Als junkfood extra duur wordt en er een subsidie komt op groente en fruit, zou Australië $3,4 miljard (bijna €2,5 miljard) aan kosten in de gezondheidszorg besparen. Dat berekenden onderzoekers van de University of Melbourne met behulp van een rekenmodel. Op 22 miljoen mensen besparen de maatregelen 470.000 DALY's, het aantal levensjaren dat een mens ziek is gevolg van onegzond leven en eten. De onderzoekers gingen uit van een theoretisch gezondheidsmodel en rekenregels die in de praktijk ontwikkeld zijn in landen die al met een suikertaks werken. Ze gingen uit van een subsidie op groente en fruit van 14 cent per 100 gram om de invloed op het huishoudbudget te neutraliseren. De Australische onderzoekers gingen uit van een vettaks van $1,37 per 100 gram verzadigd vet op producten met meer dan 2,3% verzadigd vet, een zouttaks van 30 cent per gram natrium boven de aanbevolen hoeveelheid zout en een suikertaks op frisdranken (47 cent per liter), ijs (94 cent per 100 ml) en andere producten met suiker (85 cent voor iedere 100 gram). De verschuiving die daardoor plaatsvindt in het eetpatroon heeft volgens het rekenmodel een gunstige invloed op groente- en fruitconsumptie, BMI en bloeddruk. De suikertax zorgt volgens de onderzoekers voor bijna 60% van 470.000 DALY's.
Plos One - Taxes and Subsidies for Improving Diet and Population Health in Australia: A Cost-Effectiveness Modelling Study
Reageer
  • Deel
Druk af