Consumenten moeten kweekvlees kunnen eten zonder de angst er ziek van te worden. Omdat cellulaire landbouw fundamenteel anders in elkaar steekt dan gewone landbouw, hebben de FAO en WHO een rapport uitgebracht over de voedselveilgheidsaspecten ervan.

Het doel van de publicatie is om potentiële voedselveiligheidsrisico's op te sporen voordat producten op markt komen. Het rapport Food Safety Aspects of Cell-Based Food bevat informatie over terminologie, de principes van het productieproces, een overzicht van toezichthouders en spelregels en case studies uit Israël, Qatar en Singapore. In die landen is al cellulair voedsel op de markt.
Ook bevat het de resultaten van een door de FAO geleide expertmeeting om voedselveiligheidsrisico's te identificeren. De identificatie van risico's is de eerste stap van het formele risicobeoordelingsproces.

Cellulair voedsel wint aan schaalgrootte. Volgens de FAO zijn er wereldwijd nu 100 bedrijven die cellulair voedsel ontwikkelen dat klaar is voor commercialisering en op goedkeuring wacht om op de markt te mogen worden gebracht. Voedselveiligheidsautoriteiten moeten de risico's kunnen inschatten en wat daartegen te doen valt.

Tot de vastgestelde gevaren behoren vreemde stoffen, diergeneesmiddelen (vooral antibiotica), microbiële toxinen, additieven, residuen, allergenen, microplastics en ziekteverwekkers. Cellijnen kunnen ook afkomstig zijn van soorten met een beperkte of geen geschiedenis van veilig voedselgebruik (denk aan de inmiddels populaire mammoetburger). Voedselveiligheidsrisico's kunnen optreden bij het vinden van de juiste cellen om te kweken, bij het groeiproces, bij het oogstproces en bij verdere voedselverwerking.

De voedselveiligheid per product beoordelen is aan te raden, aangezien voor elk product verschillende celbronnen, dragers, kweekmiddelsamenstellingen, kweekomstandigheden en reactorontwerpen worden gebruikt.

De lijst van geïdentificeerde risicofactoren vormt een basis voor volgende stappen. Verder is er volgens de FAO meer data-uitwisseling nodig op mondiaal niveau, zodat regelgevers handvatten krijgen om kweekvlees op de consumentenmarkt toe te laten.

Italië gelooft het allemaal wel en verbiedt cell based food net als insecten. Het land houdt vast aan oud en vertrouwd voedsel.
Dit artikel afdrukken