Sinds deze week komen er Zeeuwse oesters uit de Zeeuwse polder. De firma Smit & Smit uit Koudekerke opende de eerste overdekte en binnendijkse oesterkwekerij ter wereld. In een 100 meter lange loods worden oesters in speciale gepatenteerde kweekbakken gevoed met plankton. Dat plankton kweekt de firma in buitenvijvers, die gevuld worden met water uit de nabijgelegen Oosterschelde.

In eerste instantie moet de oesterkwekerij 2 miljoen oesters per jaar opleveren. Het uiteindelijke doel is 4 miljoen oesters, die het hele jaar door geleverd kunnen worden en een constante kwaliteit hebben. Van 'wilde' oesters varieert het vet- en vleespercentage met de seizoenen. De overdekte oesterkwekerij beschermt de oesters bovendien tegen natuurlijke gevaren (eidereenden, scholeksters, slakken) en ziekten (Herpesvirus).

Smit & Smit heeft 5 jaar gewerkt aan het project 'zeefruit van de boerderij'. Het gaat om een miljoeneninvestering, waarin onder meer het Europees Visserijfonds, het Zeeuwse fonds Innigo, de provincie en een bank geld hebben gestoken. Voor voorjaar 2016 staat een toeristisch bezoekerscentrum met proeverij op de planning.
Het Financieele Dagblad - Zeeuws bedrijf gaat grootschalig oesters kweken op het land
Reageer
  • Deel
Druk af