Met deze zeven makkelijke slimmigheidjes gooi je verse producten minder snel weg.
Een nadeel van verse producten is dat ze snel achteruitgaan in kwaliteit of zelfs bederven. Dat is zonde van je lekkere bessen of knapperige sla. Daarom komt hln.be met deze handige trucs waarmee je groente en fruit langer bewaart.
Keukenrol bij je salade
Vocht zorgt ervoor dat groene sla al na een paar dagen bruin en slap is. Stop je sla daarom in een plastic zak met een stukje keukenrol of papieren zakdoekje. Het papier absorbeert het vocht en je krop sla blijft langer knapperig.
Bananen vastbinden
Bananen krijgen sneller een bruine kleur als je ze los van elkaar bewaart. Houd de tros dus bij elkaar en bind steeltjes samen met zilverpapier of vershoudfolie.
Een appel bij je aardappels
Op aardappelen ontstaan snel nieuwe scheutjes. Het gas ethyleen voorkomt dit en houdt je aardappelen langer vers. Omdat appels dit gas produceren, doet een appel bij je aardappels wonderen. Ditzelfde gas zorgt er ook voor dat ander fruit sneller rijpt, dus houd je appels daarbij uit de buurt!
Azijn over je bessen
Bessen bederven relatief snel door schimmels en bacteriën. Het zuur van azijn kan dit makkelijk voorkomen. Was je bessen in een mix van één kopje azijn en drie kopjes water voordat je ze in de koelkast bewaart. Wel goed afdrogen!
Uien in een panty
Als er één ui rot is, worden ze dat al snel allemaal. Stop daarom de pijpen van een panty vol met uien, van elkaar gescheiden met een knoop, touwtje of elastiek. Hierdoor komt er genoeg lucht bij de bollen en rotten ze minder snel. Als er dan toch een ui schimmelt, verspreidt de schimmel zich niet over je hele voorraad, omdat de uien elkaar niet aanraken.
Selderij in aluminiumfolie
Selderij produceert een gas dat ervoor zorgt dat de groente verlept. De plastic zak waar de selderij vaak in zit houdt dit gas vast. Vervang het plastic door aluminiumfolie, dat het gas laat ontsnappen. De stengels blijven een stuk langer knapperig. Dit werkt ook voor broccoli en sla.
Champignons in een papieren zak
Het plastic bakje waar champignons vaak in zitten houdt vocht vast en daardoor kunnen de paddenstoelen bederven. In een papieren zak blijven de paddenstoelen langer goed.
Fotocredits: ‘Exquisa unwrapped’, Tony Austin
Dit artikel afdrukken
Keukenrol bij je salade
Vocht zorgt ervoor dat groene sla al na een paar dagen bruin en slap is. Stop je sla daarom in een plastic zak met een stukje keukenrol of papieren zakdoekje. Het papier absorbeert het vocht en je krop sla blijft langer knapperig.
Bananen vastbinden
Bananen krijgen sneller een bruine kleur als je ze los van elkaar bewaart. Houd de tros dus bij elkaar en bind steeltjes samen met zilverpapier of vershoudfolie.
Een appel bij je aardappels
Op aardappelen ontstaan snel nieuwe scheutjes. Het gas ethyleen voorkomt dit en houdt je aardappelen langer vers. Omdat appels dit gas produceren, doet een appel bij je aardappels wonderen. Ditzelfde gas zorgt er ook voor dat ander fruit sneller rijpt, dus houd je appels daarbij uit de buurt!
Azijn over je bessen
Bessen bederven relatief snel door schimmels en bacteriën. Het zuur van azijn kan dit makkelijk voorkomen. Was je bessen in een mix van één kopje azijn en drie kopjes water voordat je ze in de koelkast bewaart. Wel goed afdrogen!
Uien in een panty
Als er één ui rot is, worden ze dat al snel allemaal. Stop daarom de pijpen van een panty vol met uien, van elkaar gescheiden met een knoop, touwtje of elastiek. Hierdoor komt er genoeg lucht bij de bollen en rotten ze minder snel. Als er dan toch een ui schimmelt, verspreidt de schimmel zich niet over je hele voorraad, omdat de uien elkaar niet aanraken.
