Foodlog en FoodPersonality reiken gezamenlijk de Gezonde Innovatie Awards uit, voor de tweede keer. Het is een complimentenprijs voor producten en initiatieven die bijdragen aan een gezonder eetpatroon.
In deze serie richten we iedere dag de spotlights op één van de genomineerden. Vandaag: Laurens Zandbergen (Marketing Manager bij PLNT) over hun Plantaardige Stoofstukjes.
Uit alle aanmeldingen selecteerde de vakjury 39 genomineerden. Tussen 13 december en 16 januari kunnen consumenten op hun favorieten stemmen via de stemwebsite.
“PLNT houdt van het leven en van onze planeet. Wij geloven dat een gezonder leven en een gezondere planeet de basis zijn voor onze toekomst. We willen bijdragen aan een gezondere toekomst door heerlijke vlees- en visopvolgers aan te bieden. Genieten van het hier en nu en tegelijkertijd vooruitkijken naar morgen.”
“Als we flinke stappen willen zetten in het verduurzamen van de consumptie, moeten juist vleeseters verleid worden om vegetarisch of veganistisch te eten. Dat kan alleen door hen echt lekkere vleesopvolgers te bieden voor een smaakvol gerecht zonder vlees.”
Vleesopvolger
"Wij gebruiken het woord vleesopvolger in plaats van -vervanger, omdat het woord vervanger aangeeft dat het iets vervangt van dezelfde waarde. We hebben het over de next level, namelijk producten die gezonder en duurzamer zijn dan het origineel."
Realistische vezelstructuren
“Onze vleesopvolgers zoals de PLNT Plantaardige Stoofstukjes zijn ontwikkeld met behulp van onze innovatieve 3D Extrusion TechnologyTM. Hiermee kunnen we realistische vezelstructuren maken, zoals die van kip of rund. Dankzij deze technologie blijven het uiterlijk, de smaak en de structuur van de vleesopvolgers heel dicht bij het origineel, dat je niet zou denken dat de producten plantaardig zijn. Tijdens het koken absorberen de structuren de sappen van de overige ingrediënten. Dit opgenomen vocht komt tijdens het eten weer vrij, waardoor een mals, sappig effect ontstaat; heel erg lekker en vergelijkbaar met het eten van vlees."
“Een aantal van onze producten bevat soja. Dit is een hot topic binnen food. De teelt van soja zou leiden tot allerlei problemen, zoals bomenkap, bodemuitputting en watervervuiling. We proberen onze soja zo duurzaam mogelijk in te kopen. Onze GGO- en chemicaliënvrije soja is duurzaam geproduceerd en halen wij van dichtbij, uit Oostenrijk. 85% van de tijdens de productie verbruikte energie wordt vernieuwd. De soja-leverancier gebruikt daarvoor waterkracht uit een nabijgelegen rivier.”
Dichtbij echt vlees en echte vis
“Smaak, textuur en prijs spelen een belangrijke rol in de keuze voor gezondere opvolgers. Dit geldt natuurlijk ook voor vlees- en visopvolgers. (Potentiële) flexitariërs kunnen we stimuleren om een paar dagen per week te kiezen voor een menu zonder vlees of vis als onze producten dicht bij de smaak en structuur van echt vlees en echte vis blijven. We besteden daarom alle aandacht aan de meest excellente smaak van onze producten tegen een betaalbare prijs waarbij het origineel – vlees of vis – het uitgangspunt is.”
Dit artikel afdrukken
“PLNT houdt van het leven en van onze planeet. Wij geloven dat een gezonder leven en een gezondere planeet de basis zijn voor onze toekomst. We willen bijdragen aan een gezondere toekomst door heerlijke vlees- en visopvolgers aan te bieden. Genieten van het hier en nu en tegelijkertijd vooruitkijken naar morgen.”
