Ook effectief bij mensen met lage sociaal-economische status
Voor deze berekeningen gebruikten de rekenaars gegevens uit de Amerikaanse nationale dataset NHANES. Ze hielden rekening met de invloed van de prijsveranderingen op verschillende inkomensniveaus en gebruikten onder meer gegevens vanuit de steden waar een suikertaks is ingevoerd. “We zien dat een matige prijsverandering niet alleen positief is voor de gezondheid, maar ook de sociale verschillen tussen rijk en arm verkleint. Prijsverschillen voor fruit, groente en frisdranken hebben het grootste effect”, zegt onderzoeker José Peñalvo van de Friedman School of Nutrition Science and Policy. “Bewustwording en 'gezond'/'ongezond' labellen van voedsel hebben voor de lagere inkomensgroepen veel minder effect."
De resultaten van deze studie zijn in Nederland vooral interessant in het kader van de geplande btw-verhoging op groente en fruit.
Op 29 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#8 Frank,
Waar ik het mee eens ben is dat het mogelijk KAN zijn, mits ...
Voor jouw goedkope snert geeft je al genoeg voorwaarden.
Als verkeerde voeding de oorzaak is van overgewicht en diverse soorten ziektes dan moeten ze er in ieder geval voor zorgen dat gezonde(re) voeding betaalbaar is en blijft.
Kennis bij mensen is uiteraard ook nodig, maar vind op internet maar eens eerlijke informatie.
Zelfs voedingswetenschappers spreken elkaar tegen, dus wie moet je dan geloven?
Jaap Seidell ??? dat kun jij beter vertellen dan ik 'namens' jou. Jij hebt je op manieren ingezet waar ik onvoldoende zicht op heb. Ik ben uiterst benieuwd. En sociaal uiterst relevant.... eigenlijk wederom een nieuwe lijn waard hier. De actie moet versterkt worden.
En we lijken het eens te zijn Sytske... behalve dan wat betreft het maken en invriezen/ delen van Supersnert misschien voor 90 cent pp ? Met die Spar misschien 1,20? Met hogere BTW en (waarschijnlijke) overslag 1,30?
Hogere BTW op gezonde zaken is een slechte zaak. Toch blijf je best wel goedkoop gezond kunnen eten. Probleem is de prijsstijging op veel fronten (zoals gezondheidszorg ;), waardoor er basic bezuinigd moet worden door de (marginale - niet alléén laagste) inkomens. Hogere prijzen voor goede voeding schrikken dan als een van de eerste (directe) af. En laten bovendien zien hoe kortzichtig onze regering (en het 'wetenschappelijke' CBS) is met haar rekenmodellen., hoe allerlei's niet gezien wordt...
Niemand die de modellen fundamenteel bekritiseerd, lijkt het... alle partijen laten hun programma 'doorrekenen'. Gebaseerd op aangetoond beperkt wetenschappelijk-economisch denken.... dat werkt in het voordeel van de 'gevestigde orde' (die de economische opleidingen grotendeels bepaalt).
Fundamentele oplossingen daarvoor/ inzicht - zoals in statistische methodieken (flexibele input speltheoretische modellen) en wetenschappelijk mee te wegen (niet binnen de gehanteerde kaders) factoren - ontbreken.
ps
De CSA gebruikt al jaren speltheorie als beste (cumulatief verbeterende) methodiek. Waarom het CBS niet? (een vriend van mij is wiskundig specialist op dit gebied... neem maar contact met me op CBS... hij zal wel geïnteresseerd zijn in dit kroonjuweel) . Genoeg van economische starheid!
#6 Frank,
>> Mijn punt was: voor relatief weinig geld kun je heel gezond eten! <<
Dat is ook precies MIJN punt. Maar dat betekent ook dat ik het een slecht idee vind gezond eten (nog) duurder te maken.
En als dat 'programma' van Jaap Seidell veel kan bijdragen: waarom wordt dit dan niet ingevoerd?
