imageDe dieetwereld kent een nieuw fenomeen: Sonja Bakker, de godin van het Volmaakte Dieet. Zelf ooit dik geweest (kan ik nu niet meer zien aan de sexy blondine op het omslag van haar boek), ontwierp ze na vele mislukkingen met andere dieten haar eigen dieet. Een dieet met het signatuur van een Noordhollandse deerne die diva werd. Binnenkort op SBS6 te zien in een gezondheidsprogramma.
Mijn wederhelft Ailko en ikzelf zijn fors aan de maat en absoluut dieetmoe. De zomervakantie leek ons een perfect moment om een eenheid van acht weken dieet van Sonja Bakker te proberen. Wil je weten hoe het ons bevalt? Het dieet komt online binnen na betaling van 80 euro (10 euro per week); de eerste keer betaal je 95 euro, dan krijg je Sonja's eerste boek erbij (ze heeft nu ook iets gepubliceerd over dieten voor kinderen). De site ziet er leuk uit; er is een forum waar je kunt uithuilen als het niet lukt of jubelen als het wel lukt. Erg opwekkend als je een keer in de put zit. Vragen kun je per email stellen en worden direkt beantwoord.
Maar nu het dieet zelf! Wij waren stikbenieuwd naar dit geheel uitgewerkte eetplan, lekkerbekken als wij zijn. Nu, Ailko zei, de eerste keer dat hij boodschappen had gedaan voor de eerste week ' het is net of ik voor een andere familie heb ingekocht'. Het eetplan werkt namelijk met allerlei verpakte producten, light spullen en enorme hoeveelheden groenten en fruit. Het is niet goedkoop, maar daar staat tegenover dat je geen koekjes en zoutjes meer koopt, ook geen frisdrank, behalve vruchtensappen. Wij eten wel groenten en fruit natuurlijk, maar verder maken we alles zelf klaar en doen wij alleen met yoghurt aan 'light'.
Wat wij direkt de eerste week erg prettig vonden, was dat we niet hoefden na te denken. Geheel geconditioneerd liepen wij na een paar dagen naar het keukenkastje waar de zeven blaadjes dieet hingen, onder het uitroepen van 'wat mogen we eten vandaag??' Het schept een band, zoiets. Je kunt je aan elkaar vasthouden als je de rijstwafels even niet ziet zitten en liever een vers bolletje hebt. Maar ooit mag je ook een vers bolletje, want 'variatie' is het sterke punt van dit dieet. Geen dag is hetzelfde, van het ontbijt via de tussendoortjes tot het avondeten en het laatste tussendoortje. Dat maakt dat je je nooit verveelt. Mijn laatste poging voor dit dieet was 'het soepdieet', waarmee ook alles was gezegd. Alleen maar flauwe groentensoep en af en toe een aardappel. Na drie dagen werd ik een gevaar voor de samenleving vanwege opgekropte frustraties. Maar nu, in de vijfde week van 'Sonja', voel ik mij nog steeds prima, niet in het minst doordat ik 5 kilo ben kwijt geraakt en Ailko 7. We gaan dus door en nemen nog een blok van 8.
Het enige probleem dat ik had, was het erg Hollandse van het eten. Af en toe couscous en een enkele keer bami of rijst, verder altijd aardappelen of rosti - die ik overigens wel lekker vind, want die hoorden vroeger tot de verboden vruchten). Nu pas merk ik hoe weinig aardappels wij nog maar aten, hoe mediterraan onze 'cuisine' was. Ik heb dus gemaild of ik die aardappelen ook mag vervangen door pasta of risotto. Gelukkig mocht dat, mits ik niet meer neem dam 125 gram gekookt, net zo veel als de aardappel. Ook de groenten (veel kool, maar wat wil je als uit het kolenland Noord Holland komt) mogen we variëren met aubergine, courgette, tomaten en dergelijke.

Als ik als professioneel culijournalist naar het dieet kijkt - en dat geldt ook voor Ailko als restaurateur, thans horeca docent (en blogger)- dan vind ik dat mevrouw Bakker alle lof verdient. Ik was in tien jaar niet meer afgevallen, ik ben voor 60% bedlegerig en heb dus weinig beweging, en toch val ik af. Behalve een incidentele wilde trek in kaas heb ik geen honger en ook geen frustraties. Alle wensen worden op een of ander moment van het dieet vervuld, tot gekleurde muisjes en light pindakaas (een contradictio in terminis, maar Calvé heeft het gemaakt) toe. Wij kunnen iedereen die met een gewichtsprobleem zit, vooral als het chronisch is en er zijn al diverse dieten uitgeprobeerd, dit Sonja Bakker dieet aanraden. Wat wij nog niet hebben uitgeprobeerd maar wat ' ervaringsdeskundigen' op de site vermelden, is dat er geen jojo effect optreedt. Je houdt je streefgewicht. Volgens mij komt dat doordat je spelenderwijs een behoorlijk lange periode heel gezond en mager eet, waarbij je maag krimpt. Daardoor is het makkelijk om ook na het dieet een gezonde eetstijl vol te houden, waardoor je dus niet terugvalt in je oude gewicht. Ik hoop het zeer, want ik haat die kilo's aan mijn lijf van harte.
Dit artikel afdrukken