image

De wereldberoemde Britse kookboekenschrijfster Delia Smith blijft liever bij haar leest: mensen leren koken.

Op de vraag of ze zich bezighield met foodmiles - het aantal kilometers dat je eten reist van de plek waar het groeit naar de plek waar je het koopt en de effecten ervan op het mileu - gaf ze toe ‘geen idee te hebben’.

In het interview had ze geen goed woord over voor de huidige preoccupatie met biologisch eten. ‘Ik doe niet aan biologisch, ik ben een kok,’ aldus Smith. Als ze ooit al biologische producten kocht, was dat omdat het de beste kwaliteit was. ‘Als de hele wereld op de biologische toer gaat, dan zal het echt twee keer zo slecht met de derde wereld gaan dan nu het geval is. Ik vind het veel belangrijker dat mensen genoeg te eten krijgen.’

Dit las ik op zestz.nl.

Verder haalde ze hard uit naar collega's Jamie Oliver en Hugh Fearnley-Whittingstall, die de wanpraktijken in de pluimveesector aan de kaak stellen. ‘Ik kan me beslist niet vinden in de manier waarop de dieren in de legbatterijen behandeld worden,’ zegt de Britse tv-kok. Maar tegelijkertijd is ze zich ervan bewust dat er nog steeds armoede is, in het bijzonder bij kinderen in Groot-Brittannië. ‘Dat is afschuwelijk. Op een of andere manier moeten we er allereerst voor zorgen dat iedereen genoeg gezond te eten heeft.’

Mijn bezorgdheid gaat ook allereerst uit naar mensen te eten geven. Zoals geweten, is er vandaag voor 11 miljard mensen eten op de planeet maar lijden er 850.000.000 iedere dag honger.

Anderzijds: tegenwoordig stappen de koks in Hasselt op mij toe. Zoeken ze naar smaakvolle, korte keten-producten.

Is mevrouw Smith een beetje 'lui' of is dit alles het resultaat van overkill en slechte 'marketing'?
Dit artikel afdrukken