Het Europees Parlement vindt dat er een wettelijke maximumnormen moeten komen voor transvetzuren in voeding. In een resolutie vraagt het Parlement de Europese Commissie binnen 2 jaar om een voorstel. Volgens de WHO verhogen transvetzuren het risico op hart- en vaatziekten, onvruchtbaarheid, Alzheimer, diabetes en obesitas. Industrieel geproduceerde transvetzuren worden vaak gebruikt in goedkopere voedingsmiddelen, met name snacks. Omdat slechts een derde van de Europese consumenten weet wat transvetzuren zijn, vindt het Europees Parlement de huidige etiketteringsmaatregelen ontoereikend. Bovendien wil het EP bindende limieten. In Nederland is dit allemaal al geregeld, meldt de oliën en vetten ketenorganisatie MVO.
Knack - Europees Parlement vraagt wettelijke limiet op transvetzuren in voeding
Lees ook
- WHO prijst 5 landen voor uitbannen van industrieel transvet 29 jan 2024
-
2
+FAO en WHO duiken in risico’s cellulair kweekvoedsel 12 apr 2023
- WHO waarschuwt (opnieuw) voor transvetten 23 jan 2023
-
4
+De hele wereld transvetvrij 22 jun 2018
-
2
+WHO wil per 2023 geen transvetten meer in bewerkte voedingsmiddelen 15 mei 2018