De gezondheidsregelgeving van de EU heeft onverwachte consequenties. Strenge richtlijnen maken het produceren van runderdarmsnaren onmogelijk. Dat heeft gevolgen verschillende topmusici en ensembles uit Nederlands internationaal vermaarde Oude Muziekpraktijk.
De website van Viertakt Radio meldt het slechte nieuws voor oude-muziekspecialisten. De Italiaanse darmsnaarmakers-firma Aquila Corde Armoniche blijkt te stoppen met de productie van darmsnaren.
Viertakt schrijft:
Door de slechte kwaliteit van het materiaal en de strenge regelgeving van de EU kan de firma geen goede darmsnaren meer leveren.
Aquila Corde Armoniche maakte snaren van runderdarmen voor de bespelers van authentieke strijkinstrumenten. Die darmen mogen, volgens de Europese wetten voor het importeren van dierlijk materiaal, alleen worden aangeleverd uit Australië en Argentinië. Daar zijn echter nauwelijks meer aanbieders van darmen, en die er wel nog zijn, leveren slecht materiaal.
Jarenlang heeft de firma de EU verzocht om voor de darmsnarenproductie een uitzondering te maken of de regels te versoepelen. Maar dat is niet gelukt.
De redactie verzoekt slachterijkenners het publiek te helpen begrijpen wat hier aan de hand kan zijn.
Nader onderzoek, o.m. op de site van Aquila Corde Armoniche maakt niet duidelijk hoe het zit met die darmregelgeving? Wat is er mis met Europese (runder)darmen, en waarom is importdarm van inferieure kwaliteit?
Fotocredits: traditionmusic.com
Dit artikel afdrukken
Viertakt schrijft:
Door de slechte kwaliteit van het materiaal en de strenge regelgeving van de EU kan de firma geen goede darmsnaren meer leveren.
Aquila Corde Armoniche maakte snaren van runderdarmen voor de bespelers van authentieke strijkinstrumenten. Die darmen mogen, volgens de Europese wetten voor het importeren van dierlijk materiaal, alleen worden aangeleverd uit Australië en Argentinië. Daar zijn echter nauwelijks meer aanbieders van darmen, en die er wel nog zijn, leveren slecht materiaal.
Jarenlang heeft de firma de EU verzocht om voor de darmsnarenproductie een uitzondering te maken of de regels te versoepelen. Maar dat is niet gelukt.
De redactie verzoekt slachterijkenners het publiek te helpen begrijpen wat hier aan de hand kan zijn.
Nader onderzoek, o.m. op de site van Aquila Corde Armoniche maakt niet duidelijk hoe het zit met die darmregelgeving? Wat is er mis met Europese (runder)darmen, en waarom is importdarm van inferieure kwaliteit?
Fotocredits: traditionmusic.com
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Hoorde net op Radio 1 Belgie dat het probleem inderdaad stamt vanuit de BSE paranoia. Runderdarm moet kennelijk nog steeds vernietigd worden. Schapendarm mag wel, is zelfs nog meer authentiek, maar heeft het nadeel dat er minder van voorhanden is. Een koe heeft 40m darm, een schaap 10 m. Ook dat hoeft op zich geen probleem te zijn ware het niet dat er zich een ware hausse afspeelt doordat er zovelen zich nu op barok muziek schijnen te storten en de vraag naar darm geweldig groeide.
Flipse, was ook mijn gedachte. Ik ben wel eens op zoek geweest naar runderdarm om worst te maken en kwam er achter dat ze erg duur zijn in vergelijking met varkensdarm. Alleen bij een Islamitische slager kon ik ze krijgen. Toen is me ook uitgelegd dat dit kwam door importrestricties vanwege BSE.
Behoren runderdarmen, net als bepaalde runderbotten niet tot het zg risicomateriaal, een erfenis uit het BSE tijdperk? Côte de boeuf mag gelukkig weer, maar op de darmen zal misschien nog wel een embargo liggen
Waarom moet er geïmporteerd worden? He vraag naar darmen voor snaren is toch piepklein t.o.v. het aanbod? Dit is een interessant probleem, wat schuilt hier achter?
over soorten darmen: vergeet de "cat gut" uit de chirurgie niet (al is die nu al veertig jaar synthetisch)
Hmm.. Nooit te oud om te leren.