Het wereldbeeld dat je nastreeft bepaalt tot welke kant je je aangetrokken voeltSinds de publicatie van het artikel proberen wij de strijdende partijen samen te brengen en zijn we op zoek naar een gemeenschappelijke visie waar beide kanten zich achter kunnen scharen. Deze zoektocht resulteerde in de documentaire ‘The Future of Food’, die je meeneemt van de Flevopolder naar het platteland van Ghana. We hebben enkele gemeenschappelijke punten gevonden, zoals minder vleesconsumptie en ecologische intensivering. Zelfs over genetische modificatie hebben we een compromis bereikt. Tegelijkertijd beseffen we dat onze strijd en frames de ontwikkeling van de landbouw in Afrika belemmeren. Het is pijnlijk om te ontdekken dat terwijl we denken te werken aan een betere wereld, we het elders juist moeilijker maken voor mensen.
Evenzo pijnlijk is wat er buiten ‘The Future of Food’ gebeurt: een terugval. Stopthefoodfight heeft haar tweede film, Paved Paradise, uitgebracht. Deze film bekritiseert de biologische landbouw vanwege haar grotere landgebruik. De film stelt een alternatief voor: concentratie van de landbouw op zo min mogelijk grond, zodat er ruimte ontstaat voor echte natuur. De film eindigt in Costa Rica, het enige land ter wereld waar dit beleid daadwerkelijk is uitgevoerd. De reis is inspirerend: het land is erin geslaagd zijn bosoppervlakte te verdubbelen, terwijl de voedselproductie ook toenam. Dit voorbeeld zou iedereen moeten aanspreken, zo hopen de makers.
Nog meer polarisatie
Maar de media legden de focus niet op het inspirerende einde, maar op de aanval op biologisch. Het gevolg: iedereen keert terug naar zijn eigen frame en de verbale gevechten zijn niet van de lucht. Zelf maken we ons hier ook schuldig aan. Op Radio 1 verviel Hidde Boersma in zijn kritiek op biologisch en ontstond de aloude discussie met Michaël Wilde, voorman van Bionext. Ook op sociale media knetterde het als vanouds.
Het is pijnlijk om te ontdekken dat terwijl we denken te werken aan een betere wereld, we het elders juist moeilijker maken voor mensenPolarisatie heeft soms een functie, volgens Rens Vliegenthart, hoogleraar strategische communicatie aan de Wageningen Universiteit. Je kan heel erg sterk van mening verschillen, je mag ook best de extremen opzoeken. Het verschil tussen issue polarisatie en affectieve polarisatie is hierbij van belang. Issue polarisatie is vaak heel functioneel: het praten over, hoe verschillen wij inhoudelijk over een onderwerp. Maar dat we ons niet moeten laten verleiden tot affectieve polarisatie: ik vind jou niet meer leuk, en alles wat jij zegt is echt complete onzin. We moeten niet vergeten dat we toch samen verder moeten. Dat is wat we nastreven op het platform Stop the Foodfight. En wat we ook proberen na te leven. Uiteindelijk leverde de reuring tussen Michaël Wilde en Hidde Boersma in ieder geval een uitgestoken hand van beide kanten (Michaël eerst) op om in gesprek te blijven.
Doe wat je ergens het beste kunt doenDe visie is er al
Hoe beantwoorden we de vraag ‘wat is duurzaam’ op een manier die beide kampen aanspreekt? Laten we inzoomen naar de scène in Paved Paradise waarin hoogleraar landschapsplanning Martha Bakker de situatie van de Nederlandse boeren schetst. Ze legt uit dat Nederlandse agrariërs twee keuzes hebben voor een duurzame toekomst, zowel op economisch als op milieuvlak. Ze kunnen meebewegen met de markt richting grootschaligheid en intensivering, waarbij ze technologie gebruiken om duurzamer te worden. Of ze kunnen kiezen voor extensivering. Bakker benadrukt dat de bodem bepalend moet zijn voor de keuze van de boer: het technologiespoor werkt alleen op vruchtbare grond. In gebieden met minder vruchtbare grond moet er aanvulling vanuit de overheid komen om het inkomen van de boer aan te vullen.
