Cellulaire voedselproductie moet net zo veilig zijn als ‘normale’ voedselproductie vinden de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de VN Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO). Als kweekvlees straks op de markt komt, mag het niet verontreinigd zijn met bijvoorbeeld diergeneesmiddelen of pathogenen.
Consumenten moeten kweekvlees kunnen eten zonder de angst er ziek van te worden. Omdat cellulaire landbouw fundamenteel anders in elkaar steekt dan gewone landbouw, hebben de FAO en WHO een rapport uitgebracht over de voedselveilgheidsaspecten ervan.
Het doel van de publicatie is om potentiële voedselveiligheidsrisico's op te sporen voordat producten op markt komen. Het rapport Food Safety Aspects of Cell-Based Food bevat informatie over terminologie, de principes van het productieproces, een overzicht van toezichthouders en spelregels en case studies uit Israël, Qatar en Singapore. In die landen is al cellulair voedsel op de markt.
Ook bevat het de resultaten van een door de FAO geleide expertmeeting om voedselveiligheidsrisico's te identificeren. De identificatie van risico's is de eerste stap van het formele risicobeoordelingsproces.
Cellulair voedsel wint aan schaalgrootte. Volgens de FAO zijn er wereldwijd nu 100 bedrijven die cellulair voedsel ontwikkelen dat klaar is voor commercialisering en op goedkeuring wacht om op de markt te mogen worden gebracht. Voedselveiligheidsautoriteiten moeten de risico's kunnen inschatten en wat daartegen te doen valt.
Tot de vastgestelde gevaren behoren vreemde stoffen, diergeneesmiddelen (vooral antibiotica), microbiële toxinen, additieven, residuen, allergenen, microplastics en ziekteverwekkers. Cellijnen kunnen ook afkomstig zijn van soorten met een beperkte of geen geschiedenis van veilig voedselgebruik (denk aan de inmiddels populaire mammoetburger). Voedselveiligheidsrisico's kunnen optreden bij het vinden van de juiste cellen om te kweken, bij het groeiproces, bij het oogstproces en bij verdere voedselverwerking.
De voedselveiligheid per product beoordelen is aan te raden, aangezien voor elk product verschillende celbronnen, dragers, kweekmiddelsamenstellingen, kweekomstandigheden en reactorontwerpen worden gebruikt.
De lijst van geïdentificeerde risicofactoren vormt een basis voor volgende stappen. Verder is er volgens de FAO meer data-uitwisseling nodig op mondiaal niveau, zodat regelgevers handvatten krijgen om kweekvlees op de consumentenmarkt toe te laten.
Italië gelooft het allemaal wel en verbiedt cell based food net als insecten. Het land houdt vast aan oud en vertrouwd voedsel.
Dit artikel afdrukken
Het doel van de publicatie is om potentiële voedselveiligheidsrisico's op te sporen voordat producten op markt komen. Het rapport Food Safety Aspects of Cell-Based Food bevat informatie over terminologie, de principes van het productieproces, een overzicht van toezichthouders en spelregels en case studies uit Israël, Qatar en Singapore. In die landen is al cellulair voedsel op de markt.
Ook bevat het de resultaten van een door de FAO geleide expertmeeting om voedselveiligheidsrisico's te identificeren. De identificatie van risico's is de eerste stap van het formele risicobeoordelingsproces.
Cellulair voedsel wint aan schaalgrootte. Volgens de FAO zijn er wereldwijd nu 100 bedrijven die cellulair voedsel ontwikkelen dat klaar is voor commercialisering en op goedkeuring wacht om op de markt te mogen worden gebracht. Voedselveiligheidsautoriteiten moeten de risico's kunnen inschatten en wat daartegen te doen valt.
Tot de vastgestelde gevaren behoren vreemde stoffen, diergeneesmiddelen (vooral antibiotica), microbiële toxinen, additieven, residuen, allergenen, microplastics en ziekteverwekkers. Cellijnen kunnen ook afkomstig zijn van soorten met een beperkte of geen geschiedenis van veilig voedselgebruik (denk aan de inmiddels populaire mammoetburger). Voedselveiligheidsrisico's kunnen optreden bij het vinden van de juiste cellen om te kweken, bij het groeiproces, bij het oogstproces en bij verdere voedselverwerking.
De voedselveiligheid per product beoordelen is aan te raden, aangezien voor elk product verschillende celbronnen, dragers, kweekmiddelsamenstellingen, kweekomstandigheden en reactorontwerpen worden gebruikt.
De lijst van geïdentificeerde risicofactoren vormt een basis voor volgende stappen. Verder is er volgens de FAO meer data-uitwisseling nodig op mondiaal niveau, zodat regelgevers handvatten krijgen om kweekvlees op de consumentenmarkt toe te laten.
Italië gelooft het allemaal wel en verbiedt cell based food net als insecten. Het land houdt vast aan oud en vertrouwd voedsel.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Nog even niet, maar dat komt heus wel, zoals er nog heel veel anders aan komt.
Kweekvlees moet net zo veilig zijn als de ‘normale’ voedselproductie en niet verontreinigd zijn met diergeneesmiddelen of pathogenen volgens de WHO en WEF globalisten. Ze zeggen dus dat het huidige voedsel dus ook niet verontreinigd is. Kletspraat want we horen en lezen al jarenlang dat er juist van alles en nog wat in ons voedsel zit dat er niet in hoort.
De opkomst van nep, lab-gekweekt vlees is maar één der puzzelstukjes van the great reset agenda. Volgens het Wereld Economisch Forum is lab-gekweekt vlees een duurzamer en gezonder alternatief voor conventionele veeteelt en zullen we in de toekomst allemaal een stuk minder vlees eten. Zoals zo utopisch vermeld op hun website:
‘Nu de wereld na de pandemie zijn economie en voedselsystemen op een schonere manier wil herinrichten, is kweekvlees een duurzamere oplossing. Kweekvlees kost veel minder tijd om te kweken, gebruikt minder hulpbronnen van de planeet, en er worden geen dieren geslacht.’
Maar denk geen seconde dat dit ook maar iets te maken heeft met milieubescherming of ‘Parijs’.
Het gaat de technocraten ten principale om het beheersen van de wereldvoedselvoorziening en het opheffen van voedselonafhankelijkheid.
Multinationals hebben met hun gepatenteerde genetisch gemanipuleerde zaden al een groot deel van de wereldvoedselvoorziening in handen. Gepatenteerd kweekvlees en vis zal particuliere conglomeraten verder in staat stellen de voedselvoorziening in zijn geheel te beheersen.
Door de voedselvoorziening te beheersen, zullen zij landen en hele bevolkingen beheersen.
‘we penetrate ze cabinets’
Het valt niet mee om novel foods toegelaten te krijgen op de Europese markt...