Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving in zojuist verschenen rapport. Nu.nl vat de bevindingen van de onderzoekers als volgt samen: "Een gemiddelde Nederlander houdt er bepaald geen duurzaam voedselpatroon op na. Hij gooit veel weg, eet te veel vlees en zuivel en bovendien is de helft van de Nederlanders te zwaar."
Verduurzaming blijkt bovendien gehinderd te worden door het feit dat het begrip niet alleen diffuus is, maar ook intern tegengestelde aspecten kent. De plofkip is volgens sommigen milieutechnisch duurzaam, maar niet qua dierwelzijn; meer dierwelzijn gaat echter ten koste van milieukundige duurzaamheid, vinden anderen. Nu.nl schrijft: "Dat komt vooral doordat mensen het niet met elkaar eens zijn wat de belangrijkste uitdaging is. ''Voor sommigen betreffen hun zorgen gezondheid of dierenwelzijn, voor anderen een eerlijk inkomen voor boeren', geeft het PBL een voorbeeld. Ook speelt mee dat 'de druk op kosten en prijzen weinig ruimte laten voor initiatieven'. Mensen kopen toch liever goedkoop, zo blijkt."
Dit artikel afdrukken
Verduurzaming blijkt bovendien gehinderd te worden door het feit dat het begrip niet alleen diffuus is, maar ook intern tegengestelde aspecten kent. De plofkip is volgens sommigen milieutechnisch duurzaam, maar niet qua dierwelzijn; meer dierwelzijn gaat echter ten koste van milieukundige duurzaamheid, vinden anderen. Nu.nl schrijft: "Dat komt vooral doordat mensen het niet met elkaar eens zijn wat de belangrijkste uitdaging is. ''Voor sommigen betreffen hun zorgen gezondheid of dierenwelzijn, voor anderen een eerlijk inkomen voor boeren', geeft het PBL een voorbeeld. Ook speelt mee dat 'de druk op kosten en prijzen weinig ruimte laten voor initiatieven'. Mensen kopen toch liever goedkoop, zo blijkt."
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Het dogma dat dierwelzijn ten koste gaat van duurzaamheid en v.v. is misschien geldig in Nederland, maar is niet vanzelfsprekend in de rest van Europa en zeker niet in de rest van de wereld.
"De meest beschaafde mensch is diegeen die het meest voortbrengt en het meest verbruikt. Vergelijk de leegloopende Hindoe, die een kwartiertje werkt om een handvol rijst te verdienen en daarvan een geheelen dag leeft, bij den Engelschen werkman, die vleesch, groenten, bier, wol, gaz, steenkool, metalen werktuigen verbruikt en naar evenredigheid ook voortbrengt. Wie van beide brengt het meeste bij tot het kapitaal van het menselijk geslacht?" Jean Baptiste Say (geb. 1767)
We moeten echt af van het begrip duurzaam. Het is onmogelijk om al die verschillende aspecten onder een kopje te bundelen. Dierwelzijn is geen duurzaamheidsaspect net zo min als fair trade. Dat zijn psycho-sociale aspecten
Duurzaamheid gaat over de elementen, C-H-O-P-K-N e.d. ....
Henk, hou Foodlog in gaten. Later deze week de uitkomsten van de Duurzame Intelligentie Quiz zoals ik die mocht houden onder 100 foodprofessionals op een congres over duurzaamheid. De uitkomsten zijn verrassend.
@Henk, een inclusieve, holistische term inruilen voor een scala puntige deelonderwerpen van meer 'technische' aard, is voorsorteren naar ook een andere insteek van hoe te handelen.