Dat is een moeilijke opgave nu consumenten al duidelijk minder biologisch kopen omdat ze hun boodschappen te duur vinden. Het marktaandeel van biologisch in retail blijft steken op 3% en zou dit jaar naar 6,5% moeten volgens promotieorganisatie Bionext. De organisatie gaf vorig jaar toe dat het een moeilijk te halen doel is.
Duitsland legde de biologische lat in november nog fors hoger. Daar moet in 2030 30% van het areaal biologisch zijn. Hoe dat moet gaan lukken, legde het Duitse bondsministerie van Landbouw en Voeding vast in een tüchtig plan van dertig punten dat tot het regeerakkoord behoort. Het consumptieve marktaandeel van biologisch bedraagt 6,8% in Duitsland.
15% is haalbaar als iedereen 1 dag in de week biologisch gaat etenNederland heeft niet zo'n uitgewerkte strategie. Het Nederlandse plan bevat vooral goede intenties en - zoals het zelf zegt - 'een start' voor door ondernemers te ontwikkelen actie. Nederland werkt aan een zogeheten 'marktprogramma' om de verkopen te ondersteunen. Daar heeft het ministerie van LNV een extra pot van €50 miljoen voor beschikbaar gesteld naast een al eerder toegekend budget voor 2023/24 van €26 miljoen. Directeur Michaël Wilde van Bionext, de promotie-organisatie voor biologisch, gelooft in de haalbaarheid van de groei van biologisch in de komende 7 jaar. Volgens hem moeten supermarkten de markt laten groeien. Directeur Allard Bakker van de biologische vleesorganisatie De Groene Weg zei afgelopen week dat het doel van 15% haalbaar is als iedereen 1 dag in de week biologisch gaat eten.
De Algemene Rekenkamer gaf in mei vorig jaar aan zorgen te hebben over de haalbaarheid van de doelstellingen van het ministerie van LNV en minister Piet Adema. Die zouden meer van hetzelfde zijn en net als eerder beleid van het ministerie niet tot resultaat leiden. Eind vorig jaar publiceerde het ministerie een marktonderzoek dat al evenmin zeker is over de haalbaarheid van de doelstellingen.
Groot deel groei in Nederland verdwijnt weer door stoppers en verkopers
De grootste toename in biologische landbouwgrond in Nederland was te zien bij bestaande biologische bedrijven: 6,5 duizend hectare. Bij bedrijven die zich voor het eerst biologisch lieten certificeren was er een toename van 5,4 duizend hectare te zien. Tegenover die groei van 11,9 duizend hectare stond een verlies van ruim 5,3 duizend hectare. Dat ging verloren omdat bedrijven stopten, percelen verkocht werden of de percelen een niet-landbouw bestemming kregen. Dat blijkt uit cijfers die het CBS vandaag publiceerde.
De Nederlandse en vooral Duitse ambities zullen door boeren in het Alpenland met argusogen worden gevolgdLandbouwbedrijven die omschakelen naar biologisch kunnen worden gecertificeerd door de Stichting Skal Biocontrole. Dat proces duurt ongeveer 2 jaar. In 2023 is 6 duizend hectare gecertificeerd in omschakeling. Ook was 2,3 duizend hectare niet-gecertificeerd in omschakeling. Het aantal biologisch gecertificeerde bedrijven is met 1,7% toegenomen tot ongeveer 1,9 duizend.
Bijna de helft (47,5%) van het biologische gecertificeerde landbouwareaal behoorde tot melkveebedrijven. In totaal waren er 531 melkveebedrijven biologisch gecertificeerd, waarvan 332 volledig biologisch. In de akkerbouwsector was 16,3% van het landbouwareaal biologisch gecertificeerd.
