Terwijl politiek en bedrijven nadenken over het voorkomen van de voedselschandalen die uit alle hoeken naar boven komen, zegt een Nederlander in Bretagne dat we moeten rekenen op doofpotten.
In de printversie van De Boerderij schrijft de Nederlands-Bretonse boer Halbe Rosema een ingezonden brief onder de titel 'hap paardje hap'. Hij laat zijn persoonlijke licht schijnen over hoe de paardenvleesaffaire in Frankrijk beleefd wordt en hoe gemakkelijk er met vingertjes gewezen wordt alvorens iets in de doofpot verdwijnt. Hij kwam een artikel uit de Boerderij tegen over de toegenomen paardenslacht (ook Foodlog schreef daarover) als gevolg van de crisis. 'Het vlees wordt geëxporteerd naar landen waar het geliefd is, zoals Frankrijk, lees ik in het artikel.' Dat is verbazingwekkend voor Rosema, want Fransen eten alles behalve paardenvlees. 'Volgens de cijfers van France Agrimer is de consumptie van paardenvlees de laatste dertig jaar met 72 procent afgenomen tot 300 gram per inwoner per jaar in 2012. Hoe kan het dan dat de export van paardenvlees naar Frankrijk de laatste jaren enorm is gestegen, als de consumptie vrijwel tot nul is gedaald?'.
In Frankrijk wordt vrijwel het hele paardenvleesschandaal nu afgedaan door te wijzen naar Spanghero, het bedrijf dat samen met de Nederlandse handelaar Jan Fasen de draaischuif lijkt die paardenvlees omkatte tot rundvlees. Rosema: 'De hele affaire doet me denken aan het BSE-schandaal in de jaren 90. Begonnen in Engeland [...]. Alle schuld werd in de schoenen van de Engelsen geschoven totdat bleek dat de Franse veevoederindustrie op grote schaal in de fout was gegaan. De overheid beloofde dat de onderste steen boven zou komen en schuldigen achter de tralies zouden verdwijnen. Maar het dossier verdween in een la en kwam daar nooit meer uit.'
Rosema gelooft niet meer in echte oplossingen. Er zullen nog wat stevige uitspraken gedaan worden, de consument wordt verzekerd dat er niets aan de hand is. 'Maar verder zullen we er niets over horen. Er zijn te veel mensen met boter op hun hoofd en dan kun je maar beter zwijgen.'
Het is maar een brief waarin iemand zijn gevoel uit. Zo zou je kunnen reageren. In de NRC van dit weekend schreef Bas Heijne dat zwendel een cultuur is geworden. Ook dat is maar een gevoel bij de manier waarop bedrijven met elkaar en consumenten omgaan. ParisMatch is feitelijk. In zijn editie van deze week schrijft het blad dat de Franse justitie al jaren geleden gewaarschuwd werd dat Fasen een omvangrijke omkattruc uithaalde.
Fotocredits: detail uit de reportage van ParisMatch over de Nederlandse paardenvleeshandelaar Jan Fasen, Foodlog Media
Dit artikel afdrukken
In Frankrijk wordt vrijwel het hele paardenvleesschandaal nu afgedaan door te wijzen naar Spanghero, het bedrijf dat samen met de Nederlandse handelaar Jan Fasen de draaischuif lijkt die paardenvlees omkatte tot rundvlees. Rosema: 'De hele affaire doet me denken aan het BSE-schandaal in de jaren 90. Begonnen in Engeland [...]. Alle schuld werd in de schoenen van de Engelsen geschoven totdat bleek dat de Franse veevoederindustrie op grote schaal in de fout was gegaan. De overheid beloofde dat de onderste steen boven zou komen en schuldigen achter de tralies zouden verdwijnen. Maar het dossier verdween in een la en kwam daar nooit meer uit.'
Rosema gelooft niet meer in echte oplossingen. Er zullen nog wat stevige uitspraken gedaan worden, de consument wordt verzekerd dat er niets aan de hand is. 'Maar verder zullen we er niets over horen. Er zijn te veel mensen met boter op hun hoofd en dan kun je maar beter zwijgen.'
Het is maar een brief waarin iemand zijn gevoel uit. Zo zou je kunnen reageren. In de NRC van dit weekend schreef Bas Heijne dat zwendel een cultuur is geworden. Ook dat is maar een gevoel bij de manier waarop bedrijven met elkaar en consumenten omgaan. ParisMatch is feitelijk. In zijn editie van deze week schrijft het blad dat de Franse justitie al jaren geleden gewaarschuwd werd dat Fasen een omvangrijke omkattruc uithaalde.
