"Op deze manier kunnen de mensen die ervoor kiezen om krekels, larven en sprinkhanen te kopen naar dit deel van de supermarkt gaan en degenen die dat niet doen, kunnen er wegblijven, zoals ik denk dat de meerderheid van het Italiaanse volk zal doen", zei de Italiaanse minister van Landbouw Francesco Lollobrigida op een gezamenlijke persconferentie met de minister van Economische Ontwikkeling.
De ministers willen het mediterrane dieet beschermen. Meel van insecten mag niet verward worden met voedsel dat in Italië wordt gemaakt. Ook in Hongarije moeten de producten die insecteneiwit bevatten in een apart schap komen te liggen.
Het een en ander past in de tendens van enkele Europese politici die zich tegen novel foods keren, schrijft Bloomberg. Van de Italiaan Matteo Salvini tot de Brit Nigel Farage, beiden zelfverklaarde verdedigers van de traditie. Volgens hen is er een plan gaande om het publiek te laten eten van insecten als krekels en sprinkhanen.
Insecten (moeten) eten is zelfs onderwerp van politiek debat in de komende Poolse verkiezingen. Volgens Russische bronnen zouden Europeanen nu door hun regeringen gedwongen worden om insecten te eten. Eerder dit jaar voelde foodwatch zich zelfs geroepen om het gerucht te ontzenuwen dat Brussel en het WEF ons insecten door de strot duwen.
Polvere di grillo… No, grazie.
— Matteo Salvini (@matteosalvinimi) January 4, 2023
Se qualcuno in Europa ha piacere a mangiare insetti faccia pure, per i miei figli preferisco i sapori e i profumi della nostra terra e li difendo. E voi? pic.twitter.com/pgkgNfO0bY
En laat nou net professor Alberto Grandi al die trots op de Italiaanse keuken een beetje hebben getemperd omdat menig traditioneel Italiaans product helemaal niet zo Italiaans blijkt. In feite is het bovenstaande je reinste identitaire voedselnationalisme. In de pers en politiek leidden Grandi's uitspraken over het feit dat bijvoorbeeld spaghetti carbonara geen Italiaanse origine heeft, tot rellen.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het voorzorgsbeginsel zou meer gehanteerd dienen te worden, dat hebben de Italianen goed begrepen. Op het eerste gezicht klinkt kweekvlees voor sommigen als een perfecte oplossing om een einde te maken aan de honger in de wereld, dierenwelzijn te beschermen en de planeet te behoeden voor verdere milieuafbraak.
Een korte blik onder de oppervlakte onthult iets heel anders... Bij nepvlees draait alles om het beheersen van de voedselvoorziening. Nepvoedsel — inclusief in het laboratorium gekweekt vlees, diervrije ‘zuivel’ en plantaardig ‘vlees’ — zijn de laatste pogingen van de globalisten om de voedselvoorziening onder controle te krijgen. Henry Kissinger zei ooit: ‘Controleer olie en je controleert naties, controleer voedsel en je controleert mensen.’ Als er een is die dit weten kan is het deze WEF grondlegger wel. Denk geen seconde dat dit ook maar iets te maken heeft met milieubescherming. Het gaat om de beheersing van de voedselvoorziening en het afbreken van voedselonafhankelijkheid.
De globalisten hebben een monopolie op de graanindustrie met hun gepatenteerde genetisch
gemodificeerde organismen (GGO's). Nog geen 12 jaar geleden wisten veel mensen niets van GGO's welke een grote bedreiging vormen voor de gezondheid en het milieu. Inmiddels vermijden de meeste gezondheids bewuste mensen GGO's.
Een soortgelijke trend doet zich nu voor bij nepvoedsel. De globalisten en de hen bedienende politici hier proberen onze veehouders weg te pesten via een bedacht ‘stikstofprobleem’ en vlees te vervangen door in laboratoria gekweekte nepperij waardoor de planeet nog nèt op tijd gered kan worden.
Volg de geldstromen.
'Volledig misplaatst', zeggen oppositiepartijen en dierenwelzijnsorganisaties over het plan van de Italiaanse regering om kweekvlees te verbieden, aldus The Guardian. Volgens het voorstel kunnen degenen die voedsel produceren, exporteren of importeren dat met dierlijke cellen is gekweekt, boetes krijgen tot €60.000 en lopen ze het risico dat hun fabrieken worden gesloten.
De Italiaanse regering zegt uit te gaan van het voorzorgsbeginsel, omdat er "nog geen wetenschappelijke studies zijn over de effecten van synthetisch voedsel. We willen het erfgoed van onze natie en onze landbouw op basis van het mediterrane dieet beschermen." 'Laboratoriumproducten' staan niet garant voor "kwaliteit, welzijn en de bescherming van onze cultuur, onze traditie," aldus Francesco Lollobrigida, de minister van landbouw en voedselsoevereiniteit.
Maar daarmee schiet Italië in eigen voet, zeggen tegenstanders. Het land gooit bewust de deur dicht voor het ontwikkelen van technologie "waarmee we minder kunnen vervuilen en doden". Kweekvlees kan tot 92% minder emissies veroorzaken dan vlees, tot 94% minder luchtvervuiling leiden en tot 90% minder land gebruiken. Geen wonder dat andere landen er wel miljoenen in investeren omdat ze er de voordelen van zien (Nederland incluis).
Al jaar en dag liggen in onze schappen varken, kip, vis, rund, nepvlees ook apart. Niemand die ik hierover hoor klagen. Ongedierte dat normaliter geruimd hoort te worden mag blij zijn dat er nog een plekje voor ze wordt ingeruimd. Apartheid is slecht, deze apartheid is goed.
De gezellige WEF ‘praatclub’ is zoals vele andere ngo’s wel degelijk een groot promotor van insecten voor humane consumptie.
Figuurlijk duwt Klaus S. ze ons door de strot en stelt ons letterlijk gelijk aan dieren:
‘Insect protein has high-quality properties and can be used as an alternative source of protein zroughout ze food chain, from feed for aquaculture to ingredients for nutritional supplements for humans and pets. All animal species, regardless of zeir diet, eat insects in zeir natural diet.’
Die Italianen en Hongaren hebben groot gelijk. Insectenvoedsel en ander novelfood zijn je reinste dwalingen van de menselijke geest. De markt vraagt er in het geheel niet om. Het is de overheid die meent het beter te weten dan de mensen zelf.
Nu maar hopen dat er geen dadels gegeten worden in Italië.