“Als we flinke stappen willen zetten in het verduurzamen van de consumptie, moeten juist vleeseters verleid worden om vegetarisch of veganistisch te eten. Dat kan alleen door hen echt lekkere vleesopvolgers te bieden voor een smaakvol gerecht zonder vlees.”
Vleesopvolger
"Wij gebruiken het woord vleesopvolger in plaats van -vervanger, omdat het woord vervanger aangeeft dat het iets vervangt van dezelfde waarde. We hebben het over de next level, namelijk producten die gezonder en duurzamer zijn dan het origineel."
Realistische vezelstructuren
“Onze vleesopvolgers zoals de PLNT Plantaardige Stoofstukjes zijn ontwikkeld met behulp van onze innovatieve 3D Extrusion TechnologyTM. Hiermee kunnen we realistische vezelstructuren maken, zoals die van kip of rund. Dankzij deze technologie blijven het uiterlijk, de smaak en de structuur van de vleesopvolgers heel dicht bij het origineel, dat je niet zou denken dat de producten plantaardig zijn. Tijdens het koken absorberen de structuren de sappen van de overige ingrediënten. Dit opgenomen vocht komt tijdens het eten weer vrij, waardoor een mals, sappig effect ontstaat; heel erg lekker en vergelijkbaar met het eten van vlees."
(Potentiële) flexitariërs kunnen we stimuleren om een paar dagen per week te kiezen voor een menu zonder vlees of vis als onze producten dicht bij de smaak en structuur van echt vlees en echte vis blijvenSoja zo duurzaam mogelijk
“Een aantal van onze producten bevat soja. Dit is een hot topic binnen food. De teelt van soja zou leiden tot allerlei problemen, zoals bomenkap, bodemuitputting en watervervuiling. We proberen onze soja zo duurzaam mogelijk in te kopen. Onze GGO- en chemicaliënvrije soja is duurzaam geproduceerd en halen wij van dichtbij, uit Oostenrijk. 85% van de tijdens de productie verbruikte energie wordt vernieuwd. De soja-leverancier gebruikt daarvoor waterkracht uit een nabijgelegen rivier.”
Dichtbij echt vlees en echte vis
“Smaak, textuur en prijs spelen een belangrijke rol in de keuze voor gezondere opvolgers. Dit geldt natuurlijk ook voor vlees- en visopvolgers. (Potentiële) flexitariërs kunnen we stimuleren om een paar dagen per week te kiezen voor een menu zonder vlees of vis als onze producten dicht bij de smaak en structuur van echt vlees en echte vis blijven. We besteden daarom alle aandacht aan de meest excellente smaak van onze producten tegen een betaalbare prijs waarbij het origineel – vlees of vis – het uitgangspunt is.”
Breng je stem uit
Verdient deze nominatie jouw stem? Ga naar de stemwebsite en kies daar jouw favorieten.
Verdient deze nominatie jouw stem? Ga naar de stemwebsite en kies daar jouw favorieten.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Tuurlijk, weer soja, hou het dan maar weer.
En waarom moet het nu altijd en eeuwig op vlees lijken alsof je denkt dat het echt vlees is? Dat hoeft voor mij en de meeste mensen die plantaardig willen eten helemaal niet. Het is prima als iets een beetje stevig is als je het voor roerbak gebruikt, maar dan kan je ook Quorn nemen, daar zit tenminste geen soja in, maar ook seitan is perfect, wordt van tarwegluten gemaakt, helaas is dat voor de glutenintolerantie bij sommige/veel mensen, niet prettig en wil je helemaal onbewerkt 'vleesvervangend' eten en toch een bite hebben? Neem dan verdorrie gewoon champignons, die zijn hardstikke gezond voor het lijf en de meeste mensen lusten dat heus wel. Gedoe altijd met al die 'innoverend gefabriceerde op vlees lijkende meuk vol met toevoegingen die onuitspreekbaar zijn' om het maar even zo te noemen.
Ze hebben ook sojavrije producten, zie ik op de PLNT-website
Wij eten vanavond champignons...
