De letter en de praktijk
De Canadese Moffat maakte in Europese dierenwelzijnskringen naam door in Frankrijk diertransporten voor de politie controleerbaar te maken. Agenten wisten niet hoe ze de wet moesten vertalen in handhaving. Tussen de letter van de wet en de praktijk van de handhaving zat een te groot gat.
In de wet staat bijvoorbeeld in dat dieren tijdens het verlaten van de stal en het transport naar het slachthuis 'niet onnodig mogen lijden'.
Maar wanneer is leed onnodig? Dieren die in een vrachtwagen stilstaan in de zon zonder koeling of verkoelende luchtstroom, lijden onvermijdelijk.
Omdat ze die vraag niet konden beantwoorden, durfden agenten niets te doen. Moffat vertelde daarover in een interview dat we eerder dit jaar brachten.
Onnodig of overmacht?
De hitte die Nederland - en vele andere Europese landen - op dit moment treft, veroorzaakt onnodig dierenleed. Vanwege de hitte zijn de afgelopen dagen honderden varkens en duizenden kippen in stallen doodgegaan. Soms door onnodig leed en soms door overmacht.
Voorbeelden van onnodig leed zijn het vervoer van dieren in de volle hitte over wegen met files; je kunt de dieren immers ook 's nachts of via andere wegen vervoeren.
Voorbeelden van overmacht zijn vermoedelijk oververhitting van stallen, brand of, zoals vannacht in Maarheeze, door het uitvallen van de luchtwassers en ventilatie als gevolg van een stroomstoring. Bij het laatste moet de vraag gesteld worden of een verplicht noodaggregaat voortaan geen vereiste moet zijn, voor wie dieren in gesloten stallen houdt in een land waar 's zomers voortaan rekening moet worden gehouden met aansluitende dagen waarop het 35-40 graden kan worden.
Bij de andere twee voorbeelden van overmacht moet de vraag gesteld worden hoeveel risico een dierhouder moet willen aanvaarden. Er vliegen immers zelfs in de winter al te veel stallen in de brand; onder meer als gevolg van het gebruik van luchtwassers en de aanwezigheid van - aan de elektrokabels knagende - muizen en ratten. De aanwezigheid van knaagdieren is toegenomen omdat hun bestrijding aan banden is gelegd.
Nachtslacht
Eyes on Animals ging met NPO1 op pad om samen vast te stellen of bedrijven bij het vervoer van dieren onnodig leed weten te voorkomen en adviseren hoe het beter kan.
's Nachts slachten en dieren voor de slacht aanvoeren, is een voor de hand liggende oplossing om transporten en stilstand van vrachtwagens met dieren in de volle zon tegen te gaan; bij stilstand valt de verkoelende luchtstroom weg.
De slachtsector praat over nachtslacht met de NVWA maar dat schiet nog niet zo op. In de uitzending blijken Eyes on Animals en directeur Peter Vesseur van de Nepluvi, de brancheorganisatie voor pluimveeslachterijen, het zonder discussie roerend eens: nachtslacht moet je gewoon kunnen regelen, desnoods in alle maanden waarin de temperatuur boven de 25 graden kan uitkomen of zelfs het hele jaar door. Dan hoeven dieren niet meer in de hete zon te wachten op een parkeerplaats of in de file. Zo pas je de regel 'laat dieren niet onnodig lijden' praktisch toe en maak je die gemakkelijk handhaafbaar. Opvallend nieuws uit de uitzending: op warme dagen worden meer kippenvangers ingezet om de dieren sneller te laden en worden ze met minder dieren in een krat gezet om hun warmte makkelijker aan de lucht kwijt te kunnen. Dat had de kippensector zelf al bedacht.
Luister de heldere uitzending hier even na. Ik verheug me alvast op een vervolg: praktische oplossingen die Eyes on Animals tegen stalbranden in Nederland in stelling weet te brengen. Dierenarts Bulle Koster heeft er al lange tijd uitgesproken ideeën bij die maar niet verder willen komen.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dick #2 , zonder voorbedachte rade was ik afgelopen week op vakantie en kon zo doende de hittegolf ontwijken. Maar ook niet reageren op deze topic!
Over het klaarblijkelijk niet functioneren van systemen in Maarheze kan ik heel kort zijn; ik ken de in's en out's niet.
Wel weet ik dat het bezit van een aggregaat geen garantie is voor zulk soort incidenten!
Blikseminslag (over spanning) in groepenkast en je hebt 0.0 aan zo iets.
Nachtslacht: ja!
Dan maar doorschuiven naar weekend ook!
Maar ja dan heb je de bereidwilligheid van de (semi-)ambtenaren nodig en daar schort het nog aan.
Een noodstroom aggregaat is al jaren verplicht, dat is geen thema.
Transport pluimvee is toch net wat anders dan andere dieren, door de korte snelle groei van de dieren is een paar dagen laden bij hoge temp geen optie, de dieren groeien de stallen uit en je komt steeds verder achter.
Opvallend nieuws wordt 't genoemd, er worden midder kippen per vrachtauto geladen bij warm weer, dat was in de jaren 80 toen ik zelf kalkoenen en kippen deed laden al zo, zover ik weet nooit anders geweest. Zijn ook diverse pluimveehouders die ik ken die zomers een lagere stal bezetting aanhouden dan de rest van 't jaar.
"..of een verplicht noodaggregaat voortaan geen vereiste moet zijn". (incl. waarschuwingssysteem)
Net zo efficiënt is zorgen dat verzekeringen dat verplicht eisen. Werk voor de agrarische belangen organisaties.
Boer lijdt ook, als verzekeringstechnisch ze met deze hoeveelheden grote schade lijden.
Zou me niet verwonderen als ze de bui (in dit geval wel heel figuurlijk..) al boven hun stallen zien hangen voor komende te verwachten hete zomers.
Op 1vandaag lees ik vandaag: Koeien, paarden, varkens, allemaal worden ze niet vervoerd bij temperaturen boven de 34 graden. Dat hebben vee vervoerbedrijven beloofd aan het ministerie van LNV. Alleen de pluimveesector weigert, en dus gaan duizenden kippen ondanks de hitte de weg op.
Veel van hen sterven daardoor niet in het slachthuis, maar al op de weg daarnaartoe. Dat blijkt uit cijfers die EenVandaag opvroeg bij de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Als bij het slachthuis blijkt dat meer dan 1 procent van de kippen tijdens het transport is overleden, moet de inspecteur daarvan een melding maken. Op hete dagen (boven 27 graden) kwamen deze meldingen gemiddeld 4 keer zo vaak binnen afgelopen jaar.
Daar gaat het goede nieuws weer uit de laatste regels van de tekst hierboven. En toch snap je het niet: dode kippen betekenen verlies.
die luchtwassers laten de ventilators extra hard werken om de vele kuubs lucht door een waspakket te duwen. Bij stijgende temperaturen in de stal wordt de koeling van deze ventilators ook nog verminderd. Door gebruik te maken van een centraal kanaal wordt de stal energiezuinig maar we moeten wel kritisch gaan kijken aar de ventilatoren die we daarvoor gebruiken in combinatie met een luchtwasser.
Hier zijn we de hete periode doorgekomen dankzij nevelkoeling wat de temperaturen in de stal en daarmee ook het centraal afzuigkanaal 8 graden naar beneden heeft gebracht. Het is een kleine investering die veel zorgen en ellende bespaard heeft.