0
Fotocredits: 'Wine', Quinn Dombrowski

Flash Dagelijkse KostMinder maar beter, Australische wijnproductie industrialiseert

In Australië, sedert decennia het gezicht de nieuwe wereldwijnen, is een crisis van jewelste gaande. Door dalende wijnconsumptie wereldwijd maar vooral door verminderde vraag naar betaalbare rode wijnen – het voornaamste exportproduct van Australië – staan wijnmakers en druiventelers voor ongekende uitdagingen. In 2023 lag meer dan twee miljard liter wijn, de productie van ongeveer twee jaar, onverkocht in de kelders.

Het probleem begon met de afgenomen vraag uit China. De export naar het dichtbij gelegen land was tot voor kort de groeimotor voor de Australische wijnexport. Daar kwam een einde aan doordat China in 2020 de import van Australische wijn ging boycotten. Dat had vooral invloed op de markt voor goedkopere rode wijnen, het segment waarin Australië sterk in is.

Miljoenen wijnstokken worden inmiddels gerooid om de markt te stabiliseren en de prijzen op te krikken. Het landschap dat veelal is gevormd door de wijnbouwtechnieken van Italiaanse migranten uit de jaren '50 van de vorige eeuw, ondergaat een ingrijpende transformatie. Grote en kapitaalkrachtige wijnmakers richten zich op de duurdere wijnen die het grote maar minder drinkende publiek kiest.

Minder maar duurdere en toch betaalbare wijn gemaakt door een handjevol grote industriële wijnhuizen, dat is de toekomst van de Australische wijn.

Independent - Vineyards rush to sell millions of litres of wine at cut price , 12 mrt 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.