Het vanuit België opererende International Panel of Experts on Sustainable Food Systems (IPES) bracht afgelopen week een rapport uit dat niet positief is over vleesvervangers. Vlees is niet altijd slecht, vindt de organisatie, terwijl vleesvervangers een door een handjevol bedrijven beheerst industrieel landbouw- en verwerkingssysteem in stand houden.
Met het rapport Politics of Protein wil IPES-Food "misleidende generalisaties die de publieke discussie over vlees en eiwitten domineren" aan de kaak stellen. De activistische organisatie waarschuwt voor "de risico's van het toegeven aan vleestechno-fixes".
Volgens IPES "zijn grote vlees-, zuivel- en visbedrijven met de steun van regeringen uit de hele wereld in hoog tempo een reeks technologieën aan het uitrollen - zoals plantaardige alternatieven, in laboratoria gekweekt vlees en precisiekweekmethoden voor vee en vis."
Het rapport is inmiddels uitgebreid besproken op FoodNavigator en Food Ingredients First. Het eerste blad vraagt zich af of vleesvervangers moeten worden gezien als valse belofte voor de eiwittransitie vanwege het ontbreken van de systeemverandering die zou moeten plaatsvinden. Het tweede blad waarschuwt dat vleesvervangers de wereld niet gaan behoeden voor klimaatverandering.
Het rapport presenteert zich als een objectieve analyse van de argumenten tégen vlees en vóór vleesvervangers en constateert dat beide groepen argumenten een kunstmatige tegenstelling creëren die afleidt van het werkelijke vraagstuk.
Vlees is niet zonder meer ongezond of onduurzaam. Vlees is fout als het industrieel, massaal en zonder respect voor het dier wordt geproduceerd, zonder zorg voor de omgeving en klimaat. Vleesvervangers zijn niet zonder meer gezond en wat IPES betreft zelfs helemaal niet omdat ze industrieel gemaakt zijn en veelal highly processed, bestaande leefstijlen continueren en leiden tot dezelfde soorten monocultuur als die waarmee de vleesindustrie gepaard gaat. Kweekvlees zou bovendien zo mogelijk tot nog meer koolstof-uitstoot leiden dan vlees omdat er - en dat klopt - nog altijd geen deugdelijke Life Cycles Analyses bestaan.
Op twitter stoort voedselsysteemhoogleraar Garret Broad zich aan wat hij ziet als de polarisatie die het rapport oproept, terwijl het zegt juist naar depolarisatie te streven. Zijn intuïtie is correct. Het rapport gaat niet over vlees of vleesvervangers, maar is te zien als een verhulde aanklacht tegen grootschalige productie en alles wat de leefstijl die daarmee gepaard gaat in stand houdt. In het rapport zijn plaatjes te vinden die laten zien welke grote merken en investeerders achter de belangrijkste vleesvervangers zitten.
Een karbonaadje komt misschien uit grote stallen maar is nog altijd merkloos. De Vegetarisch Slager of Beyond Meat zijn herkenbare merken van beursgenoteerde concerns. Net als Becel, Unox en Cup-a-Soup. Wie de wereld weer zijn eigen potje wil laten telen en koken, verzet zich tegen die trend.
Dit artikel afdrukken
Volgens IPES "zijn grote vlees-, zuivel- en visbedrijven met de steun van regeringen uit de hele wereld in hoog tempo een reeks technologieën aan het uitrollen - zoals plantaardige alternatieven, in laboratoria gekweekt vlees en precisiekweekmethoden voor vee en vis."
Het rapport gaat helemaal niet over vlees of vleesvervangers, maar is te zien als een verhulde aanklacht tegen grootschalige productie en alles wat de leefstijl die daarmee gepaard gaat in stand houdtIPES ziet de toekomst kleinschaliger, minder multinationaal en met meer autonomie voor mensen om hun eigen voedselomgeving te bepalen. De organisatie zegt op te roepen "tot een verschuiving van de aandacht van een eiwithype naar een transformatie naar duurzame voedselsystemen".
Het rapport is inmiddels uitgebreid besproken op FoodNavigator en Food Ingredients First. Het eerste blad vraagt zich af of vleesvervangers moeten worden gezien als valse belofte voor de eiwittransitie vanwege het ontbreken van de systeemverandering die zou moeten plaatsvinden. Het tweede blad waarschuwt dat vleesvervangers de wereld niet gaan behoeden voor klimaatverandering.
Het rapport presenteert zich als een objectieve analyse van de argumenten tégen vlees en vóór vleesvervangers en constateert dat beide groepen argumenten een kunstmatige tegenstelling creëren die afleidt van het werkelijke vraagstuk.
Vlees is niet zonder meer ongezond of onduurzaam. Vlees is fout als het industrieel, massaal en zonder respect voor het dier wordt geproduceerd, zonder zorg voor de omgeving en klimaat. Vleesvervangers zijn niet zonder meer gezond en wat IPES betreft zelfs helemaal niet omdat ze industrieel gemaakt zijn en veelal highly processed, bestaande leefstijlen continueren en leiden tot dezelfde soorten monocultuur als die waarmee de vleesindustrie gepaard gaat. Kweekvlees zou bovendien zo mogelijk tot nog meer koolstof-uitstoot leiden dan vlees omdat er - en dat klopt - nog altijd geen deugdelijke Life Cycles Analyses bestaan.
Op twitter stoort voedselsysteemhoogleraar Garret Broad zich aan wat hij ziet als de polarisatie die het rapport oproept, terwijl het zegt juist naar depolarisatie te streven. Zijn intuïtie is correct. Het rapport gaat niet over vlees of vleesvervangers, maar is te zien als een verhulde aanklacht tegen grootschalige productie en alles wat de leefstijl die daarmee gepaard gaat in stand houdt. In het rapport zijn plaatjes te vinden die laten zien welke grote merken en investeerders achter de belangrijkste vleesvervangers zitten.
Een karbonaadje komt misschien uit grote stallen maar is nog altijd merkloos. De Vegetarisch Slager of Beyond Meat zijn herkenbare merken van beursgenoteerde concerns. Net als Becel, Unox en Cup-a-Soup. Wie de wereld weer zijn eigen potje wil laten telen en koken, verzet zich tegen die trend.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Lijkt mij een goed startpunt om een dialoog over te starten, mede gezien de provinciaal doorvertaalde landelijke ambities…
Wat bedoel je met die 'doorvertaalde ambities', Coen?
12 keer publiek een wiel uitvinden, dat privaat al bestaat. Het zijn weer gouden tijden voor de transitie-schepjes verkopers…
Het is eigenlijk zo eenvoudig, eet minder dierlijk en als je het eet van een grondgebonden regionale dierhouderij en eet verder lekker vegetarisch of veganistisch met peulvruchten e.d. en vergeet de hoog bewerkte vleesvervangers.
#4 Ik heb nooit de noodzaak van vleesvervangers begrepen. Qua voedingswaarde vervangen ze vlees sowieso niet en de smaak is ook hooguit "niet vies." Met peulvruchten kun je heerlijke gerechten maken waarin je geen moment een dierlijk eiwit mist.