1
Fotocredits: 'Kweekvlees', World Economic Forum, Wikimedia CC BY 3.0

FlashGeen aanvragen om kweekvlees in de EU te mogen verkopen

Nul. Dat is het aantal aanvragen die de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) tot nu toe ontving van kweekvleesbedrijven die de Europese markt op willen. "Ondanks al het gepraat over kweekvlees (..) hebben ze ons nog niks gestuurd."

Dat laat de EFSA desgevraagd weten aan Business Insider.

Dat maakt dat we voorlopig geen kweekvlees in het schap van de Euopese supermarkt hoeven te verwachten. Om de Europese markt op te mogen moeten producenten eerst het novel food-traject doorlopen waarbij de EFSA de veiligheid van het product uitgebreid onderzoekt. Doorgaans neemt een goedkeuringsprocedure door de Europese voedselautoriteit zo'n 1,5 jaar in beslag. Dat zou betekenen dat kweekvlees op z'n vroegst eind 2025 de Europese markt op zou kunnen komen.

Kweekvleesproducenten hebben hun ambities bijgesteld, zo lijkt het. De vraag is wie er als eerste zijn dossier bij de EFSA durft in te leveren. De Maastrichtse producent Mosa Meat kondigde 3 jaar geleden aan vanaf 2023 een kweekvleesburger in het winkelschap te willen hebben, maar dat zal niet gaan.

Ook het Delftse Meatable verwachtte rond die tijd de markt op te kunnen. Het bedrijf mikt er nu op om in 2024 in Singapore de markt op te gaan. Singapore gaf als eerste land ter wereld groen licht voor de commerciƫle productie van kweekvlees. Voor de Europese markt mikt Meatable nu op 'uiterlijk in 2030'.

Business Insider - Kweekvlees laat nog minstens 1,5 jaar op zich wachten: Europese voedselautoriteit heeft nog nul aanvragen binnen, 14 mrt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Astrid Spijkers
  • #1
  • 15 mrt '23
  • 13:10

Ach wat jammer nou

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.