'Niet mokken, lekker wokken.' Vooral scampi's zijn er heel geschikt voor. Lekker, makkelijk, lekker gezond want een visachtig beestje. Toch?
Helaas. Wel eens nagedacht waarom ze zo goedkoop zijn?
Het enige echte bloggende Zeeuwse Meisje - Petra de Boevere - maakte me attent op een berichtje op VRT. Een aantal Belgische winkelketens heeft de populaire, steeds goedkopere schaaldieren uit de schappen gehaald wegens gevaar voor antibiotica vergiftiging.
Goedkoopte heeft zijn prijs: boskap, werkeloosheid en - uiteindelijk voor degenen die het zo graag voor weinig willen - ziekte. Lees het op de site van de VRT.
Een klein stukje alvast hier:
" Scampi's, gamba's, steur- en tijgergarnalen zijn nog nooit zo goedkoop geweest als nu. Ze worden dan ook op grote schaal gekweekt in landen als Ecuador, Brazilië en Thailand. Die kweek is meestal erg schadelijk voor het milieu en levert ook vaak niet al te gezonde producten op. Voor de aanleg van de kweekbassins worden grote stukken magrovebossen (foto) gekapt. Vaak verliest de plaatselijk vissersbevolking daardoor haar inkomen en de kust wordt kwetsbaar voor erosie. Bij het kweken van de scampi's worden vaak grote hoeveelheden pesticiden, insecticiden, fungiciden en antibiotica gebruikt, soms zelfs ook kleurstoffen. De resten van die stoffen worden meestal samen met de uitwerpselen en de etensresten geloosd in open water.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Er worden nogal wat vage beweringen gemaakt:
"meestal erg schadelijk voor het milieu"
"vaak niet al te gezonde producten"
"vaak verliest de vissersbevolking haar inkomen"
"vaak grote hoeveelheden pesticiden gebruikt"
"soms ook kleurstoffen"
"meestal worden die stoffen in open water geloosd"
De vraag is hoe vaak 'vaak' is.
Bij deze partij zaten er in ieder geval TE veel antibiotica-resten in. Aangezien deze beestjes nogal in de mode zijn en zo goedkoop mogelijk moeten, is de kans groot dat het steeds vaker gaat gebeuren.
Iemand die een percentage durft te hangen aan 'vaak'?
De VWA - veel op aan te merken, maar toch - vecht tegen de import van foute garnalen. Let wel: garnalen met verboden middelen en niet verboden middelen waarvan er teveel in zitten volgens een bij regelgeving vastgelegde maximum norm. De VWA doet dit voor heel Europa in de aanvoerhaven Rotterdam.
Met milieuproblemen bemoeit de VWA zich niet.
In Nederland worden weinig 'vuile' garnalen uit Aziatische landen meer binnengehaald. Vuil is hier letterlijk: vervuild met chemicalien ter bestrijding van ziekte en bederf.
Heiploeg, groot in de import van die rare grote garnalen - wat moeten die toch hier, we hebben toch geweldige kleine? - maakt zich sterk, en maakt kosten, om de handel in het door ons gewenste gareel te krijgen. Heiploeg staat zelf al in voor schone garnalen.
Schoon van ongewenste chemicalien. Het milieuprobleem ver van ons bed is nog even wat anders. Kom ik, zo u wilt, op terug.
@Wouter Kl., graag: licht het toe! Wij realiseren ons niet wat we doen met ons lekkere consumptiegedrag en overtuigd dier- en duurzaam stemgedrag.
Wouter, het klopt dat we heerlijke kleine grijze garnalen hebben (vooral in het dorp waar ik woon) maar die grote zijn ook wel erg lekker en ook nog eens goed te verwerken, tempuradeegje en de olie in met een zoetzuur dipje is toch veel lekkerder dan een bitterbal?
Onze noordzeegarnaal is daar dan net weer te klein voor.