Sytske : mijn verse/ gedroogde kruiden en (supergezonde) smaakmakers voorraad telt een groot aantal soorten.
Dat was vroeger niet zo: kwestie van voortdurende educatie en verkenning! Die ook mede geïnspireerd is door het grote aantal kookprogramma's op tv (dat is tenminste iets maatschappelijk positiefs werkend). Maar eigenlijk is dit (gezonde) kennis die uitbundig aanwezig is in veel traditionele culinaire culturen... en die juist verloren dreigt te raken onder alle industriële geweld en moderniteit.
Persoonlijke situatie? Ik realiseer me heel goed dat ik hoogstandjes bereik, die niet 'normaal' zijn in ons land. Ik een internationale gerechten kennis bezit inmiddels. Maar dit zijn belangstellingen die je middels goed voedingsonderwijs en stimuleringen ook bij anderen (deels) kunt bereiken (en bereikt wordt). Het 'programma' van Jaap Seidell zou aan een dergelijke attitude enorm kunnen bijdragen.
En... de lekkerste snert (zonder bouillonblokjes) moet toch iedere Nederlander aan het hart gaan (echte snert alleen voor 2 porties bereiden slaat nergens op, praktisch gezien... maar om dan maar een blik Unox te kopen die - hoe gewaardeerd ook door velen - veruit inferieur is?... al was het alleen door die uitgetrokken smakeloze worst, gistextract en BPA... en ontbreken van superfood knolselderij? Dat is precies het gebrek in onze cultuur waar het om draait).
Als je op het platteland woont is een grotere vriesruimte belangrijk denk ik (ik herinner me nog dat mijn grootouders een 'kamer' huurden in een 'vrieshuis'). Zo moeilijk is het niet om 5 porties snert in te vriezen.... een mooie gezonde voorraad ipv kroketten en frites... en scheelt je weer 5 dagen koken ;) En je kunt het ook delen met je buren (mijn invalide buurman krijgt straks een deel). Of ipv invriezen goed gesteriliseerd wekken en evnt. in de koelkast bewaren.
Af en toe zal een gang naar de stad nodig zijn. Maar ook op internet kun je kruiden en speciale zaken kopen tegen vaak goede prijzen (Mi-itake, mijn favoriete paddenstoel, is alleen via internet verkrijgbaar, en tegen goede prijs - véél goedkoper dan eekhoorntjesbrood, mijn andere favoriet). Je kunt een kruidentuintje aanleggen (en de lavas etc. invriezen ;).
Zijn er bij jou geen boerderijen, waar je goedkoper kunt inkopen dan bij de Spar?
Mijn punt was: voor relatief weinig geld kun je heel gezond eten! Zelfs zonder kruiden. Maar die kruiden en smaakmakers geven wel dat extra genot en creativiteitsbeleving die o zo belangrijk zijn (samen met de bereidingswijze). En die een gezond alternatief bieden voor chemische smaakmakers. Broccoli bedekt met blauwschimmelkaassaus met curcuma en tijm (nootmuskaat) is echt niet duur (met gewone kaassaus nog goedkoper... en de (eventueel maar niet noodzakelijk) gegaarde stronken ook gebruiken fijngemalen in de saus ;).
Duurder maken is in ieder geval uit den boze. Een slechte keuze van onze regering. Afschaffen van de BTW zou de verantwoordelijke keuze zijn. Net zoals het slecht is om voedingsonderwijs nog steeds niet als belangrijk vak te introduceren... ondanks alles dat op het enorme belang daarvan wijst (ook financieel).
Frank,
Je moet rekening houden met de mogelijkheden van mensen en niet uitgaan van je eigen situatie.
Simpel voorbeeld: hier geen Lidl en Turkse supermarkt, maar een kleine Spar en een wat grotere Jumbo. Wij zijn met 2 personen, dus 8 porties snert invriezen? En al die kruiden had je al?