Door prijzen op gezonde producten te verlagen en ongezonde producten duurder te maken, zullen jaarlijks ruim 23.000 minder mensen overlijden aan beroertes, diabetes en hartaandoeningen. Dat denken rekenaars van Tufts University.
Ze beredeneerden wat het effect zou zijn als fruit, groenten, volle granen en noten en zaden goedkoper zouden worden en er tegelijkertijd belasting zou worden geheven op frisdranken en (bewerkt en onbewerkt) rood vlees. Een prijsverandering van 10% zou resulteren in 23.174 minder mensen die overlijden. De invloed zou het grootst zijn op hersenbloedingen en -infarcten, gevolgd door diabetes en coronaire hartziekten. Een prijsverlaging van 30% zou leiden tot 63.000 minder doden.
Ook effectief bij mensen met lage sociaal-economische status
Voor deze berekeningen gebruikten de rekenaars gegevens uit de Amerikaanse nationale dataset NHANES. Ze hielden rekening met de invloed van de prijsveranderingen op verschillende inkomensniveaus en gebruikten onder meer gegevens vanuit de steden waar een suikertaks is ingevoerd. “We zien dat een matige prijsverandering niet alleen positief is voor de gezondheid, maar ook de sociale verschillen tussen rijk en arm verkleint. Prijsverschillen voor fruit, groente en frisdranken hebben het grootste effect”, zegt onderzoeker José Peñalvo van de Friedman School of Nutrition Science and Policy. “Bewustwording en 'gezond'/'ongezond' labellen van voedsel hebben voor de lagere inkomensgroepen veel minder effect."
De resultaten van deze studie zijn in Nederland vooral interessant in het kader van de geplande btw-verhoging op groente en fruit.
Dit artikel afdrukken
Ook effectief bij mensen met lage sociaal-economische status
Voor deze berekeningen gebruikten de rekenaars gegevens uit de Amerikaanse nationale dataset NHANES. Ze hielden rekening met de invloed van de prijsveranderingen op verschillende inkomensniveaus en gebruikten onder meer gegevens vanuit de steden waar een suikertaks is ingevoerd. “We zien dat een matige prijsverandering niet alleen positief is voor de gezondheid, maar ook de sociale verschillen tussen rijk en arm verkleint. Prijsverschillen voor fruit, groente en frisdranken hebben het grootste effect”, zegt onderzoeker José Peñalvo van de Friedman School of Nutrition Science and Policy. “Bewustwording en 'gezond'/'ongezond' labellen van voedsel hebben voor de lagere inkomensgroepen veel minder effect."
De resultaten van deze studie zijn in Nederland vooral interessant in het kader van de geplande btw-verhoging op groente en fruit.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Jaap Seidell - de autoriteit op dit gebied in ons land - maakt zich hier al jarenlang hard voor. Op zijn fb pagina passeren honderden onderzoeken de revue.
Dat 'bewustwording' veel minder effect heeft vind ik een nogal dubieuze uitspraak, waarbij ik voldoende onderbouwing mis. Hoe wordt die bewustvorming vorm gegeven? Wat zouden de effecten van gericht voedingsonderwijs - betrokkenheid op, kennis van voeding/ genot, plezier in ontwikkelen van culinaire mogelijkheden - kunnen zijn? Is hier fundamenteel onderzoek naar gedaan Jaap?
Uiteraard is een BTW verhoging op gezonde producten logischerwijs een verkeerde zaak. Verhoging van de frisdranktax daarentegen - aangetoond - een goede.
#1 Frank,
Ik hoor van verschillende mensen dat zij wel weten wat gezond eten is, maar dat het hun te duur is.
Dus die bewustwording kan er wel zijn, maar dat is duidelijk niet voldoende.
@2: flauwekul redeneringen Sytske. Veroorzaakt door kennisgebrek. Superfood (aangetoond) boerenkool: voorgesneden 400 gram 99 cent bij de Lidl (in de diepvries 59 cent). 500 gram broccoli 89 cent. Witloof, bloemkool, spruitjes, olijven... er is heel veel mogelijk voor relatief weinig geld. Fast food is duurder.
Het hoeft niet biologisch te zijn! En ook de prijzen voor biologisch vallen soms reuze mee...
het belangrijkste dat tegen kan vallen zijn de supermarktprijzen.
Bij 'de Turk' koop ik 150 gram rucola voor 1 euro. Veel goedkoper. Kruiden en lamsvlees - en een aantal andere producten - evenzo. Superieure zuivel bij de lokale boerderij beste koop. Andere producten zijn bij de Lidl weer relatief goedkoop... kennis is ook wat prijzen betreft belangrijk.
Waarmee we ook weer op educatie komen: de schoolklassen die deze boerderij bezoeken en de volle gepasteuriseerde melk proeven voor 99 cent per liter (rauwe volle melk zelfs 69 cent per liter in glazen fles - de laagste prijs in de supermarkt voor industriële volle melk - in smaak niet te vergelijken - is 99 cent) zijn helemaal overtuigd! Zo waardeer je de o zo gezonde melk! (of karnemelk ;)
Kunstmatig duurder maken van gezonde producten werkt niet mee aan een bewust gezondheidsbeleid.
Een voorbeeld van vandaag van mij, nog geen 1 euro per persoon:
Het BESTE recept voor snert (minstens 10 hongerige personen):
week 1 pak spliterwten 3-12 uur voor.
Breng die aan de kook in een 6-10 liter pan met voldoende water.
Gooi er een varkenskluif/ tenen/ hiel/ knarsribbetjes in (botten en vel / vet zijn belangrijk voor de bouillon). Kan ook met ander vlees (ik behaalde ook prima resultaten met 2-3 kg uitgetrokken lamsbotten met behoorlijk wat vlees en vet, die ik gratis mee krijg 'voor de hond'... dan komen de kosten op 60-70 cent pp... 70 cent bij 'kosher' lamsrookworst ipv varkens).
Schil 1 grote (superfood) knolselderij, snij die in blokken en gooi erbij (gebruik ook het verse groen daarvan). Evenzo 5-6 grote uien. 1 grote winterpeen en 2-3 grote gesneden en gewassen preien, 1 geplette knoflookteen.
Kruiden: voeg 6-12 gekneusde jeneverbessen toe, 4-6 pimentkorrels, 10 peperkorrels (eventueel 2 verse laurierbladen). Zeezout.Een klein beetje zuur (bijv. appelazijn).
Laat urenlang sudderen. De laatste 10 minuten een eetlepel lavaspoeder.... eventueel wat dragon of tijm.
Haal de kluif eruit, ontvlees. Doe het vlees terug, Stamp het geheel goed door (niet malen) en breng opnieuw tegen de kook.
Voeg een ambachtelijke grove of fijne rookworst in plakjes toe en laat nog 5-10 minuten trekken (grove rookworst max 12).
Afmaken met gemalen peper, zout, en een forse scheut - of twee - natuurlijk gefermenteerde sojasaus,
Smakelijk!!!
Frank,
Je moet rekening houden met de mogelijkheden van mensen en niet uitgaan van je eigen situatie.
Simpel voorbeeld: hier geen Lidl en Turkse supermarkt, maar een kleine Spar en een wat grotere Jumbo. Wij zijn met 2 personen, dus 8 porties snert invriezen? En al die kruiden had je al?