Vandaag deed Jumbo een bijzondere uitspraak. De Veghelse super wil marktleider in duurzaam vlees worden en kiest naast het Milieukeur voor vlees met 'alleen gezonde antibiotica'.
Dat valt te lezen in boerenblad De Boerderij. Volgens het blad zei Corrie Meijer, category-manager Vlees en Vis bij Jumbo, dat haar bedrijf alleen nog vlees wil verkopen dat vrij is van antibiotica of 'alleen gezonde antibiotica (bijvoorbeeld pre-biotica) bevat'.
We checkten het nieuws niet bij Jumbo maar hopen dat de journalist even in de war was. Goede diervoeders bevatten voldoende vezels (de zgn. pre-biotica), terwijl antibiotica echt iets heel anders zijn. De anti's maken bacteriën dood, terwijl de pre's er juist een goede voedingsbodem voor maken om de darmflora lekker te laten werken voor de gezondheid van het dier. Anti's en pre's hebben vooral niets met elkaar te maken, ook al moeten pre's de noodzaak om anti's te gebruiken zoveel mogelijk voorkomen.
Jumbo wil de duurzaamste vleesverkoper worden. Nou nog een goede pers en een goed uitlegvermogen.
fotocredits: EssjayNZ
Dit artikel afdrukken
We checkten het nieuws niet bij Jumbo maar hopen dat de journalist even in de war was. Goede diervoeders bevatten voldoende vezels (de zgn. pre-biotica), terwijl antibiotica echt iets heel anders zijn. De anti's maken bacteriën dood, terwijl de pre's er juist een goede voedingsbodem voor maken om de darmflora lekker te laten werken voor de gezondheid van het dier. Anti's en pre's hebben vooral niets met elkaar te maken, ook al moeten pre's de noodzaak om anti's te gebruiken zoveel mogelijk voorkomen.
Jumbo wil de duurzaamste vleesverkoper worden. Nou nog een goede pers en een goed uitlegvermogen.
fotocredits: EssjayNZ
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik las ook net het nieuwsbericht op Boerderij Vandaag.
Alleen gezonde antibiotica is onzin van de bovenste plank!
In principe zit er NOOIT antibiotica in het vlees in het winkelschap.
Dat is namelijk VERBODEN.
Vervolgens is het zo dat als je antibiotica gebruikt bij een ziek dier, veehouders dus een heel aantal dagen moeten wachten alvorens de dieren afgeleverd mogen worden. De wachttijden in Nederland binnen ons kwaliteitssyteem zijn langer dan wettelijk voorgeschreven is. Dat is uit voorzorg.
In Nederland heeft de Nederlandse varkenssector zelf besloten om nieuwe antibiotica. Genoemd de 3e en 4e generatie antibiotica NIET meer te gebruiken. Deze te reserveren voor humaan gebruik. Wij denken dat we onze dieren die ziek zijn met de 'oude' antibiotica goed kunnen behandelen.
Dus: gezonde antibiotica zijn er niet. Antibiotica-vlees is er ook niet!
Duurzaam is een goede zaak. Maar dan wel in formules en onderscheid. Met een eerlijke verdeling van de marge in de keten. Ook dat is duurzaamheid. En goed voor het welzijn van mens en dier.
@Annechien, maar hoe zit het dan met preventieve antibiotica zoals bijvoorbeeld kip wat veelal wordt toegediend via het drinkwater? Sinds wanneer is dit niet meer in gebruik?
2006
Bloed met gezonde MRSA.... Naar aanleiding van een MRSA symposium heb ik een Postbus 51 vraag gesteld. 50% van de intensieve veehouderij is besmet met die MRSA. ( meticilline-resistente staphylococcos aureus) bacterie. Benieuwd was ik of je als bloeddonor getest wordt , voordat je bloed afgeeft. Bloedbank Sanquin wilde niet ingaan op die vraag. Omdat de vraag buiten informatiedomein valt van burgerdomein, postbus 51 is die voorgelegd aan publieksvoorlichting VWS. Deze hebben voor advies beantwoording, de vraag voorgelegd aan Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport , Postbus 20350 de Haag. Ik ben nog in afwachting van antwoord. De vraag ligt ook nog maar 6 maanden daar.??!!
Wat is gezonde antibiotica ?? In ieder geval niet die , die resistentie geeft in de humane sector. Waar moet de veehouderij de grens leggen ?? bij de 3 de en 4 de generatie of moet men ook middelen vebieden uit de 1 ste en tweede generatie .......of noemt men die al de gezonde soorten ??
...in het Boerderij-artikel lees ik: "In 2014 volgt de introductie van alternatieve eiwitten (kweekvlees) in de Jumbo-schappen". Da's niet niks.