Fotocredits: detail uit de reportage van ParisMatch over de Nederlandse paardenvleeshandelaar Jan Fasen, Foodlog Media
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ook in Nederland vroeg niemand zich af waar al die paarden bleven, terwijl het paard ook hier uit de mode was.
Vol vertrouwen meldde Klootwijk zelfs nog: "Als er paard in zit, staat het erop".
Juist dat soort signalen zou opgepikt dienen te worden door een pro-aktieve, effectieve controle-instantie die verder kijkt dan papieren administraties.
Ook hier wijzen eindverantwoordelijken als een CBL, AH en NVWA, die ons (hoe lang al?) knollen voor rund verkochten maar al te graag met de vinger naar "de fraudeurs" en "boefjes", in de hoop met zo'n zondebok zelf buiten schot te blijven.
Dijksma groepeert "in overleg met het bedrijfsleven een Taskforce" die het vertrouwen van de consument zou moeten herwinnen, en voornamelijk lijkt te gaan bestaan uit slagers die opnieuw hun eigen vlees mogen gaan keuren.
Paardensnippers worden "menselijke fouten in het vrieshuis", en er is uiteraard geen EHEC-burger, phenylbutazonpaard of aflatoxinemelk in roulatie gekomen.
Met die onvergelijkbaar betere "kip van morgen" hoeft Wakker Dier ook niet meer over plofkip te zeuren. We kunnen dus weer rustig gaan slapen en dooreten: Business as usual.
de-leugen-regeert: Afval in veevoer
http://www.youtube.com/watch?v=zgjWPNRsYco
Vreemd toch dat er elk jaar en elke dag wordt gezegd ==> in Nederland is alles zoooo goed geregeld en alles is zoo veilig.
Nooit geen probleem voor de volkgezondheid.
Als Borsele zou ontploffen zal de veeindustrie en veevoer industrie nog zeggen, niets aan het handje....
Incident, downplayen, isoleren en hup weer doorgaan waar men was......
Belangenverstrengeling, bestuurlijke integriteit aangetast, te nauwe banden met politieke partijen: de leugen regeert: Geld toe omdat het afval is.
"Ons voedsel is nog nooit zo veilig geweest als nu". Toen reeds.
En op de dag van het kamerdebat werd --geheel toevallig uiteraard-- een grote veevoerrecall gemeld. Wat is er sindsdien veranderd?
De veevoerindustrie levert soms ook een geheel eigen bijdrage aan de fosfaatkringloop. Rendac klaagde dat het slib zijn installaties ontregelde.
Uiteraard doet het PDV ook aan MVO. Er wordt zelfs met ondersteuning van de WUR en subsidie van EL&I instructie gegeven om de carbon footprint van veevoer te berekenen.
"Efficiëntie een sleutelwoord: meer produceren met een gelijke of geringere input."
Marc Jansen van het CBL gaf naar aanleiding van dat rioolslibvoer toen nog een interessante GMP-presentatie. En nu toch weer die slachtofferrol...
Belderbos, hoogleraar Tiny van Boekel (levensmiddelentechnologie) verklaarde onlangs een aantal malen nadrukkelijk dat ons voedsel veilig is, maar dat de kostenknijperij te ver is gegaan en de consument in een verkeerde attitude heeft gebracht. De oorzaak en het effect ervan zorgen voor de huidige markt, zegt hij. Geloof je hem niet? Wie geloof je wel?
@Dick Veerman
Vraag aan jouw dan.
Geloof jij wat Cees Veerman zegt in?
Cees Veerman de Eerlijke
Het gaat dus minder om geloven, het gaat misschien meer om vertrouwen.
Als Tiny van Boekel wordt opgetrommeld, wat heeft dat met geloven te maken, als hij wat zegt?
Is Tiny geloofwaardiger dan Cees Veerman?
Of IJsbrand Velzeboer, zogenaamd Voedselveiligheidsspecialist, een zeer OPMERKELIIJKE uitspraak =29460&tx;_ttnews[backPid]=116&cHash=837f8a1ffc41f8432bb7e140501c3f80] Velzeboer vindt politie rapporten maar onzinnige rapporten vanaf 17.10 .....
Voedselveiligheidsspecialist Velzeboer.......................
Kunnen we Velzeboer niet vragen waarom hij politie rapporten niet vertrouwd, en waar hij gestudeerd heeft?