De ene fles was meer dan half leeg. Een nieuwe, meer dan halfvolle was nodig. Ik ging naar de kelder.
Daar ligt nog het nodige aan oude rode Bordeaux. Ik nam een van de laatste losse flessen Cos Labory 1988 mee. Het is een beroemde Saint Estèphe. In een kist van 12 geeft een rijke Chinees er op dit moment nog een paar honderd dollar voor.
De buurvouw was ook beneden. Ze haalde een jonge Montepulciano uit de koele kelder van ons oude appartementengebouw. Ze zag mijn fles en zei ‘wat fantastisch’. Ik zei nog tegen haar dat de hare lekkerder was dan de mijne. Mijn vrouw vertelde ik niet wat we dronken. De Gall & Gall wijn van € 5,75 van net daarvoor vond ze stukken lekkerder. De Cos Labory was niet vies, maar ook niet lekker. Vakoordeel: donkere paprika met teer, een milde concentratie. Nog niet al te vermoeid.
Een wijnkenner zou zeggen dat hij nog helemaal in leven was. Wellicht zou die wijnkenner de 23 jaren van de wijn roemen en hem daarmee excuseren. In werkelijkheid smaakt het niet beter dan de eerste de beste fatsoenlijke supermarktwijn. De Cos (je spreekt het uit met een klinkende ‘s’ ) biedt echter niet die aangename onbezorgheid.
Vanavond werd bekend dat bank Dexia door de Belgische overheid wordt genationaliseerd. Ik twitte het al: ‘ik denk dat er meer zullen volgen’.
Hoelang zullen de Chinezen nog kapitalen betalen voor bochtige namen?
Dit artikel afdrukken
De buurvouw was ook beneden. Ze haalde een jonge Montepulciano uit de koele kelder van ons oude appartementengebouw. Ze zag mijn fles en zei ‘wat fantastisch’. Ik zei nog tegen haar dat de hare lekkerder was dan de mijne. Mijn vrouw vertelde ik niet wat we dronken. De Gall & Gall wijn van € 5,75 van net daarvoor vond ze stukken lekkerder. De Cos Labory was niet vies, maar ook niet lekker. Vakoordeel: donkere paprika met teer, een milde concentratie. Nog niet al te vermoeid.
Een wijnkenner zou zeggen dat hij nog helemaal in leven was. Wellicht zou die wijnkenner de 23 jaren van de wijn roemen en hem daarmee excuseren. In werkelijkheid smaakt het niet beter dan de eerste de beste fatsoenlijke supermarktwijn. De Cos (je spreekt het uit met een klinkende ‘s’ ) biedt echter niet die aangename onbezorgheid.
Vanavond werd bekend dat bank Dexia door de Belgische overheid wordt genationaliseerd. Ik twitte het al: ‘ik denk dat er meer zullen volgen’.
Hoelang zullen de Chinezen nog kapitalen betalen voor bochtige namen?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Overigens: een heel goede wijn, ook als die in Europa is gemaakt, hoeft niet meer te kosten dan een euro of 12. Dan is'ie eerlijk betaald en al. De rest is merk-, zeldzaamheids- of hypewaarde.
Ik krijg klachten. Waarom ik zo'n mooie wijn bocht noem. Het is wonderlijk dat een wijn het na zoveel jaar nog 'doet'. Dat klopt. Het is een fascinatie onder kenners. Daar is niks mis mee. Het moet alleen wel helder zijn.
Koop Lou Carignan van J-J. Maillac uit Roquebrun (34, France) in een 10 liter BiB en zelfs alle kenners worden stil. Er is geen grote Bordeaux die je liever drinkt dan dat. Omgerekend kost'ie 1,5 euro per fles. Waar de Bordeaux fascinatie biedt, biedt die plezier. Ik zou er trouwens zonder aarzelen fluitend een tientje de fles aan uitgeven. Wel zou ik in dat geval mijn consumptie ervan matigen. Voorwaar een goede reden om de prijs flink omhoog te gooien.
Over wijn gesproken.
Wat Chinezen daarvoor betalen gaat mij niet aan. Chinezen zijn sowieso rare drinkers. Geef ze een fles cognac en ze gaan helemaal door het lint. Evenals de vrouw van Dick gaat mijn smaak niet verder dan een wijn uit de prijsmiddenklasse. Het vakoordeel lap ik aan mijn laars. Ik heb mijn eigen smaak, wat die dan ook maar mag betekenen.
Wat ik wil weten is het volgende.
Waar komt in sommige wijnen die diep rode kleur vandaan? Dick heeft dat al eens gepoogd te beantwoorden, maar met een belangrijke vraag daarbij. Het mocht wel eens onderzocht worden. Iets met toevoeging van een wijnsoort, maar ook met kleurstof.
Een tweede vraag die mij aanbelangt is de volgende. Welke invloed heeft wijn op de vetreserves in ons lichaam. Bier geeft bijvoorbeeld “ein Bierherz”. Wat doet wijn in dat of in een ander opzicht? Ik heb zo het idee dat rode wijn niet aanzet?
Hopelijk gaan mijn vragen enigszins beantwoord worden.
Mijn vorige vraag over chocola, een ander onderwerp, viel blijkbaar buiten de competentie van de meesten!
Mag zelfs nog wat scherper, Hans.
Ik word zo onnozel van dat Steve Jobs-gejank, dat ik daarnet aan Al Jazeera twitterde: "fairtrade-jobs-not-Jobs".
In de uitzending Steve Jobs: Innovator, genius and businessman ging het naast gejuich over de nalatenschap van Jobs over
"China's currency: Undervalued say some, but is it on track to dominate the US Dollar?"
Er zijn al wat theoretische pogingen gedaan om te berekenen wat zelf eens terug wat te gaan produceren zou kunnen betekenen.
link: wat zou een fair trade IPod kosten.
Ach, jongens, iedereen doet het, wijn verlappen aan de chinezen:
(Dick, die URL plaatsing moet eenvoudiger, op andere plekken gebeurt het zelfs automatisch)
http://www.brusselnieuws.be/artikel/comme-chez-soi-houdt-wijnveiling