Laten we ons voorstellen dat de tovenaars zich massaal richten op de eerste groep, de technologische groep, en hun kracht en vaardigheden gebruiken om deze boeren duurzamer te maken. De profeten doen hetzelfde, maar dan bij de extensivering. Wat rest, is een sterke overheid die deze visie deelt en uit durft te dragen. En die de instrumenten die haar ter beschikking staan gebruikt om door middel van prijsprikkels boeren voor ecosysteemdiensten te betalen én die grootschalige herinrichting van het land op basis van het principe ’doe wat je ergens het beste kunt doen’. Dit zal veel experts die bezig zijn met dit thema bekend in de oren klinken. De visie is er al. Politieke daadkracht ontbreekt.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Eigenlijk zeggen Joris en Hidde ‘Doe de profeten bij de profeten en de tovenaars bij de tovenaars. Is dat niet het tegenovergestelde van ‘stop the foodfight’?
Ik had wat meer visie en diepgang verwacht van beide heren. Het is me te gemakkelijk om de oude kaart intensief+technologie vs extensief neer te leggen. Boeren hebben weinig beweegruimte, en verder gaat het natuurlijk vooral om de markt (en alle ketelspelers tussen boer en consument in). We lullen lekker met elkaar door hoor! (En ik doe ook mee). Milieu-duurzaam is vooral intensief en technologisch! Zeg ik maar even ongenuanceerd weer eens :-) Maar natuurlijk moeten we ook nutrientenstromen, bodem, diervriendelijkheid etc. ook meewegen. Maar ja die afweging heeft werkelijk niks te maken met wetenschap of ratio.
En de politiek? Die roept te lang dat extensief, bio, duurzamer, beetje tech, kleiner, geen stikstof, wel kringlopen, diervriendelijk (dus naar buiten!) de combinatie is die 'wij' willen. Nu, om maar een tweede sneer te geven: ik zoek werk waar ik de helft van mijn tijd bezig ben, en dubbel zoveel verdien. Wie weet een plek?
Teveel parameters gaan NIET samen.
Wat Jacky zegt in #1 klopt: we halen alle gebieden door elkaar. Iemand roept iets (wat feitelijk gaat over de inrichting in Nederland) en krijgt repliek wat geldt op wereldschaal. Dat doen Hidde en Joris nu ook weer. Ze hebben het over Afrika en Costa Rica en de oplossing (als het dat is) geldt Nederland. Ongetwijfeld komen we hier uit op een hybride model. Extensief in de periferie van N2K en intensief op de beste gronden. En in de veenweiden de waterstand omhoog.
Internationaal geldt dat niet. Dan heeft Hendrik in #7 volkomen gelijk. Bio bestaat niet, of beter: bio bestaat bij gratie van niet-bio. Roepen dat dat ons gaat redden is als de caravan die roept dat hij helemaal zelfstandig en zonder fossiel in de Algarve is aangekomen.
#3 biolandbouw bestaat eigenlijk niet. Dus waar hebben we het over? Vruchtbaar land tref je hoogst zelden aan. Bijvoorbeeld de Silezische lössgebieden of de chernozem. Vraag de Ostvertriebene aan de Ems maar eens. Ze kwamen van de vruchtbare Silezische löss in de onvruchtbare zandgronden langs de Ems. Van de agrohemel in de hel. De boer is de man van vruchtbaar/onvruchtbaar! Boer Wester naast onze boerderij kreeg de vruchtbaarheid niet op orde, had onvoldoende geld voor kunstmest en ging failliet.
#3 gedeeltelijk.
je moet, denk ik, naar de optimale opbrengst. de curve die henk breman ergens liet zien met de afnemende meeropbrengst moet je wel respecteren, te ver voorbij het punt waar die afbuigt is ook op de beste grond niet persé beter.
de eerste kilo toegediende N kan op slechte grond nog altijd meer opbrengen dan de laatste kilo op goede grond.
ook de omgeving is van invloed, tussen een naturagebied en een woonwijk ingesloten kan je wel beste grond hebben maar is intensief/hightech misschien toch niet super.
de neiging zal denk ik zijn als je grond als hoogproductief aanmerkt, dat dan tot het gaatje van de maximale opbrengst gegaan wordt waarbij de laatste kilos totaal niet efficient meer zijn. nog meer hightech zal bij ons alleen interessant zijn op basis van precisie( zaaien, schoffelen, bemesting en gewasbescherming) om het duurzamer te maken, niet perse om de opbrengst te verhogen.
ook moet je opletten met het toestaan van nieuwe veredelingstechnieken.
gmo werd gepresenteerd om ziektepreventie en droogte op te lossen, de praktijk is dat het merendeel gebruikt wordt om roundup-ready gewassen te telen. als je de bal voor dit soort dingen bij de "industrie" legt schieten we er geen zak mee op. behalve geen-belasting-betalende-multinationals sponsoren en een steeds grotere afhankelijkheid voor de boer.
met gmo en soortgelijke is het toch: als de vos passie predikt, boer let je op je kippen