Met 4 decreten verbiedt de Italiaanse regering het gebruik van insectenmeel in pizza en pastaproducten. In andere producten is het toegestaan mits de insecteninhoud duidelijk op het etiket gecommuniceerd wordt. Ook moeten de producten in de supermarkt in een apart schap liggen. De EC mag er nog opreageren.

"Op deze manier kunnen de mensen die ervoor kiezen om krekels, larven en sprinkhanen te kopen naar dit deel van de supermarkt gaan en degenen die dat niet doen, kunnen er wegblijven, zoals ik denk dat de meerderheid van het Italiaanse volk zal doen", zei de Italiaanse minister van Landbouw Francesco Lollobrigida op een gezamenlijke persconferentie met de minister van Economische Ontwikkeling.

De ministers willen het mediterrane dieet beschermen. Meel van insecten mag niet verward worden met voedsel dat in Italië wordt gemaakt. Ook in Hongarije moeten de producten die insecteneiwit bevatten in een apart schap komen te liggen.

Het een en ander past in de tendens van enkele Europese politici die zich tegen novel foods keren, schrijft Bloomberg. Van de Italiaan Matteo Salvini tot de Brit Nigel Farage, beiden zelfverklaarde verdedigers van de traditie. Volgens hen is er een plan gaande om het publiek te laten eten van insecten als krekels en sprinkhanen.

Insecten (moeten) eten is zelfs onderwerp van politiek debat in de komende Poolse verkiezingen. Volgens Russische bronnen zouden Europeanen nu door hun regeringen gedwongen worden om insecten te eten. Eerder dit jaar voelde foodwatch zich zelfs geroepen om het gerucht te ontzenuwen dat Brussel en het WEF ons insecten door de strot duwen.En laat nou net professor Alberto Grandi al die trots op de Italiaanse keuken een beetje hebben getemperd omdat menig traditioneel Italiaans product helemaal niet zo Italiaans blijkt. In feite is het bovenstaande je reinste identitaire voedselnationalisme. In de pers en politiek leidden Grandi's uitspraken over het feit dat bijvoorbeeld spaghetti carbonara geen Italiaanse origine heeft, tot rellen.
Dit artikel afdrukken