
Om het aanbod van duurzame vis te bevorderen, kiezen de voormalige vijanden nu één lijn. Vissers kunnen het certificeringstraject volgen om in aanmerking te komen voor het bekende MSC-keurmerk, het Marine Stewardship Council. Vissers die de duurzame koers volgen, weten zich gesteund door het WNF en Stichting De Noordzee. Als eerste wordt de schol- en tongvisserij duurzaam gemaakt.


bron: distrifood
Dit artikel afdrukken