Dikke kans dat je 'wijntje' straks ergens anders vandaan komt. Recent onderzoek toont aan dat droogte en hittegolven een serieuze bedreiging vormen voor wijngaarden in Zuid-Europa, het grootste productiegebied van Europa. Landen als Spanje, Italië en Griekenland kunnen deze eeuw tot wel 90% van hun wijngebieden verliezen. Dit komt vooral door de toenemende temperaturen en afnemende regenval als gevolg van klimaatverandering.
De trend is al langer zichtbaar. Het oogsten van de druiven gebeurt nu al 2 tot 3 weken eerder dan 40 jaar geleden. Met name laaggelegen gebieden en kustgebieden in Spanje, Italië en Griekenland lopen gevaar als de opwarming boven de 2 graden uitkomt. Door te hoge temperaturen en te veel droogte groeien er minder druiven, is er een grotere kans dat een ziekte of schimmel de druif infecteert én gaat de smaak van de druif achteruit. De boer zal dus minder wijn kunnen verkopen en die wijn is ook nog eens van slechtere kwaliteit. Door die twee factoren zullen wijnproducenten in zuidelijk Europa steeds vaker het loodje leggen.

Ook andere wijnregio’s in de wereld hebben last van klimaatverandering. De onderzoekers verwachten dat 20 tot 70% van de huidige wijngaarden wereldwijd zal verdwijnen. Of specifieker gezegd, de onderzoekers verwachten dat door extreme weersomstandigheden 29% van de wijngaarden verdwijnt en 41% mogelijk overleeft, afhankelijk van de effectiviteit van maatregelen.

Wijnboeren kunnen de schade beperken. Bijvoorbeeld door te kiezen voor druivenrassen die beter bestand zijn tegen droogte en hitte en het aanpassen van plant- en snoeitechnieken. Irrigatie kan een oplossing bieden, maar gezien de groeiende watertekorten is dit slechts een tijdelijke maatregel. Ondanks deze mogelijkheden, zijn in sommige gebieden, zoals het zuiden van Spanje, de opties voor aanpassingen al bijna uitgeput.

De zilveren rand aan deze donkere wolk is dat klimaatverandering nieuwe wijnregio's creëert in gebieden die voorheen te koud waren. In warme landen kun je druivenstokken planten op grotere hoogtes, waar de temperatuur wat lager ligt. Ook noordelijke landen zoals Engeland, Polen, en Denemarken zien nu al een groei in hun wijnproductie. In het Verenigd Koninkrijk is de oppervlakte aan wijngaarden tussen 2004 en 2021 met maar liefst 400% toegenomen. Ook in Nederland groeit de wijnproductie gestaag.

Een kwart van de huidige koelere wijnregio’s kan dan ook juist profiteren van een temperatuurstijging van 2 graden. Volgens de onderzoekers kunnen er in Europa zelfs meer wijngaarden bijkomen dan er verdwijnen. Er zou in deze eeuw 40 tot 60% meer wijn kunnen worden gemaakt. Wel zal de smaak van wijnliefhebbers mee moeten veranderen, aangezien de herkomst van hun favoriete drankje verschuift naar nieuwe plaatsen, waar andere, minder bekende of geheel nieuw ontwikkelde druiven beter gedijen.