Restauranthouders doen over het algemeen steeds beter hun best de vegetariërs onder hun klanten tegemoet te komen. Maar ze blijken nogal beperkt in hun creativiteit. Afgelopen weekeinde organiseerde Vegatopia.com tijdens de Veggiefair de Vegaflop-verkiezing. Bezoekers werd gevraagd welk gerecht vegetariërs 'liever niet meer op de menukaart zien'. Dat bleek - met stip op nummer één = de geitenkaassalade te zijn.

"Natuurlijk is het heel fijn dat steeds meer restaurants rekening houden met vegetariërs," zegt Tertia Wiedenhof, redacteur van Vegatopia in het persbericht over de Vegaflop. "Maar originaliteit is daarbij ook belangrijk en veel vegetariërs hebben het idee dat koks denken dat zij niets anders eten dan geitenkaas."

De tweede plaats was weggelegd voor de vegawrap, op de voet gevolgd door de groentequiche, gevulde portobello, gebakken camembert met cranberrysaus en pasta met paddestoelen. Dames en heren restaurateurs: u bent gewaarschuwd!

Gelukkig zijn er ook tal van wel gewaardeerde ontwikkelingen merkbaar, zoals gevulde courgettebloemen, gemarineerde oesterzwammensalade of groentetempura. De lijst met vegetariërvriendelijke restaurants groeit jaarlijks. Op de website Vegatopia.com is deze restaurantgids online te raadplegen. Daar kun je meteen zien of er meer op de kaart staat dan een geitenkaassalade.

Wij zullen altijd moeite blijven houden met één ding: kaas is nooit vegetarisch - er worden bokjes en kalfjes voor geslacht.

Fotocredits: Salad with melon, pesto and goat cheese, uitsnede, Christian Scholz
Dit artikel afdrukken