Eind november ging de innovatieve oesterkwekerij van start. Het bedrijf van Sybe en Sam Smit claimde een systeem te hebben ontwikkeld waarmee ze het hele jaar door oesters van uitstekende kwaliteit konden kweken, onafhankelijk van de weersomstandigheden en beschermd tegen natuurlijke vijanden en ziektes.

Toch lijkt een bacterie het bedrijf nu de kop de kosten. Na een goede start - de oesters vielen in de smaak bij de consument - gingen er vanaf begin maart ineens grote aantallen oesters dood. De kwekers kregen de oestersterfte niet onder controle. Sybe Smit heeft daarom zelf het faillissement aangevraagd. Volgens curator Folkert Hiemstra "om verdere schade aan crediteuren te voorkomen."

Het onderzoek naar de oorzaak van de oestersterfte loopt nog. Smit & Smit hadden 5 jaar voorbereiding in het miljoenenproject gestoken. Financiers waren onder meer het Europees Visserijfonds, het Zeeuwse fonds Innigo, de provincie en een bank.

Fotocredits: 'Huitres mise à nue', Raphaël Labbé
Dit artikel afdrukken