Van veel bier drinken krijg je een dikke buik. Of toch niet? Nieuw onderzoek wil ons doen geloven dat het drinken van bier geen bierbuik oplevert. Maar het is wel een vreemd rapport.
De Britse voedingsdeskundige Dr. Kathryn O'Sullivan is de auteur van het werk: "Beer & Calories; A Scientific Review", dat op The Drinks Business wordt gepresenteerd. De Huffington Post pakte het met beide handen aan en ontdekt: 'het rapport is nergens online te vinden, het zou gesponsord zijn door de bierindustrie en O'Sullivan geeft ons geen enkele aanwijzing over wat de 'bierindustrie' inhoudt'.
Volgens O'Sullivan bevat bier minder calorieën dan wijn, sterke drank en jus d'orange. Je zou er dus goed aan doen bier te drinken in plaats van die andere dranken. Een 'half pint' (0,47 liter) bier in plaats van een glas wijn bespaart 40 calorieën. “Helaas heeft bier het imago veel calorieën en vet te bevatten. Het is erg oneerlijk." stelt ze. Met mate gedronken zou bier dezelfde gezondheidsvoordelen bieden als wijn, en helpen tegen hartproblemen, osteoporose en diabetes. Voor deze claims voert ze eerdere onderzoeken met wetenschappelijke bewijzen aan.
De Huffington Post bleef skeptisch en legde contact met Dr. Marion Nestle, hoogleraar aan de New York University. Zij reageerde: "Bier bevat calorieën en als je het in bovenmatige hoeveelheden drinkt wordt je er dik van. Bovenmatige alcoholinname verhoogt het risico op alcoholische leverziekten en bier kan dat net zo goed veroorzaken als iedere andere soort alcohol. Maar de meeste bierbuiken zijn gewoon het gevolg van teveel calorieën, uit welke bron dan ook, waaronder bier." Het is maar dat je het weet.
Een bierbuik krijg je dus niet noodzakelijkerwijs van bier. De vetbuik komt gewoon van te-veel.
Onderstaand de officiële NEVO-tabel met caloriewaarden:
Fotocredits foto kop: Temptation, jdn
Fotocredits tabel: NEVO, RIVM
Dit artikel afdrukken
Volgens O'Sullivan bevat bier minder calorieën dan wijn, sterke drank en jus d'orange. Je zou er dus goed aan doen bier te drinken in plaats van die andere dranken. Een 'half pint' (0,47 liter) bier in plaats van een glas wijn bespaart 40 calorieën. “Helaas heeft bier het imago veel calorieën en vet te bevatten. Het is erg oneerlijk." stelt ze. Met mate gedronken zou bier dezelfde gezondheidsvoordelen bieden als wijn, en helpen tegen hartproblemen, osteoporose en diabetes. Voor deze claims voert ze eerdere onderzoeken met wetenschappelijke bewijzen aan.
De Huffington Post bleef skeptisch en legde contact met Dr. Marion Nestle, hoogleraar aan de New York University. Zij reageerde: "Bier bevat calorieën en als je het in bovenmatige hoeveelheden drinkt wordt je er dik van. Bovenmatige alcoholinname verhoogt het risico op alcoholische leverziekten en bier kan dat net zo goed veroorzaken als iedere andere soort alcohol. Maar de meeste bierbuiken zijn gewoon het gevolg van teveel calorieën, uit welke bron dan ook, waaronder bier." Het is maar dat je het weet.
Een bierbuik krijg je dus niet noodzakelijkerwijs van bier. De vetbuik komt gewoon van te-veel.
Onderstaand de officiële NEVO-tabel met caloriewaarden:
Fotocredits foto kop: Temptation, jdn
Fotocredits tabel: NEVO, RIVM
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
@Dick: zoals inmiddels in 2 posts aangegeven is mijn punt niet de hoeveelheid calorieën noch de hoeveelheid alcohol (alcohol vertraagt het gewichtsverlies) die het voedsel bevat. Het gaat om de hoeveelheid koolhydraten Een flesje bier van 330 ml bevat meer koolhydraten dan een glas rode wijn van 150 ml. Het lijkt me evident dat je in volume gemiddeld meer bier drinkt dan wijn (ik wel in ieder geval).
@Ralph: wat is de impact van al die vragen die je stelt op gewichtscontrole? Zijn ze allemaal even belangrijk? Beïnvloeden ze elkaar? Zo ja, hoe sterk. Is dat dan wel eens onderzocht (en bewezen!) in een randomized controlled trial?
Dat het verminderen van koolhydraten werkt wel in ieder geval. Zie deze presentatie van Christopher Gardner http://www.youtube.com/watch?v=eREuZEdMAVo
Daarnaast zijn er legio voorbeelden te vinden mensen die hun succes beschrijven met deze methode. http://www.dietdoctor.com/losing-48-lbs-in-less-than-six-months-with-lchf?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=losing-48-lbs-in-less-than-six-months-with-lchf
En daar ben ik er zelf ook eentje van.
@Norbert: als "gezond" betekent weinig vet, maar wel veel koolhydraten (aardappelen, brood, rijst, pasta). Dan zou eens een paar weken proberen deze uit je voedingspatroon te halen en kijken wat er gebeurt.
@guido: bier wordt alweer jaren in roestvrijstalen ketels gebrouwen. Het koper is de mooie buitenkant.
Van bier krijg je trek!! Is dat niet het hele punt?
Bier wordt gebrouwen in koperen ketels. Dan komt er volgens mij ook residu van koper in het bier terecht. Is wel eens onderzocht hoe het hoog het kopergehalte van bier is ? Onderzoek heeft aangetoond dat er bij schapen vervetting van de buikholte optreedt naarmate schapen via het voer meer/teveel koper binnenkrijgen. Van belang is dat het kopergehalte van bier bekend is. Want door koper veroorzaakte vervetting van de buikholte van het schaap zou best eens parallel kunnen lopen met het "bierbuikje" van de mens.
Guido, als je gemeten in liters meer bier dan wijn drinkt, dan ben je met bier niet beter uit. Wijn bevat per liter nl. 2,5-3x zoveel alcohol (5 versus 12-15%). Snap je?
Grofweg kun je dus zeggen dat 1 liter wijn net zoveel kCal bevat als 2,5 liter bier.