Inderdaad erg lekker en op de verpakking staat slechts 1 ingrediënt.
Hoewel ik regelmatig gekeken heb in het schap met vega(n) producten heb ik er nog niets van geprobeerd.
Als ik wil dat het naar kip smaakt loop ik wel even door, want echte kip smaakt nog steeds het beste naar kip.
Een paar kilo sojabonen voor een paar euro in huis en je bent klaar voor de lockdown, hoe lang die ook duurt. Met sojabonen heb je melk , room , pudding, "kaassaus", "omelet", meringue en iets om op te kauwen zoals vlees... in huis. Maar wat goed dat er mensen zijn die handel zien in het overtuigen van de gemaksmens dat vlees geen basisvoedsel is.
NB Ieder zijn of haar overtuiging over soja uiteraard....... Zoals hier .
Het gaat helemaal niet om ‘gezonder leven’ of ‘gezondere planeet’ of het ‘duurzame’ antwoord op het wereldvoedselprobleem. Dat is allemaal marketinggeleuter – praatjes voor de vaak.
Het gaat uitsluitend om veel geld. De door de technocraten gewenste hegemonie, over ook de wereldlijke sojateelt. M.a.w. het wegwerken van de relatief kleine sojaboeren.
Sinds 1924 is de sojaboon productie, alleen al in de VS, verveertigvoudigd en goed voor meer dan de helft van de wereld sojaproductie. Het grootste deel wordt verwerkt tot goedkoop GG veevoer en tot tofu, plantaardige olie, margarine en ketjap. De afgelopen 35 jaar heeft deze industrie zich gericht op het ontwikkelen van nieuwe toepassingen in industrieel bereide voedingsprodukten.
In de supermarkt zit het verborgen in talloze produkten. Deze worden meestal gepromoot als met weinig vet, vrij van zuivel, of als een eiwitrijk vleesalternatief voor vegetariërs. Als je de tijd neemt om eens wat ingrediëntenetiketjes uit te pluizen weet je niet wat je overkomt. Meer dan de helft van al het fabrieksmatig bereide voedsel fungeert als het paard van Troje voor de sojaboeren.
De positieve aspecten van soja worden overschaduwd door de potentiële gevaren er van. Sojabonen bevatten ook fytinezuur. Dit zit in de omhulling van talloze gewassen maar nergens in de hoge hoeveelheden die in soja zitten. Fytinezuur blokkeert de opname van calcium, magnesium, ijzer en vooral zink. Sojabonen zijn hardnekkig resistent tegen fytinezuur verminderende technieken als langdurig koken. Zemelen door je eten doen werkt dus ook sterk demineraliserrend, maar dit terzijde.
Sojabonen bevatten ook stoffen die het opnemen van enzymen verhinderen welke helpen om eiwitten goed te kunnen verteren. Deze schadelijke antinutriënten, die ook maagproblemen kunnen veroorzaken en opname van aminozuren verhinderen, raak je ook niet kwijt door koken.
Soja verhindert de sexuele groei bij jongens en versnelt deze bij meisjes. De gemiddelde dagelijkse dosis oestrogenen die een baby uit zijn potjes krijgt is hoger dan de hoeveelheden die schildklierproblemen veroorzaken en de hormoonhuishouding van volwassenen in de war sturen.
De ironie is dat soja inmiddels toch volkomen geaccepteerd is als een product dat ‘goed is voor de gezondheid’, terwijl duizenden onderzoeken soja ook nog eens verbinden met ondervoeding, spijsverteringsproblemen, verzwakking van het immuunsysteem(!), misfunctie van de schildklier, aantasting van het herinneringsvermogen, vruchtbaarheidsproblemen en hartaandoeningen en kanker. De verschillende sojasoorten welke de basis vormen van de talloze produkten er van, bevatten te veel zware metalen en allergenen, terwijl de oestrogenen er voor zorgen dat de hormoonhuishouding danig wordt verstoord.
Eet smakelijk.