0
Fotocredits: 'Nederlandse wijngaard in Groesbeek, Gelderland', A. van Ditshuizen

FlashWarme zomer 2022 goed voor Nederlandse wijn

Nederlandse boeren klaagden, maar onze wijnboeren juichten. De combinatie van kennis, nieuwe rassen én een warme zomer bezorgde wijnboeren vorig jaar een recordopbrengst. Van de extreme droogte hadden de wijnstokken relatief weinig last, van een natte en koude zomer zoals 2021 des te meer.

Ondanks een prachtzomer zouden de regenbuien in de nazomer ervoor zorgen dat de recordoogst uit 2018 niet verbroken zou worden, dacht de Vereniging Nederlandse Wijnproducenten (VNWP). Ze hadden het mis. De oogst komt uit op 9.800 hectoliter wijn, 300 hectoliter meer dan in het oude recordjaar 2018. De 165 commerciële wijngaarden die Nederland telt, zijn samen 275 hectare groot, het areaal bleef daarmee gelijk. Elke hectare leverde 3.600 liter meer wijn op dan het jaar ervoor. Vanwege het relatief koele klimaat produceren Nederlandse wijnboeren nog vooral witte, mousserende wijnen. In 2022 betrof bijna driekwart van de productie witte wijn, het aandeel rosé en rode wijnen ligt op 27%.

De druiven waren volgens de vereniging van "topkwaliteit" door het warme weer van 2022. Dat belooft wat, ook al is de Nederlandse wijn zijn magere imago al veel langer aan het kwijtraken. Nederwijnen halen regelmatig medailles, al blijven ze met hun prijzen doorgaans flink boven de €10 steken.

Recordopbrengst Nederlandse wijndruiven in 2022 | Nederlandse Wijninfo, 22 mrt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.