Tot op heden liet je dan de kurk maar in de fles. Ontkurken zet immers het onomkeerbare proces van oxidatie, en dus kwaliteitsverlies, in gang.
Met het Coravin wijnsysteem kan het wel. Je vult je glas zonder de fles te openen, claimt de uitvinder.
Geen oxidatie
“Wijn oxideert nadat de kurk er uit is en wordt zuur. Hierdoor is de wijn zeer beperkt houdbaar en blijven bijzondere wijnen vaak ongeopend”, zegt Greg Lambrecht, de bedenker van Coravin. Zijn systeem laat de kurk intact en beschermt de wijn tegen oxidatie. Die zou over een periode van dagen, weken, maanden en zelfs nog langer op hetzelfde kwaliteitsniveau blijven.
Voor verschillende branches is het een uitkomst. Restaurants kunnen nu luxe wijnen per glas aanbieden. Wijnwinkels en slijters kunnen potentiële kopers laten proeven zonder een hele fles aan te hoeven breken. Zelfs bij veilingen en taxaties kan de waarde 'proefondervindelijk' bepaald worden. Maar ook als je in je eentje van wijn wilt genieten zonder een hele fles soldaat te willen maken is de Coravin ideaal.
Naald en argon
Het apparaat prikt met een holle naald door de kurk heen. Met een druk op de knop pomp je 100% argon, een edelgas, de fles in. De druk die hierbij ontstaat duwt de wijn door de naald omhoog. Zo schenkt de Coravin het glas vol.
In het filmpje laat Lambrecht zien hoe het werkt.
De Coravin kost circa 300 euro en zal met zo'n prijs niet in ieder Nederlands huishouden bereiken. Dit is exclusief de speciale naalden voor sneller inschenken of vintage wijnen en de argon capsules. Wijnexperts over de hele wereld zijn enthousiast. Sinds deze week is de Coravin in Nederland te koop via wijnimporteur Résidence Wijnen en wijnhandel De Gouden Ton.
Fotocredits: 'how to pour', Coravin
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Nu ook in België ontdekt: de Coravin. Het lijkt echt te werken, blijkt uit dit liveverslag uit De Morgen.
Hans, het is een Amerikaanse vinding.
Hypocriete kul. Geen een wijn die ik vertrouw.
Omdat een wijn is als een vrouw...
En met een naaldje de kwaliteit controleren ?
Typisch Hollands: Er aan ruiken maar niet in bijten ..
De spanning of tie goed is, is het moment suprême.
Kurk er af.
Ongeacht de naam, kan dat mee of tegen vallen.
Het zijn de malloten die grof geld geven voor de naam,
en de ziel niet proeven.
Een onderschatte wijn, onze bruidswijn, die vind je hier .
En geeft nog steeds genereus zijn ziel, ongeacht jaartal.
In zo'n fles wijn steek je geen naaldje ! Sukkel !
De reactie BAG IN BOX is niet een oplossing om je oudere wijnen, dure wijnen, end te kunnen proeven.
Als ik een goede chateaneuf van 18 jaar wil proeven die ik heb liggen is de uitvinding coravin geweldig.
Als je wijn gekocht heb in zak, dan is dat weer wat anders. Maar dat is niet de echte intentie van coravin.
Een veel voordeliger oplossing om het bij 1 glaasje te kunnen houden zonder dat de wijn oxideert, is de bag in box.