In de zuid-Franse wijnstreek Roussillon zijn de eerste plukkers al aan de slag. Uitzonderlijk vroeg - al is het record van vorig jaar, toen de snoeischaren al op 25 juli tevoorschijn gehaald werden, niet gebroken - maar de klimaatverandering, droogte én het personeelsgebrek laten de wijnmakers geen keuze. De druiven worden anders té rijp.
De rest van het jaar zijn ze boekhouder, marketeer of verkoper op het wijndomein Lafage in de Pyrénées-Orientales. Maar op 2 augustus waren alle 30 personeelsleden van het domein druivenplukker. Gezamenlijk markeerden ze de start van de wijnoogst, door het plukken van de muscat petit grain-druiven, die de basis vormen voor de 'frizzante' wijnen van het wijndgoed. "We beginnen altijd met deze muscat petits grains op ongeveer 10-11% vol. alc.," zegt eigenaar Jean-Marc Lafage in Vitisphère. Zou de natuur haar gang mogen gaan, zouden de druiven te ver doorrijpen of zelfs overrijp worden en een te hoog alcoholpercentage opleveren. Vroegtijdig oogsten levert de gewenste frisse aroma's en zuren op.

Het is een strategie waar wijnbouwers vaker op terug moeten grijpen. Ook de 'buren' van Lafage, het Domaine du Champ des Sœurs in Fitou, de historische kampioen op het gebied van de inzet van druivenplukmachines, en het Domaine de Rombeau, die samen de top-3 van het vroegplukclassement uitmaken, zijn inmiddels aan de wijnoogst begonnen. Behalve over de hitte die hen tot vroeger oogsten dwingt om overrijping te vermijden, maakt het drietal zich ook zorgen over de droogte. "Dit perceel van 1,5 hectare levert normaal gesproken ongeveer 70 hl op voor een Muscat van 11% vol met een zeer fris profiel, maar dit jaar zal het eerder 10 hl zijn," betreurt Laurent Maynadier van Domaine de Rombeau.

Vergelijkbaar met Jordanië
"In plaats van 600 milliliter water per kubieke meter per jaar, wat het gemiddelde was van de afgelopen twintig jaar, hadden we slechts 200 milliliter, of een derde van de normale regenval," zegt Lafage op France3. "Als gevolg daarvan ontwikkelde het gebladerte zich heel weinig."
Met zo weinig regenval is het klimaat in de Roussillon "vergelijkbaar met Jordanië, een plek waar geen wijnstokken kunnen worden geteeld." Zelfs de Grenache- en Carignandruiven, die het best bestand zijn tegen droogte, hebben het dit jaar moeilijk.

Het gebrek aan regenval resulteert erin dat de druivenstokken minder bladeren ontwikkelen, die in normale jaren de druiven beschermen tegen zowel te veel zon als tegen regen- en hagelbuien. Het zwakke gebladerte kan bovendien betekenen dat sommige wijnstokken het moeilijk zullen hebben om rijp te worden. Op de droogste percelen in de Roussillon staan de druiven soms maar 30 centimeter hoog. De oogst zou ten opzichte van vorig jaar wel eens kunnen halveren. De de véraison, het blauw kleuren van de druiven, vindt ongelijkmatig plaats. Bovendien belemmert het zwakke bladerdak de plant bij het opbouwen van reserves voor volgende jaren. De wijnboeren maken zich dan ook nu al zorgen over de gevolgen voor 2024.