Zwemmers en watersporters in de Zeeuwse wateren lopen het risico verwondingen op te lopen door de Japanse oesters die welig tieren in o.a. de Oosterschelde, het Veerse Meer en het Grevelingenmeer. "Ik ken verhalen van zwemmers die een teen zijn kwijtgeraakt of een slagaderlijke bloeding hebben opgelopen", citeert het AD Ton Vermin (gemeente Noord-Beveland). "Voordat het toeristenseizoen losbarst, moeten de oesters daarom zijn opgeruimd.'

Japans
De provincie, gemeenten, de toeristische sector en de visserij trekken samen op om de oesters te verwijderen en te dumpen in 'diepe putten' in de Oosterschelde. Zouden ze voor die Japanse oesters - door het AD 'horroroesters' gedoopt - nou echt geen andere oplossing kunnen vinden? Hij is vast niet minder lekker dan de 'echte' Zeeuwse oester.

Wilde creuses
Sterker nog: de Japanse oester is gewoon de Zeeuwse creuse, maar dan eentje die niet groeit op de plekken waar oestermannen ze zorgvuldig opkweken en selecteren. Het zijn 'wilde'. Ze kunnen zo groot worden als een kipfilet en hebben gevaarlijke schelpen, maar bijten doen ze niet. Gepocheerd - even in de magnetron - zijn ze heerlijk. Er dreigt dus weer heel wat kostbaar dierlijk eiwit te worden weggegooid.
Dit artikel afdrukken