Druk op Oostenrijk
Oostenrijk gold in de pers buiten het land jarenlang als het beloofde land voor biologisch, zoals bijvoorbeeld Volkskrant-journalist Mac van Dinther liet zien in deze reportage. Wie beter kijkt, ziet dat het land een grote exportpositie heeft waar barsten in zijn gekomen. Nu die niet doorgroeit en zelfs krimpt hebben de Oostenrijkse bioboeren het niet zo makkelijk meer. Ze zullen het nog moeilijker krijgen als landen waar de Oostenrijkers heen exporteerden zelf meer biologisch gaan produceren. In een krimpende markt zal dat de prijzen voor zowel de nieuwkomers als de gevestigde Oostenrijkse bioboeren onder druk zetten. De Nederlandse en vooral Duitse ambities zullen door boeren in het Alpenland met argusogen worden gevolgd.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Soms bekruipt me 't gevoel dat "gecertificeerd biologisch" een vrijgesteld kartel lijkt dat zich zelf zodanig in de weg zit dat de buitenwereld opeens en hard moet gaan ingrijpen. De grote druk van overheden om te groeien is een veeg teken dat dat wel eens eerder zou kunnen gebeuren dan later...
"Kartelvorming beïnvloedt prijs, kwaliteit en aanbod
De gevolgen van kartelvorming kunnen groot zijn voor:
=de prijs. Omdat er geen druk is van concurrenten, blijft de prijs hoog;
=de kwaliteit. Bedrijven hoeven zich niet te onderscheiden door de kwaliteit van hun product;
=het aanbod. Bedrijven krijgen geen prikkels om hun aanbod van producten uit te breiden.
Wat bedoel je precies, Peter: waar zou de overheid in moeten ingrijpen?
De overheid is de uiteindelijke baas van bio. De Europese Commissie maakt de regels, onder het toeziend oog van Europarlementariërs en de Europese Raad, en dan ook nog de lidstatelijke parlementen.
Als al die mensen vinden dat op basis van (nieuwe) wetenschappelijke inzichten gecertificeerd bio bijvoorbeeld geen diesel, of wel substraat, of geen koper, of wel dakje boven een teelt, of geen kasbelichting, of wel kalium, of geen kasverwarming etc mogen of niet mogen, of koeien voortaan een spannende tijgertooi moeten dragen, dan moet de biobeweging mee met veranderingen, zeker als dat de "overheid" een groei oplevert die politiek gezien lekker valt.
"Bio" slaapt met een grote olifant, heel gezellig, warm en beschermend, maar als die olifant zich omdraait wordt het wat anders... Ik denk dat de komende jaren de "geloofs-delen van de certificering" wel eens zouden kunnen sneuvelen.
Of dat goed is, dat weet ik niet. (Uit de grond telen mogelijk maken ook onder de 56ste breedte graad natuurlijk wél, ;- 0 )
Peter Jens , #1 ,
de kwaliteit van bio product is op dit moment hoog, er is de afgelopen 10 tot 15 jaar een enorme inhaalslag gemaakt. Wat wij verkopen aan en afnemen van de groothandel is doorgaans van betere optische kwaliteit dan wat er in de super ligt. We leveren ook aan lokale Jumbo's en de inkopers geven direct toe dat het kwalitatief beter is dan wat ze via Jumbo betrekken. Wel iets duurder.
de diversiteit van het aanbod is groot en ook hier weer groter dan in een Jumbo of AH. Alles wat in Nederland geteeld kan worden, wordt geteeld. Mierikswortel, mizuna, winterpostelein, zomerpostelein, zoete aardappels, shanghai paksoi. En als een groothandel dit jaar rode koolrabi, tatsoi, amsoi of welke salanova dan ook wil, krijgt die het.
Dat bio met de prijs niet door het putje gaat, is eerder een verdienste dan een tekortkoming van de sector. In een ander draadje waar Dick Veerman en Hendrik J. Kaput elkaar in de haren zitten over de Wet van Engel bepleit de eerste "Betere prijzen = aanbod beheersen". Nou dat is precies wat bio doet.
Jopie, naar aanleiding van je laatste twee zinnen: hoe denk jij als bioteler over de groeiambities en bijkomende subsidies van de merkeigenaar (de overheid) van biologisch?