1
Fotocredits: 'Kweekvlees', World Economic Forum, Wikimedia CC BY 3.0

Flash Dagelijkse KostNederlanders mogen kweekvlees proeven

Binnenkort mogen we in Nederland legaal kweekvlees en -vis gaan proeven. Kweekvlees geldt in Europa als een novel food: zolang niet bewezen is dat het veilig is, mag kweekvlees niet verkocht worden. Het Amsterdamse Nemo wilde bijvoorbeeld in 2018 kweekvlees serveren, maar de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit stak daar een stokje voor. Alleen in Singapore, Israël en sinds vorige maand de VS is het toegelaten op de markt.

De proef-plannen vloeien voort uit een motie van Tjeerd de Groot (D66) en Peter Valstar (VVD) die vorig jaar maart is aangenomen. De overheid is naar aanleiding van de motie in gesprek gegaan met producenten Meatable en Mosa Meat en belangenvereniging van biotechnologiebedrijf HollandBio.

De kweekvleesproducenten willen graag hun producten laten proeven voordat ze beginnen aan de toelatingsprocedure van de EU. Zo kunnen ze de producten eerst nog aanpassen aan de smaak van de consument.

De Nederlandse overheid is de eerste in de Europese Unie die zulke proeverijen toelaat. Het past bij de pioniersrol die Nederland in Europa ambieert op het gebied van kweekvlees. Het allereerste kweekvlees is in Nederland ontwikkeld; vorig jaar oktober investeerde de overheid nog €60 miljoen in ‘cellulaire agricultuur’ ook al was die er al jaren.

Rijksoverheid - Kamerbrief uitvoering motie de Groot en Valstar over kweekvlees proeverijen, 7 jul 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Cécile Janssen
Cécile Janssen Eindredacteur / eigenaar, Foodlog
  • #1
  • 17 apr '24
  • 14:35

In een nieuwe investeringsronde haalde Mosa Meat €40 miljoen op, aldus het FD.

Met het geld wil Mosa Meat - waar eerder al zo'n €94 miljoen aan kapitaal is ingestoken door investeerders - zijn productieprocessen verder uitbouwen en de introductie van kweekvlees op de markt voorbereiden.

Tot de nieuwe geldschieters horen "de Limburgse ontwikkelingsmaatschappij Liof en Invest-NL, het landelijke groeifonds dat uit publieke middelen put. Verder kwamen er nieuwe investeerders uit de traditionele vleessector, waaronder de Duitse pluimveegroep PHW. Eerder staken onder meer vee- en visvoerconcern Nutreco (eigendom van de familie Fentener van Vlissingen) en filmacteur Leonardo DiCaprio kapitaal in Mosa Meat."

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.