Dat ontdekten Britse onderzoekers in een studie onder 102 gezonde mensen.

De proefpersonen, die normaal gesproken drinken, stonden in het kader van ‘Dry January’ 1 maand droog. Dat was goed te merken. Hun lever ging het beter doen, hun bloeddruk daalde en hun insulineresistentie nam af.

Dry January
Groot-Brittannië voerde in januari campagne voor Dry January. De actie moest het publiek de voordelen laten ervaren van het niet drinken van alcohol. Die gaan van gewichtsverlies en beter slapen tot meer geld in de portemonnee.

Tussen het begin van Dry January en het eind vonden de onderzoekers significante verschillen in leverstijfheid, systolische bloeddruk, insulineresistentie en BMI.
Naast de poging om meer mensen te laten stoppen met drinken, bood de actie onderzoekers een mooie kans om te registreren wat stoppen doet voor het lichaam.

De mensen die deelnamen aan het onderzoek gebruikten normaal gesproken gemiddeld 271 gram alcohol per week (mannen) of 235 gram alcohol per week (vrouwen). In Groot-Brittannië staat 271 gram alcohol gelijk aan zo’n 18 medium glazen wijn of 11 pints bier. Tussen het begin van Dry January en het eind vonden de onderzoekers significante verschillen in leverstijfheid, systolische bloeddruk, insulineresistentie en BMI. Deze verschillen bleven bestaan wanneer gecorrigeerd werd voor andere leefstijlfactoren als voedingspatroon, beweging, roken en stress.

In een eerdere vergelijkbare pilotstudy vond dezelfde onderzoeksgroep ook nog eens positieve resultaten op slaap en concentratie. De onderzoekers denken dat hun nieuwe onderzoek wijst op een verhoogd risico op leververvetting bij een grotere alcoholinname, dat onafhankelijk is van leefstijlfactoren.

De onderzoeksresultaten zijn alleen nog als abstract te lezen. De resultaten van de studie worden deze maand gepresenteerd op de 66e jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for the Study of Liver Disease.

Fotocredits: ‘Sip’, Dennis van Zuijlekom
Dit artikel afdrukken