Eén derde van de wereldbevolking lijdt aan onbehandeld tandbederf. Het is niet alleen een probleem onder kinderen, maar ook onder volwassenen. Experts slaan alarm, volgens hen is er sprake van verontrustende en grootschalige verwaarlozing – mede omdat we weten hoe tandbederf te voorkomen of verhelpen valt.

2,4 miljard
Tandbederf op zichzelf is geen onbekend probleem; iedereen heeft er wel eens last van. Maar het blijkt op grote schaal genegeerd te worden. Elk jaar komen er zo’n 190 miljoen nieuwe gevallen van onbehandeld tandbederf bij, aldus een nieuwe studie verschenen in het Journal of Dental Research]. Het wereldwijde onderzoek analyseerde 378 studies van 1990 tot 2010. Hieruit blijkt dat 2,4 miljard mensen aan onbehandeld tandbederf lijden, waarvan 621 miljoen kinderen in hun melktanden.

Cariës
Zuren in de mond lossen de buitenste lagen van tanden op zodat tandbederf, ook wel cariës genoemd, vrij spel heeft. Als het niet behandeld wordt kan het leiden tot gaatjes, infecties, tandpijn, tandvleesaandoeningen en abcessen. Negeer je het, dan zijn groeiachterstanden bij kinderen en verminderde arbeidsproductiviteit en ziekteverzuim bij volwassenen mogelijke gevolgen.

Van tandbederf tot economische last
Professor Wagner Marcenes van de Queen Mary University in Londen noemt de consumptie van grote hoeveelheden suikerhoudende voeding en dranken alsmede snackgedrag de grootste boosdoeners. Dat tandbederf tot slechte prestaties bij kinderen en volwassenen leidt, maakt het volgens Wagner een economische last.

Hij suggereert bijvoorbeeld ook op het werk tandenpoetsadviezen te geven. Op dit moment is immers het meeste beleid op kinderen gericht, en vormen volwassenen een verwaarloosde groep. Een gezond gebit in de kinderjaren blijft niet vanzelf gezond, zeker niet met ons moderne eetpatroon. .

Fotocredits: Denmark Dental
Dit artikel afdrukken