Met ingang van 1 januari 2022 zul je in Frankrijk geen in plastic verpakte appels of paprika's tegenkomen in de winkels. Vanaf die datum is verpakken in plastic of cellofaan verboden. De Franse minister van Transition écologique, Barbara Pompilien, publiceerde vandaag het decreet van de loi anti-gaspillage, waar het parlement al in januari 2020 mee instemde.

Op dit moment is 37% van alle groente en fruit die in Frankrijk over de toonbank gaan verpakt, schrijft franceinfo. De helft daarvan in plastic. Met de maatregelen denkt de Franse overheid jaarlijks een miljard plastic verpakkingen uit te sparen.

Het betekent dat een dertigtal versproducten, ook de biologische varianten, meteen al los, in papier of op andere manieren verpakt te koop zullen zijn. Bij fruit gaat het om appels, peren, bananen, sinaasappels (ook de netjes zijn van plastic!), mandarijnen, kiwi's, citroenen, grapefruits, pruimen, meloenen, ananas, mango's, passievruchten en kaki's. Bij groenten geldt het plasticverbod voor prei, courgettes, aubergines, paprika's, komkommers, aardappels, wortels, uien, meiraapjes, kool, bloemkool, pompoen, radijs, aardperen en wortelgroenten.

Uiteraard zijn er uitzonderingen. Voor voorgesneden groente en salades, verpakkingen van meer dan 1,5 kilo en voor groente en fruitsoorten die 'te lijden hebben als ze los verkocht worden' krijgen producenten verschillende termijnen om een alternatieve oplossing te vinden. Zo mogen kerstomaatjes, perziken, abrikozen en sperziebonen tot juni 2023 in plastic verkocht worden. Primeuraardappelen, spinazie en kersen mogen tot eind 2024 in plastic verpakt blijven. En voor frambozen, aardbeien, bosbessen, rode bessen en eetrijpe vruchten geldt de overgangsperiode tot 30 juni 2026.

Consumenten zijn te spreken over de nieuwe maatregel, blijkt uit onderstaand filmpje.


Winkeliers én producenten voorzien problemen. Want hoe zie je bijvoorbeeld op het blote oog het onderscheid tussen een gangbare en een biologische paprika? Tot nu toe verpakken biologische producenten hun producten in dat lekker krakende, afbreekbare bioplastic. Of ze brengen er een brandmerkje op aan.
  • Deel
Druk af