Selderij in aluminiumfolie
Selderij produceert een gas dat ervoor zorgt dat de groente verlept. De plastic zak waar de selderij vaak in zit houdt dit gas vast. Vervang het plastic door aluminiumfolie, dat het gas laat ontsnappen. De stengels blijven een stuk langer knapperig. Dit werkt ook voor broccoli en sla.
Champignons in een papieren zak
Het plastic bakje waar champignons vaak in zitten houdt vocht vast en daardoor kunnen de paddenstoelen bederven. In een papieren zak blijven de paddenstoelen langer goed.
Fotocredits: ‘Exquisa unwrapped’, Tony Austin
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Zitten aardige suggesties bij die de moeite waard zijn eens te testen. Ehhhh, die panty moet die nieuw zijn of mag het ook een gebruikte zijn en doet het er nog toe hoeveel denier deze is?
Behalve gesneden uien in de vriezer leggen om later te gebruiken, dat is geen succes, worden ze snotterig van, hoewel in stoofpotten dat ook niet heel erg is, ze stoven dan toch kapot.
Juun in panties ?
Als ik dat verhaal aan de ‘Stammtisch’ met de boeren vertel, bellen ze de mannen in witte jassen.
Ik sta wel elk jaar verwonderd te kijken naar uien-opslag in grote hangars. Soms tot 5-6mtr hoog..
- Drukken de tonnen juun de onderste laag niet kapot en gaat die niet rotten ?
- Nee hoor, gebeurt niets mee.. Als ze te lang liggen op te hoge temperatuur kunnen ze schieten en dan is het gedaan. Moet je nog een zak hebben ?
- Ja, prima. Kom ik wel de winter mee door. Als het vriest haal ik ze uit m’n schuur en leg ze wel in de garage..
- Wazegje ?
- Zodat ze niet bevriezen, natuurlijk.
- Bevriezen !? Hahaha… Juun kan niet bevriezen.. Laat ze maar rustig in je schuurtje. Juun kan heel wat vorst hebben. Die vriezen hier niet kapot.. Errepels wel natuurlijk…
Ik vind panties maar rare dingen. Net als bij die uien in de topic kunnen de dijen elkaar niet raken… Ik heb nog net het geluk gehad om tijdens mijn eerste tedere en voorzichtige adolescente experimenten en onderzoekjes net boven de kous, een fris, bloot stukje meisjesdij aan te treffen.
Dat waren nog eens tijden !
Juun in panties… Hoe komen ze er op !
Ik heb er helemaal geen last van dat de boel snel bederft, sommige dingen liggen werkelijk meer dan een week zonder problemen, aardappels? Doe ik zelf 2 weken mee(eten we niet zoveel), pas dan beginnen er uitlopers te komen. Bruinige bananen? Lekker juist, gewoon opeten, zijn ook gezond op die manier en in de smoothie proef je er helemaal niks van als ie wat rijper is. Uien? Die moeten juist wat ouder zijn voor mij, dan is de lucht wat minder sterk en huil ik minder snel(slokje water in de mond doet ook wonderen tijdesn het snijden) en zijn ze nog steeds lekker. Allerlei fruit? Krijgt haast niet de kans om te bederven hier, daar eten wij het teveel en vaak voor.
Je moet natuurlijk wel bij het boodschappen halen bedenken of je wel 6 kilo bananen in een week opeet of niet, anders heeft het geen nut om zoveel in 1keer te kopen.
Uien in een panty; totaal onwerkbaar maar ontzettend lollig. Bananen met de steeltjes bij elkaar en/of in plastic: ook na zes keer proberen geen merkbaar verschil hier in de keuken. Deze tips lijken bedacht door iemand die te weinig groenten en fruit eet. Neem nou de champignons. Die blijven, als je geen ouwe meuk koopt, een week goed in de koelkast. Als je ze nog langer goed wilt houden dan eet je gewoon te weinig.
Terwijl de goeie tips ontbreken. Prei bijvoorbeeld. Die wil omhoog. Leg je 'm plat, zoals in de winkel, dan verspeelt hij - of zij - veel energie en sterf eerder af. Maar zet je de prei rechtop met z'n voetjes ook nog eens in het water dan ontstaan er op den duur zelfs wortels. Als je de keus hebt kun je daarom het beste prei met wortels kopen.
Kruiden en lente-uitjes blijven ook dagen lang goed door ze op vaas te zetten. Asperges onder water in de groentenla en daartussen kun je rechtop een ontbladerde bloemkool plaatsen. Blijft kneiterhard op die manier.