Gemiddeld vliegt eens per week een stal met dieren in de brand. De stal van deze week stond in Oirschot (N-Brabant). Daar gingen afgelopen woensdag twee naast elkaar gelegen stallen met 10.000 biggen in vlammen op.

De boer en boerin bleven ongedeerd. De dieren zijn gestikt in de rook. Dat is geen vriendelijke dood.

Volgens de brandweer zijn bovendien gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Volgens de brandweer waren de concentraties niet zodanig hoog dat de omwonenden zich zorgen hoeven te maken. Wat de oorzaak is, is nog onbekend. Wel vermeldt RTL Z dat de varkenshouder een maand geleden failliet ging.

Op zoek naar ethisch kapitaal
In januari vertelde dierenarts Bulle Koster dat dieren - en de boer - helemaal niet hoeven te stikken in de rook. Dat spaart dierenleed en mensenlevens. Dat deed hij begin dit jaar tijdens de Dragons' Den in Overijssel waar hij geen financiering los probeerde te krijgen, maar op zoek bleek naar ethisch en ander sociaal kapitaal.Kosters oplossing is simpel: laat zodra er brand uitbreekt, de wanden naar buiten vallen. Dan kan zich immers geen rookconcentratie meer ontwikkelen. De rook wordt onmiddellijk naar buiten gezogen, terwijl de brandweer overal in Nederland binnen 10 minuten ter plekke is om de vuurhaard te doven.

Het gaat alleen als we maatschappelijk het dierenleed en het risico voor de boer bij brand niet langer accepteren
Hogere premie is goedkoper
Het is een simpele oplossing die ook in dit geval duizenden dieren had kunnen sparen. Maar banken, verzekeraars en boeren willen er niet aan. Het is met name voor de eerste twee veel gemakkelijker en goedkoper om brandrisico's en -schade financieel af te dekken en op te lossen. Dat moet anders, vindt Koster. Het gaat alleen als we maatschappelijk het dierenleed en het risico voor de boer bij brand niet langer accepteren. Er is een verplichting nodig voor stalwanden met een valmechanisme. Dat levert diervriendelijker vlees op uit rookvrije stallen.

Wakker Dier of Dierenbescherming, welke goede redenen hebt u om de uitdaging die Koster stelt niet op te pakken?Fotocredits: stalbrand in Oirschot, still, RTL Z
Dit artikel afdrukken