Er zijn talrijke chemische en bacteriologische analyses van het water en de geïrrigeerde wijn uitgevoerd. Daaruit blijkt dat het aldus behandelde water voldoet aan de minimumkwaliteit voor irrigatie. Het water blijkt zelfs van betere kwaliteit dan het - sowieso onvoldoende beschikbare - natuurwater uit de bodem zelf. Bovendien blijken de niet uit het water weggezuiverde meststoffen de druivenstokken van zoveel voeding te voorzien dat de wijngaardeniers kunnen besparen op het gebruik van kunstmest. Dat meldt de Franse site voor de professionele wijnmakers Vitisphere.
Vanaf komende zomer kunnen daarom 80 hectare wijngaarden van de coöperatieve kelders in de gemeentes Coursan en Gruissan in het Clape-massief worden geïrrigeerd met gezuiverd afvalwater van de waterzuiveringsinstallatie van Narbonne-Plage, een geliefd toeristenoord. Vanaf 2022 kan de installatie 50 kubieke meter water per uur leveren.
Zijn er geen zorgen over het de facto slechts licht gezuiverde rioolwater? Projectleider Hernan Ojeda zegt op Vitisphere dat de proeven hebben aangetoond dat het gezuiverde water schoner is dan het grondwater dat de landbouw doorgaans gebruikt en waarvoor geen normen gelden. De chemische en fysische samenstelling, alsmede het smaakprofiel van de wijnen worden volgens hem niet beïnvloed. Een kubieke meter water uit het systeem kost de wijnboeren €0,70. Die prijs ligt tussen de kostprijs voor het gebruik van grondwater en drinkwater in volgens Ojeda. Of er specifiek getest is op de residuen van medicijnen in de druiven en wijn is onbekend.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dat het gebied bij Narbonne aan de middellandse zeekust één van de droogste gebieden van Frankrijk is, is op dit kaartje te zien. Wat niet te zien is, is dat het er ook vaak hard waait, wat nog eens extra uitdroogt: mistral (maar misschien weer net niet, waar die wijnranken staan, als ze beschutting hebben) . Hier het totaaloverzicht voor Frankrijk, met de verschillende regenregimes. Wat ook goed te zien is, is dat het een eindje verderop pijpestelen kan regenen, bij het massief van de 'Montagnes noires'. Richting Pyreneeen heb je de 'aquats', bijvoorbeeld in de 'valleé van de Tech, waar je in één keer meer dan 500mm kan hebben (en tijdens zo'n zelfde episode kan er bij 'la Clape' één milimeter vallen) .In de Hérault, ernaast, is het in de 'plaine' ook droog, neem je de auto naar het noorden van het departement, kan je overstromingen hebben, waarbij huizen worden weg geslagen.
Rioolwater, altijd zware metalen. Ik zou er niet aan beginnen.
#Simone, zo staat het in het artikel:
"Depuis 2013, les partenaires ont réalisé des tas d’analyses chimiques et bactériologiques s’assurer qu’elle ressortait du procédé avec une qualité minimale de niveau C, requise pour l’irrigation."
en
« Et nous nous sommes aperçus que nous obtenions souvent une meilleure qualité sanitaire que celle de l’eau agricole, qui n’est pas réglementée » assure Hernan Ojeda, précisant que la technique permet aussi de réaliser de grosses économies en fertilisants."
Wat 'licht gechloreerd' betreft, in het artikel staat "Avant d’arriver dans les vignes, l’eau passe dans un filtre mécanique de 50 microns, puis est désinfectée aux UV et chlorée à la Javel." Staat een medewerker dan wat bleekwater erin te gieten?
Lijkt mij toch wel duidelijk.
Waar ik vraagtekens bij heb is 'fertilisants'. Het lijkt wel een beetje kringloop: toeristen die wijn drinken, hun uitwerpselen laten 'fertilisants'achter in het water dat terug gaat naar de wijndruif.
Ook het hergebruik van water lijkt mij een goeie; echter, kosten, energie?
En tja, als het te weinig blijft regenen (merkwaardig, een eindje verderop zijn er overstromingen geweest door zgn 'épisodes mediterraneenes'), in verhouding tot wat er nodig is, hoe lang kan je dan doorgaan, en moet je dan niet aan vijgcactussen gaan denken?
Dank voor je reflecties Simone!
Oh ja, nog even een nabrander:
1. Wat is licht gechloreerd? Dat is nietszeggend. Het gaat om de concentratie chloor om effect te bepalen
2. Talloze testen? Je kunt water of voedsel niet veilig maken door veel te testen. Testen geeft een indruk of je preventieve maatregelen goed werken.
3. Betere kwaliteit dan grondwater? Welke kwaliteit? Wat zijn de criteria. Zeer nietszeggend.
Nou, dat was mijn nabrander