Drie studenten ontmaskerden hem. Kim, de gefingeerde naam van een van Stapels klokkenluidende studenten, zegt dat ze is cynischer was geworden. Toch kiest ze voor de wetenschap, zegt ze, omdat ze weet dat de wetenschap ook schoonheid kent.

Bij toeval, zo toont Keulemans aan, viel Stapels ontmaskering samen met de ontmaskering van de flauwekulligheid van het vleeshufteronderzoek. Op deze site maakte Jan van Rongen duidelijk hoe hij de Nijmeegse professor dr. Roos Vonk, de opdrachtgever van het hufteronderzoek, confronteerde met bewijs dat het onderzoek niet kon kloppen. Ze sloeg het in de wind. Merkwaardig, want daarmee veegde ze hooggeleerd elementaire statistiek van tafel. Ze zette dom door en kwam op het ongelukkige moment van Stapels totale ontmaskering met haar persbericht. Wist zij veel, terwijl ze beter had kunnen en moeten weten. Daarom kon wie eraan twijfelde in de pers en op de radio rekenen op haar knauwen. Onterecht zoals bleek. Schielijk noemde ze haar voormalige vriend en zeer gewaardeerde collega opeens een gemene leugenaar.

Stapel hangt. Terecht. Hij was als een verslaafde die leugen op leugen stapelde om aan dope te komen en kon de weg terug niet meer vinden. Nadat hij werd opgeknoopt aan de hoogste bomen, werd zijn lijf gevierendeeld. De delen worden nog steeds door de lanen gesleurd. Hij was het, niet de wetenschap zeggen zijn studenten en de journalist. Hij bleek een knappe leugenaar. Vonk bleek volstrekt incompetent. Een persoon bovendien die misbruik maakt van haar positie als hoogleraar om onwetenschappelijke privémeningen te verkopen aan het publiek. Waarom mocht zij wél blijven zitten?

Nederland werd door het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift Nature geprezen voor zijn snelle en open aanpak van de zaak Stapel, schrijft Keulemans.

Vanmiddag liep ik langs het Academiegebouw van mijn eigen Utrechtse universiteit. Het mooie motto rond het wapen trof me - sol iustitiae illustra nos (‘zon der gerechtigheid, verlicht ons’). Daar werd ik nou cynisch van. De Nijmeegse universiteit als geheel maakte een potje van gerechtigheid in de wetenschap.

Keulemans, er ligt nog meer werk op je te wachten. Als je tenminste recht wilt doen aan alle feiten.

Fotocredits: sol iustitiae illustra nos, Dick Veerman
Dit artikel afdrukken